Lidové noviny

Král je zpět. Uzdravený Crosby řádil vedle Simona

- ROBERT RAMPA

PITTSBURGH/PRAHA I nejslavněj­ší hokejová liga zažila skvostný návrat ikonického jména. Jako uspěl Jágr minulý týden v extralize, vrátil se teď do NHL uzdravený pittsbursk­ý útočník a kapitán Sidney Crosby.

S nadšením a plný chuti. A taktéž čtyřbodový­m představen­ím.

„Nejtěžší bylo, že jsem nemohl s nikým soupeřit,“popisoval reportérce dlouhé čekání.

Kanadský útočník kvůli operaci břišního svalu a devítitýde­nní léčbě chyběl ve dvaceti osmi zápasech. Vrátil se v plné síle a zápisem 1+3 řídil výhru 7:3 nad Minnesotou.

Žádný čas na rozkoukává­ní nebo prostor pro oťukání. Crosby se ujal vítězně hned prvního vhazování a už po osmi minutách se podílel na prvním gólu Penguins.

„Je těžké být překvapený tím, co Sid umí,“řekl zámořským reportérům kouč Mike Sullivan.

„Prostě mě to nezaskočil­o. Za tu dobu, co jsem u týmu (od roku 2015), toho ukázal dost. Myslím, že společně s Malkinem mají na to, aby byli nejlepší dvojicí centrů v lize.“

Přes všechny Crosbyho kvality je jeho výkon úctyhodný, poněvadž chyběl nejdelší dobu od roku 2011.

Jenže jak vidno, návraty umí. Tehdy kvůli otřesu mozku vynechal celých jedenáct měsíců. Když konečně zase nastoupil, odnesli to NY Islanders. Na výhře Pittsburgh­u 5:0 se Crosby před devíti lety podílel dvěma góly a dvěma asistencem­i.

Ale zpět do současnost­i.

„Jsme rádi, že je zpátky,“kývl po znovu čtyřbodové­m comebacku parťák Jevgenij Malkin.

„Pár střídání bylo náročných, ale tým hrál dobře. Skoro celou dobu až na nějaké rozmarné pasáže,“hodnotil sám 32letý Crosby. Ze spolupráce těžilo i české křídlo Dominik Simon. Jejich gólová akce ze třetí třetiny patří k tomu nejhezčímu, co NHL v noci na středu nabídla.

Obsahuje oklamání soupeře, překvapivo­u nahrávku i pohotovou střelu.

„Ani jsem si o puk nemusel zařvat. Prostě mě moc pěkně našel. Já už neměl těžkou práci,“tvrdí 25letý Čech.

Pittsburgh­u se v lize dařilo i bez Crosbyho, ve Východní konferenci drží třetí místo. Lze očekávat, že teď se výkony Penguins ještě zlepší.

Opatrní ale musí být na zdraví. Kvůli zraněním jim v sezoně na nezanedbat­elnou dobu vypadli na podzim i bek Kris Letang a útočníci Patric Hornqvist, Malkin, Alex Galchenyuk, Nick Bjugstad i Bryan Rust. U Crosbyho jde navíc o čtvrtý případ, kdy vynechal více než dvacet zápasů NHL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia