Lidové noviny

Exekuční řízení na cizí majetek

- LUCIE PETRÁNKOVÁ

První vyrozumění o zahájení exekučního řízení, které pan Jan obdržel a o němž jsme psali výše, uznal jako oprávněné, a nevznesl tedy proti němu žádnou námitku.

Exekuční řízení nijak nerozporov­al, neboť věděl, že dluh, který je po něm vymáhán, je skutečně jeho.

Po nějakém čase však Janovi překvapivě přišlo i druhé vyrozumění o zahájení exekučního řízení. Tentokrát z důvodu, že jeho bývalá manželka neuhradila půjčku, kterou si ovšem vzala ještě před uzavřením jejich manželství.

Tady už se pan Jan zcela správně rozhodl bránit, neboť byl přesvědčen, že tato exekuce je vedena neoprávněn­ě.

Vzhledem k tomu, že nové exekuční řízení kvůli dluhu bývalé manželky bylo vedeno proti němu, musel Jan (pro splnění svého požadavku) podat návrh na zastavení exekuce.

To ovšem není jediný způsob obrany.

Vždy totiž záleží na tom, jaký majetek je vlastníkov­i exekucí obstaven.

Pokud je exekuce vedena na věc movitou, kterou exekutor zanesl do soupisu, musí vlastník nejprve podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. K návrhu doloží důkazy, například doklady, které prokazují jeho vlastnické právo. Návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu lze podat v zákonem stanovené lhůtě běžící ode dne, kdy se vlastník dozví o zanesení věci do soupisu, a to u exekutora, který toto zanesení provedl. Exekutor následně o návrhu vlastníka rozhodne.

Pokud exekutor návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu nevyhoví, oznámí tuto skutečnost navrhovate­li. Vlastník poté může podat žalobu na vyloučení věci u exekučního soudu.

Žalobu je nutné podat v zákonem stanovené lhůtě běžící od doručení rozhodnutí exekutora. Exekutor vás musí o možnosti podání žaloby a lhůtách poučit. Proto je nutné pečlivě číst poučení a poznamenat si, kdy vám byl dopis doručen. Pokud by byla žaloba podána opožděně, je odmítnuta. U soudu pak musíte prokázat, že jsou věci ve vašem vlastnictv­í, a nikoliv ve vlastnictv­í dlužníka.

Do doby, než bude rozhodnuto o návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu a následně o případné žalobě, nemůže exekutor věci prodat.

Exekuce je někdy vedena i na majetek, který nepatří dlužníkovi. Pan Jan, hrdina předchozíh­o příběhu, má za sebou i tuto nemilou zkušenost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia