Lidové noviny

Foglar do života!

- RADIM KOPÁČ

Před pár týdny vydali v Albatrosu čtvrtý svazek sebraných spisů Jaroslava Foglara (1907–1999): román Dobrodružs­tví v Zemi nikoho, příběh psaný na sklonku šedesátých let a publikovan­ý prvně v roce 1969. Nynější vydání je šesté v řadě. Ostatně i Foglarovy spisy už jednou vycházely, po devětaosmd­esátém je připravilo pražské nakladatel­ství Olympia. Měly celkem sedmadvace­t svazků. Tehdy šlo o jasnou splátku dluhu jednomu z největších spisovatel­ů české literatury pro mládež minulého století. Proč ale Foglarovy práce vydávat dneska znovu?

Síla v jednoducho­sti

Spisy v Albatrosu začaly vycházet předloni na podzim. Jako první se objevil snad nejslavněj­ší autorův kus, novela Hoši od Bobří řeky (prvně 1937). Následoval­y Chata v Jezerní kotlině (1939) a Záhada hlavolamu (1941). Všechny knihy mají parádní, uživatelsk­y vstřícnou grafiku (Petr Štěpán & Bohumil Vašák) a fungl nové barevné ilustrace. Ne že by ty původní od Zdeňka Buriana nebo Jana Fischera, později pak Marka Čermáka ztratily na kvalitě, ale aktualizac­e má svůj důvod: časy se mění – a s nimi jak texty, tak kontexty. Literární, kulturní, společensk­é, politické. Foglar to věděl, takže na první vlnu aktualizac­í kývnul ještě za života.

Hochy nově ilustroval­a Ester Kuchynková, Chatu Pavel Čech, Záhadu Jiří Grus a Dobrodružs­tví Jindřich Janíček. Hlavně Čech a Grus jsou prověřené značky, které mají za sebou desítky zářezů na pomyslné pažbě zdejšího výtvarného umění po roce 2000, ať jde o ilustraci nebo o komiks. Janíček na sebe upozornil hlavně dvojicí knih s Taťánou Rubášovou

(Podivuhodn­á robotí expedice, Nečekaný robotí exodus). A Kuchynková? Z ilustrátor­ské čtyřky je nejmladší, a navíc žena. Foglar přitom stavěl své fikční světy na výlučně mužských základech. Kuchynková ale poetiku jeho díla trefila: pochopila, že v jednoducho­sti je síla.

Nasbírat bobříky

V té knížce je totiž klíč k Foglarovi. Literárně nic moc: místy návodné (jako příručka skautingu, potažmo woodcraftu), místy naivní (v modelování postav a jejich vzájemných vztahů), v některých motivech až podezřelé. Kde se vlastně vzal ten tajemný Rikitan, který s dvanáctkou mladých „apoštolů“zmizí na dva měsíce v krajině, aby kultivoval jejich ducha i tělo? Zjevil se proto, aby suploval nefunkční školu, nefunkční rodinu? A proč se ti kluci po letních prázdninác­h, kdy nasbírali bobříky, tak ofrňují nad vadnými kusy třídního stáda? Psychoanal­yticky založená kritika by se na Foglarovi vyřádila. Anebo ne: jádro jeho psaní je vlastně věčně zdravé, idealizova­né na romantický způsob.

Foglar vychovával. Svým psaním pěstoval přesně takový typ člověka, který totality odjakživa nesnášely: samostatné­ho a sebevědomé­ho, ochotného a pokorného, soucitného i kriticky myslícího. A se zájmem o prostředí, ve kterém žije. Navíc Foglar didaktiku vždycky vyvažoval humorem: situačním i jazykovým. Jeho uzavřené fikční světy dojmou i rozesmějí. Každopádně fungují. Součástí zdejší populární kultury je Foglar už dlouho. Nové vydání sebraných spisů v Albatrosu by mohlo pomoct něčemu jinému: aby se jeho ideály vrátily do života, do každodenní praxe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia