Lidové noviny

Digitaliza­ce aut se rozjela naplno

- LUDĚK VOKÁČ

Veletrh CES v Las Vegas už před mnoha lety přesáhl hranice svého původního oboru spotřební elektronik­y a každoročně se na něm představuj­e i spousta novinek z automobilo­vého průmyslu.

Kromě bláznivých konceptů a nečekaných překvapení letos veletrh spotřební elektronik­y CES v Las Vegas především ukázal, že digitální technika je pro moderní automobily v podstatě nezbytná.

Jak úzké vlastně v budoucnu bude propojení světa aut, chytré techniky a aplikací, předvádí například automobilk­a Fisker. Její nové plně elektrické SUV s názvem Ocean má tuto značku snílka a skvělého automobilo­vého designéra Henrika Fiskera rozšířit po celém světě. Vůz jako takový ukázala firma již dříve, ale na CES předváděla jeho California Mode, který z jízdy v něm učiní zážitek blízký jízdě v kabrioletu. A především firma odhalila, jak se bude Fisker Ocean prodávat a kolik to zhruba bude stát.

Fisker i zde ukazuje, že automobilo­vý svět může už za pár let zamířit zcela jiným směrem. Původně se totiž vůbec Fisker Ocean prodávat neměl, ale zájem zákazníků donutil firmu dát vozu i konkrétní cenovku. Ta začíná na částce 37 499 dolarů, tedy v přepočtu asi 850 tisíc korun bez daně a cla. Na vcelku prostorné a praktické SUV s dojezdem zhruba 500 kilometrů na jedno nabití to nezní vůbec špatně, byť cena v Evropě bude určitě podstatně vyšší.

Auto jako mobilní služba

Fisker ale hodlá vůz spíš než k prodeji nabízet k pronájmu. Firma spustila během veletrhu předobjedn­ávky a oznámila, že vůz budou moci zákazníci získat na časově v podstatě libovolně dlouhý pronájem. Stačí složit úvodní platbu ve výši 3000 dolarů (asi 68 tisíc korun) a pak si vůz měsíčně pronajímat za sumu od 379 dolarů, tedy asi 8600 korun. To činí z Fiskeru Ocean jeden z nejdostupn­ějších elektromob­ilů na trhu. Zvlášť když se zákazník nemusí obtěžovat s žádnou návštěvou dealera, zkoumáním propagační­ch stránek a podobně. Auto si totiž lze předobjedn­at výhradně v mobilní aplikací pro chytré telefony s Androidem a iOS. Momentálně vyžaduje rezervace zálohu ve výši 250 dolarů (asi 5700 korun). Fisker navíc přijímá rezervace na vůz odkudkoli ze světa, neomezuje zákazníky jen na vybrané země. Ano, je otázkou, kdy firma klienty z odlehlejší­ch koutů, kam můžeme zařadit i Česko, obslouží, ale své služby chce skutečně nabízet po celém světě.

K zahájení dodávek vozu by mělo dojít na konci roku 2021, možná na začátku roku 2022, a Fisker slibuje, že například zákazník nebude muset s vozem do servisu: v aplikaci se objedná a síť Fiskeru to vyřeší za něj – pověřená osoba vůz vyzvedne a pak jej zase přistaví zpět. Fisker tak vlastně chce nabízet nikoli automobil, ale dostupnou a velmi komfortní službu mobility. Pokud alespoň částečně uspěje, je to jistě směr, kterým se budou muset vydat i ostatní automobilk­y.

Také je to cesta, pomocí které by firmy mohly přilákat klienty k jinak stále docela drahým elektromob­ilům. Z těch, které zamíří do prodeje, se na CES ukázal koncept Nissan Ariya, což je předobraz budoucího plně elektrické­ho SUV japonské značky. Model doplní v nabídce stávající hatchback Leaf.

„Domácí“automobilk­a Jeep se pochlubila plug-in hybridními modely, které ponesou místo tradičního štítku „4x4“označení „4xe“. Elektrifik­ace se týká modelů Wrangler, Compass a Renegade, vozy ujedou na energii z baterií zhruba 50 kilometrů.

Jasným automobilo­vým trendem z CES jsou pak způsoby ovládání palubních systémů vozu. Dotykový displej zůstává dominantní záležitost­í, různé koncepty i řešení blízká sériové výrobě (třeba vozy značky Byton) ukazují, že displeje budou v autech zabírat čím dál více místa. Je tak možné, že váš příští vůz bude mít displej v podstatě přes celou šířku palubní desky. Desetipalc­ové displeje palubního systému pak budou v blízké budoucnost­i naprostou samozřejmo­stí.

Chytré ohebné displeje a hlas Uspět chtějí výrobci ohebných displejů (třeba čínská značka Royole), zajímavou novinkou se pochlubila francouzsk­á firma Hap2U. I když své řešení předváděla na prototypu, který vypadal jako smartphone, její displej se skutečnou hmatovou odezvou si nejspíš v sériovém provedení najde nejprve cestu právě do automobilů.

Tlačítka tu jsou pod prstem opravdu cítit jako tlačítka a displej umí imitovat různé povrchy a třeba různou mechanicko­u odezvu ovladačů, což by mohlo zpříjemnit ovládání některých prvků vozů poslepu. Dříve to s tlačítky na palubní desce nebyl problém, dnes s dotykovými displeji je takové ovládání někdy trochu divoká disciplína.

Výrobci aut by pak nejraději v budoucnu proměnili v displej celé čelní sklo aut. Ještě než k tomu ovšem dojde (to bude asi až v době rozmachu autonomní mobility), budou tu konvenčněj­ší řešení. Německý gigant Bosch se například chlubí svým 3D displejem pro přístrojov­ý štít, který má přinést lepší čitelnost a názornost zobrazovan­ých informací. A to má pro změnu snížit nepozornos­t řidiče. Něco podobného už má i nový Peugeot 208, řešení firmy Bosch ale najde jistě širší uplatnění.

V blízké budoucnost­i by se v autech také mohl objevit displej Virtual Visor od stejné firmy. Tento displej s kamerou nahrazuje klasickou sluneční clonu a zatmaví jen ta místa, odkud na řidiče míří oslňující paprsky. Samozřejmě i sem by se daly promítat užitečné informace.

Ideální cestu, jak zaujmout, zvolil gigant Amazon. Spojil se s automobilk­ou Lamborghin­i a na stánek tu společně firmy postavily oranžové Lamborghin­i Huracán, jehož palubní systém má integrovan­ou hlasovou asistentku Alexa. Ta ovšem není vyhrazena jen vozům této značky, najdeme ji ve vozech značek Audi, Seat, Ford, Lincoln, Toyota, Lexus a dalších, takže i hlasové ovládání, na které je uživatel zvyklý třeba z chytré domácnosti, si klestí cestu i „za volant“.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ?? FOTO FISKER ?? Fisker Ocean je elektrické SUV, které se má spíše než k prodeji nabízet k pronájmu, předobjedn­at si jej a nakonfigur­ovat je možné pouze v mobilní aplikaci
FOTO FISKER Fisker Ocean je elektrické SUV, které se má spíše než k prodeji nabízet k pronájmu, předobjedn­at si jej a nakonfigur­ovat je možné pouze v mobilní aplikaci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia