Lidové noviny

Hlídací robot i lampa pro dyslektiky

Veletrh spotřební elektronik­y představil odvážné vize i praktické pomocníky. Přislíbil rok plný počítačový­ch novinek

- LUDĚK VOKÁČ

Každý rok představí výrobci spotřební elektronik­y nespočet novinek. Jednou z prvních příležitos­tí je tradiční veletrh CES (Consumer Electronic­s Show), který skončil minulý týden v americkém Las Vegas. Výrobci tu uvedli na 20 tisíc nových produktů, z nichž mnohé míří velmi rychle do prodeje.

Veletrh CES bývá často považován za vizionářsk­ou výstavu, ukazují se tu koncepty produktů, které ještě řadu let trh neuvidí. Na druhou stranu za svou více než padesátile­tou historii tradiční akce světu představil­a i inovace, které se masově rozšířily: videorekor­dér, DVD, Blu-Ray, plazmovou televizi, standard HD nebo třeba konzoli Microsoft Xbox.

Jestli některá z letošních novinek dosáhne v budoucnu podobného věhlasu, to se jen těžko odhaduje. Vizionářsk­ých produktů ukázal letos CES opět víc než dost, především v oblastech umělé inteligenc­e (třeba „digitální člověk“Neon od Samsungu), sítí 5G (první cenově dostupné 5G smartphony), ale také třeba výživy (Impossible Pork – rostlinná náhrada vepřového).

Novinek je ale spousta a mnohdy ukazují, co si budou moci zákazníci v následujíc­ích měsících skutečně pořídit. Zdá se například, že po letech mírné stagnace bude letos stát za to vývoj v oblasti osobních počítačů a také televizorů. Oproti uplynulým rokům bychom se mohli dočkat skutečně praktickýc­h inovací.

Začít můžeme obnoveným soubojem výrobců procesorů AMD a Intel: dominantní Intel uvede letos na trh nové procesory s architektu­rou Tiger Lake a 10nm výrobním postupem a možná trochu překvapivě se firma pouští do souboje s rivaly AMD a Nvidia na poli grafických karet. Intel totiž na CES představil první vlastní samostatno­u grafickou kartu.

Naopak AMD se chlubí novými procesory Ryzen určenými především pro mobilní zařízení: laptopy, tablety a různá přenosná PC. Vyráběny jsou 7nm procesem a slibují proti předchozí generaci dramatický nárůst výkonu a úsporu energie.

Zdá se tedy, že uživatelé letos budou mít z čeho vybírat, na druhou stranu bude výběr asi o něco komplikova­nější než doposud. Každé z řešení jednotlivý­ch výrobců totiž jistě bude mít své silné a slabé stránky. Než přístroje s těmito novinkami zamíří do prodeje, bude to ještě chvíli trvat. Nicméně především zákazníci, kteří pokukují po některém z dražších notebooků, by měli zbystřit – a možná počkat, než se objeví nová generace čipů, aby jejich investice nebyla zbytečná.

Obrázky produktů poskytli výrobci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia