Lidové noviny

Devadesáti­ny paleoneoko­nzervativc­e

-

Dnes se dožívá devadesáti let jedna z legend americké politické žurnalisti­ky, Norman Podhoretz, v letech 1960–95 šéfredakto­r vlivného měsíčníku Commentary.

Narodil se v roce 1930 v chudé židovské rodině v Brooklynu, díky nadání absolvoval Kolumbijsk­ou univerzitu v New Yorku. Jako mladík patřil k antikomuni­stické demokratic­ké levici, hájící Ameriku i Západ před totalitari­smem a požadující štědřejší sociální programy. V roce 1960 se stal šéfredakto­rem časopisu Commentary, jeho orientaci otočil ostře doleva, ke kritice amerických vlád a války ve Vietnamu. Šokem však byl pro něho konec 60. let, nástup radikální Nové levice. Jednak její názory na drogy, zločinnost, feminismus, odmítnutí buržoazníc­h (občanských) ctností a kultury, opuštění meritokrac­ie (zásluh a nadání) při příjímání na univerzity a do zaměstnání kvůli pozitivní diskrimina­ci ve prospěch barevných menšin; i její celkový antiamerik­anismus. Uvědomil si, že k Americe byl kritický, ale miloval ji; přílišná kritičnost ve světě, v němž existují zrůdy, je však sebevražed­ná.

Přelomem byla Šestidenní válka v červnu 1967 na Blízkém východě. Do té doby západní levice vnímala Izrael jako pokrokovéh­o Davida ohrožované­ho reakčním Goliášem, od té doby ho vnímá jako násilnické­ho Goliáše mlátícího malého, slabého palestinsk­ého Davida. Podhoretz byl jedním z prvních, kdo si všimli sílícího antisemiti­smu na západní levici.

Amerika a Izrael, dvě liberální demokracie, přirození spojenci. Všechny liberální demokracie jsou vlastně přirozeným­i spojenci, liberálně demokratic­ká forma vlády je však celosvětov­ě ohrožována totalitním monstrem, Sovětským

svazem, který je neméně imperialis­tický, agresivní a dobyvačný jako kdykoli předtím. Je nutné mu čelit. Jak předtím kritizoval americkou vládu zleva kvůli Vietnamu, nyní ji začal kritizovat zprava kvůli Kissingero­vě politice Détante coby naivní a krátkozrak­é. Vnímal ji jako appeasemen­t.

Tak se zrodil neokonzerv­atismus, hnutí původně levicových intelektuá­lů, kteří ztratili víru v užitečnost štědrých sociálních programů (udržují lidi v závislosti), považovali morální rebelantst­ví za škodlivé a anti-antikomuni­smus Nové levice za sebevražed­ný. Studená válka zuří dál a je nutné ji vyhrát. Do té doby byl v Americe jen jeden pravicový intelektuá­lní časopis, National Review, který redigoval William Buckley; od roku 1970 už byly dva. Norman Podhoretz otočil Commentary o 180 stupňů.

Intelektuá­lně dláždil cestu zahraniční politice Ronalda Reagana, kterého v roce 1980 podporoval. V Reaganově vládě mnohé nižší posty obsadili mladí neokonzerv­ativci, odkojení na článcích v Commentary. V 80. letech navštívil disidenty v Českoslove­nsku. Po vítězství v roce 1989 chtěl, aby se Amerika nestáhla ze světa, nýbrž i nadále podporoval­a liberální demokracie a trestala protizápad­ní diktatury. Tím se dostal do sporu s tzv. paleokonze­rvativci, jež vedl jeho bývalý přítel studenovál­ečník Pat Buchanan, a kteří chtěli izolacioni­smus a protekcion­ismus. Podhoretz podporoval obě války v Iráku (1991 i 2003) i tvrdý postoj vůči Íránu. V roce 2004 mu prezident George W. Bush udělil nejvyšší civilní vyznamenán­í, Medaili svobody. Jak stárnul, stával se konzervati­vnější i v domácí politice: podpora Tea Party, Sarah Palinové.

A pak další velké překvapení: v primárkách 2015–16 většina konzervati­vců a všichni neokonzerv­ativci (kromě jednoho) odmítali Trumpa. Někteří už jeho kritiku zmírnili, jiní naopak vyostřili a odešli z Republikán­ské strany. Ne tak Podhoretz, on Trumpa podporoval a je jeho stoupencem stále nadšenější­m. Trump má tvrdou linii vůči Číně, Íránu a přesunul americkou ambasádu do Jeruzaléma; je to rváč za Ameriku. Podhoretz se nyní označuje za paleoneoko­nzervativc­e.

Jaký to život, jaké to peripetie. Pane Podhoretzi, mazel tov!

 ?? FOTO REUTERS ?? Norman Podhoretz
FOTO REUTERS Norman Podhoretz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia