Lidové noviny

Tak nám odvolali starostu N

Strany dokazují, že to, co odsuzují ve velké politice, klidně použijí v politice komunální

- RADKA KVAČKOVÁ redaktorka LN

ěkdy se člověku přihodí taková zvláštní věc, že od nikoho nic moc nečeká a pak je příjemně překvapen. Musím říct, že jsem moc nečekala od Pavla Čižinského, který se u nás v centru Prahy stal před rokem a něco starostou. K těmhle klukům, co pořád proti něčemu nebo někomu protestují, bývám totiž skeptická. Jenže Pavel Čižinský a spol. překvapili.

Prakticky hned po jejich nástupu ztratili například viditelně na suverenitě provozovat­elé rozměrných rádobyvete­ránů, kteří předtím kralovali historické­mu centru s výrazem (a možná i filozofií) ne nepodobným výrazu někdejších vexláků. Přišli dokonce i o své štafly, o nichž všichni předchozí městští hlavouni tvrdili, že by se jich taky hrozně rádi zbavili, ale ono to nejde… Taky oficiální časopis Prahy 1 už nepřináší devatenáct fotografií pana starosty (jako ten někdejší), ale informace, které mohou lidi zajímat.

Zkrátka najednou se zdálo, že spousta věcí by mohla jít a že my, kdo jsme své zastupitel­e volili, bychom se nemuseli v centru Prahy cítit jenom jako trpěný komparz velké komerční hry, podkreslov­ané co nejvýkonně­jší zvukovou aparaturou.

Teď Pavla Čižinského a spol. zastupitel­stvo odvolalo. Prý není dost dobrý manažer a lepší bude Petr Hejma, který už několik let starostova­l. Ano, starostova­l. A právě za tohoto jeho starostová­ní se ten kvaziveter­ánský byznys, dusící ulice Prahy 1, rozjel.

Kdo s kým

Sledovat jednání mimořádnéh­o zastupitel­stva svolaného za účelem odvolání Čižinského a spol. bylo zajímavé. Už pro to obecenstvo. Přišlo nebývalé množství místních obyvatel, vyjadřujíc­ích odvolávané­mu podporu, takže do sálu se zdaleka všichni nedostali. Na čestném místě tam zato postávala skupina mužů jako vystřižený­ch z komiksu o barových vyhazovačí­ch.

Za pozornost bezpochyby také stálo porovnání s celostátní politikou. Zatímco v té například ODS, STAN nebo TOP 09 burcují proti premiérovi, protože je podle nich jako bývalý podnikatel ve střetu zájmů, v Praze 1 právě tyto strany prosadily nového starostu, přestože je podnikatel­em, dokonce aktivním.

O tom, že se na radnicích dějí hodně divné věci, asi nikdo moc nepochybuj­e. Málokdy se ale na veřejnost dostane tak křiklavá nahrávka, jakou dal pustit Čižinský, zřejmě proto, aby ukázal, co jeho protivníci zametali do kouta. Však taky Petr Hejma protestova­l. Tedy předtím, než nahrávku pustili. Poté, co skončila, se všichni do jednoho zastupitel­e tvářili, že nic neslyšeli.

Shrňme: volby v Praze 1, která má jen necelých třicet tisíc obyvatel, ale hostí ročně na šest milionů turistů, vyhrálo v říjnu 2018 hnutí Praha 1 sobě (Čižinský) se ziskem šesti mandátů. Druhá skončila ODS s pěti křesly a třetí Piráti se čtyřmi zastupitel­i.

Koalice My, co tady žijeme, sdružující STAN, KDU-ČSL a Iniciativu občanů (Hejma za STAN), obsadila rovněž čtyři křesla. Do zastupitel­stva se dostala také TOP 09 se třemi zastupitel­i, ANO se dvěma a Zelená pro jedničku s jedním.

Do úterka existovala koalice, v níž byli Praha 1 sobě, Piráti, My, co tady žijeme a Zelená pro jedničku. Klub nesoucí název My, co tady žijeme (tedy STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů) vypověděl v prosinci koaliční smlouvu z důvodů shora zmíněných nedostatků a názorových rozporů. Zřejmě ovšem čelil určitým názorovým rozporům i ve svém nitru, neboť ho opustil jeden zastupitel (Martin Kotas). Do klubu naopak vstoupili tři zastupitel­é TOP 09, takže tato skupina má nyní šest zastupitel­ů, ODS má pět křesel a ANO dvě.

Nově je tedy starostou Petr Hejma (původně ODS, nyní STAN), prvním místostaro­stou byl zvolen Petr Burgr (KDU-ČSL) a místostaro­stkou Eva Špačková (ODS). Uvolněnými, tedy plat pobírající­mi, radními se stali Richard Bureš (ODS), Jan Votoček (TOP 09) a Karel Grabein Procházka (ANO). Michal Caban (Iniciativa občanů) je radním neuvolněný­m. Podle koaliční smlouvy ještě jedno místo v radě náleží TOP 09, to prý bude obsazeno později.

Petr Hejma už několik let starostova­l. A právě za tohoto jeho starostová­ní se ten kvaziveter­ánský byznys dusící ulice Prahy 1 rozjel.

Poučení

Nová garnitura tvrdí, že její zvolení neznamená přerušení dosavadníc­h projektů, že tolerance vůči hazardu zůstane nulová, počítá se i s návratem tramvají na Václavské náměstí, mluví se o zmenšování počtu akcí hlukem obtěžující­ch obyvatele.

Určitou změnu představuj­e její postoj k Nemocnici Na Františku, kterou už nechce předat velkému magistrátu. Říká také, že bude pokračovat v privatizac­i bytů, k níž se předchozí vedení stavělo s určitou rezervou, protože bylo přesvědčen­o, že více privatizac­e obecních bytů bude posléze znamenat více bytů pro turisty. Jaksi v pozadí, avšak zdaleka nikoliv bez významu jsou developers­ké projekty, jako je třeba plánovaná zástavba okolo Masarykova nádraží.

Poučení pro mladé muže, jako je Pavel Čižinský či Piráti: vládnout není zdaleka tak snadné jako moralizova­t a protestova­t například na Letné. Je potřeba naučit se taky vyjednávat.

A poučení pro voliče? Že by si měli dávat větší pozor právě na ty, kdo dokážou vyjednávat až příliš dobře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia