Lidové noviny

Orbán zelená. Myslí to vážně?

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Kdo minulý týden sledoval výroční tiskovou konferenci maďarského premiéra Viktora Orbána, mohl si připadat jako v jiném světě. Konzervati­vní předseda vlády, který takovýchto příležitos­tí dosud obvykle využíval ke sžíravé kritice svých domácích i zahraniční­ch oponentů, najednou překvapil. Přišel totiž s chválou ekologické­ho politickéh­o hnutí, které slavilo v posledních měsících v řadě zemí výrazné volební úspěchy. Je to změna, protože až dosud se v Orbánově politickém mikrokosmu pojmy jako „zelený“nebo „ochrana životního prostředí“moc nevyskytov­aly, a pokud vůbec, tak v podstatě jako synonyma pro levicovost, takže jako něco negativníh­o. Zelení byli v jeho podání ti, kdo například bojují za genderově korektní mluvu, zastávají se běženců. Případně to byli lokální potížisté, kteří se třeba snažili mnohde překřížit plány domácích nebo zahraniční­ch investorů.

Orbán pak jmenovitě pochválil Rakušana Sebastiana Kurze, jehož konzervati­vní lidovci před nedávnem vytvořili celostátní vládu se Zelenými. Je to prý „inspirativ­ní“politický projekt a Kurz projevil odvahu, když se do něho pustil. I v Maďarsku by dle Orbána jednou mohli být Zelení ve vládě, pak ovšem nikoli s ním jako premiérem.

Zájem maďarského premiéra o ochranu klimatu není úplně překvapivý. K tématu se vyjadřuje už delší dobu. Jako snad málokterý politický vůdce ve středoevro­pském regionu disponuje Orbán velmi citlivými čidly, která dokážou zaznamenat i třeba drobné posuny v domácím veřejném mínění. Zřejmě se také stále ještě úplně nevyrovnal s faktem, že při loňských komunálníc­h volbách v Budapešti uspěla opozice, přičemž nový starosta metropole Gergely Karácsony sám sebe označuje za zeleného politika. Minulý týden přijala Orbánova vláda ambiciózní klimatický balíček, který počítá s tím, že do budoucna by mělo až devadesát procent energie pocházet z čistých zdrojů, zatímco v současné době činí podíl zelené energie 35 procent. Pokles emisí skleníkový­ch plynů má zajistit především rozšířená jaderná elektrárna v Paksi. Města budou mít povinnost pořizovat si od roku 2022 pouze autobusy na elektrický pohon. A Orbánovi lidé také nikdy neopomenou připomenou­t, že maďarská ústava obsahuje například již řadu let zákaz geneticky modifikova­ných potravin, po čemž volají Zelení všude na světě.

Jenomže s ochranou životního prostředí se to má podobně jako s ochranou lidských práv. V obou případech platí, že si nelze vyzobávat, co se zrovna hodí. Buď jsou přiznávána všem a za všech okolností, anebo vzniká pouhá iluze o jejich naplňování. V případě Maďarska se to týká nejrůznějš­ích místních ekologický­ch iniciativ či neziskovýc­h organizací, které bojují za lepší životní prostředí. Narážejí ovšem na nepřátelst­ví premiéra Orbána – třeba jenom proto, že na jejich konta občas přijdou peníze zvenčí.

S ochranou životního prostředí se to má podobně jako s ochranou lidských práv. Buď jsou přiznávána všem a za všech okolností, anebo vzniká pouhá iluze o jejich naplňování.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia