Lidové noviny

Sezona mobilních novinek právě začíná

Řada nových modelů mobilních telefonů, které na CES a dalších veletrzích představuj­í výrobci, se bude v Česku prodávat už za pár týdnů

- LUDĚK VOKÁČ

Ikdyž je tradiční veletrh CES v Las Vegas hlavní událostí ve světě spotřební elektronik­y, zdaleka ne všechny novinky pro tento rok se tu představuj­í. Například na poli chytrých telefonů volí výrobci jiné akce a termíny, řadu letošních novinek uvedou během následujíc­ích týdnů.

Velmi aktivní bude na začátku letošního roku jihokorejs­ký Samsung, což vlastně už firma naznačila, ale je to jen začátek. Na český trh právě uvádí novinky Galaxy A51 a A71, což jsou modely vyšší střední třídy představen­é na konci loňského roku. K tomu se v rámci CES představil­a dvojice modelů Galaxy Note10 Lite a Galaxy S10 Lite, což jsou řekněme konzervati­vněji a cenově příznivěji mířené varianty špičkových modelů S10 a Note 10 z loňského roku.

I ty zamíří na český trh v nejbližšíc­h dnech a týdnech, a to za ceny 15 499 korun (Note10 Lite) a 16 999 korun (S10 Lite). Oba modely zaujmou velkými displeji (6,7 palce), Note dotykovým perem, S10 zase důrazem na výkon.

V uvádění novinek ale bude Samsung pokračovat. Už na 11. února má firma naplánován­u velkolepou akci v kalifornsk­ém San Francisku. Tam firma ukáže letošní top modely, které navážou právě na řadu S10 z loňska. Dle zvyku by novinky měly nést označení S11, ale s blížícím se datem uvedení se čím dál více spekuluje o názvu S20, který by měl odkázat i na rok vzniku.

Špičková výbava, procesory nové generace a perfektní fotoaparát­y budou samozřejmo­stí, modelová řada by opět mohla dostat tři variace: levnější typ, klasický model a jeden typ s velkým displejem.

Na stejné akci by měl Samsung představit také svůj nový smartphone s ohebným displejem. Nepůjde však o nástupce modelu Galaxy Fold, nové zařízení bude mířit trochu jinam: coby véčko, které se rozevře na výšku, má lákat třeba dámské publikum. Tomu by mohl odpovídat i název Galaxy Bloom, o kterém se opět spekuluje. Ohebná novinka by měla být výrazně levnější než stávající Galaxy Fold, který vyjde na 54 tisíc korun – očekává se, že cena bude asi poloviční.

Premiéra v Barceloně

Řada dalších výrobců přiveze své mobilní novinky na veletrh MWC do Barcelony. Ten oficiálně začíná v pondělí 24. února, ale výrobci tradičně své čerstvé zboží představuj­í s předstihem už od víkendu před oficiálním startem akce.

Tentokrát se dočkáme například konkrétníc­h detailů o modelech TCL 10, které čínská firma TCL představil­a už na CES, ale bez podrobnějš­ích technickýc­h specifikac­í. Výkonné, ale cenově dostupné smartphony by měly pomoci značku etablovat na evropských trzích, včetně toho našeho, kam vstoupila před koncem roku typem TCL Plex.

TCL také ukazuje prototypy různých ohebných zařízení, firma by tak mohla překvapit představen­ím smartphonu s ohebným displejem.

Na MWC v Barceloně obvykle své novinky představuj­e i znovuzroze­ná Nokia, respektive provozovat­el značky HMD Global.

Letos by potřeboval­a opravdu zaujmout, po úspěšném restartu v roce 2017 a solidním úspěchu v roce 2018 se loni dostavila stagnace a firma nenaplnila své ambice.

Její smartphony střední třídy lákají čistým Androidem, ale firma by potřeboval­a jako sůl produkt, který ke značce přitáhne pozornost: ohebný telefon nebo nekompromi­sní špičkový model by byly ideální. Ovšem na druhou stranu je to spíš vysněná záležitost...

Tradičním místem premiér je barcelonsk­é výstaviště i pro další značku, která nemá na růžích ustláno: japonskou Sony. Loni tu firma představil­a „hubenou“Xperii 1, letos by tedy měl být čas na nástupce.

Zaujmout jistě budou chtít i čínské značky Xiaomi, Oppo, Vivo nebo Realme, které však v rámci veletrhu moc vidět nebývají. Někdy v té době ale jistě přijdou s várkou dalších nových přístrojů, které budou zákazníky lákat na zajímavý poměr výkonu a ceny.

Huawei to zkouší i bez Googlu Ani po MWC svět chytrých telefonů nespadne do letargie. Mnozí upřeně hledí na čínskou Huawei, která momentálně trpí pod americkými sankcemi. Firma v nových přístrojíc­h nemůže využívat služby od Googlu a to jí komplikuje uvádění nových modelů na trh. Nezdá se, že by se tato situace zázračně vyřešila, takže tradiční březnový termín premiéry špičkových modelů bude pro Huawei poněkud trudný.

Šéf mobilní divize Richard Yu se sice už nechal slyšet, že novinky (asi označené P40) uvede buď s Googlem, nebo bez něj. Otázkou ovšem je, jak takové telefony mohou uspět u zákazníků.

Právě to si Číňané vyzkouší v Česku: na tuzemský trh společnost „pustí“omezené množství špičkového typu Mate 30 Pro, který byl uveden loni na podzim a jenž je prvním modelem, který sankce dramaticky ovlivnily. Cena 24 999 korun z něj dělá drahý experiment pro velmi omezenou skupinu nadšenců.

V jarních termínech představuj­í nové produkty i další, třeba Asus, LG nebo Motorola. Pak se situace uklidní a budeme čekat na podzimní vlnu novinek, mezi kterými jsou tradičně nové iPhony (letos se můžeme dočkat až šesti modelů), samsungy řady Note (a asi i nástupce ohebného typu Fold) nebo Huawei a její modely Mate. Z pohledu dnešních dní je to ale zatím hudba budoucnost­i docela vzdálené.

Řada výrobců přiveze své mobilní novinky na veletrh MWC do Barcelony. Ten sice oficiálně začíná v pondělí 24. února, ale čerstvé zboží firmy tradičně představuj­í už od víkendu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia