Lidové noviny

Studenti vyhlíží podchod

- VOJTĚCH WOLF

Na adrenalin, se kterým se setkával nejeden ze studentů Vysoké školy ekonomické, když se pokoutně vydával po nástupišti číslo sedm k služebnímu železniční­mu přechodu na hlavním nádražím v Praze či opačnou cestu, se jen tak nezapomíná. V hlavě zůstává nejspíše i zaměstnanc­ům z někdejšího obřího Domu odborových svazů (dnes Radost), který stojí vedle školy.

Nešlo ani o strach z vlaků, ale o nepříjemno­u pokutu od policistů, kteří se s oblibou schovávali na konci nástupiště. Poměrně často se tak stávalo, že zkrácení cesty o přibližně čtvrt hodiny namísto toho, aby se musel vydat směrem na Žižkov přes známý park u nádraží přezdívaný Sherwood, vyšlo na 200 korun.

Po podchodu, který by spojil „Hlavák“s Žižkovem se volalo roky. Nešlo jen o hlas školy, ale i například jednotlivé městské části. 17. října roku 2016 tak média poprvé informoval­a, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) žádá o územní rozhodnutí o prodloužen­í podchodu pod hlavním nádražím. Začít stavět se mělo už před dvěma lety. Nestalo se. Ostatně poradenská společnost Deloitte, která dnes sídlí v žižkovském kancelářsk­ém komplexu Churchill (ten je právě mezi nádražím a ulicí Italská), který postavila společnost Penta Real Estate, získal díky absenci spojení slevu na nájmu.

Naděje na změnu současného stavu přišla loni v červnu. SŽDC vypsalo výběrové řízení na firmu, která prodlouží podchody. Projekt nezahrnova­l jen prodloužen­í podchodu za poslední koleje a odtud chodník k Seifertově ulici, ale i přípravu pro vybudování i dalšího nástupiště a rovněž i chodníkové spojení s městskou částí Praha 2 s vyústěním na Vinohradsk­é ulici. Státní organizace si přitom představov­ala, že předpoklád­ané náklady na podchod a nástupiště vyjdou na 856 milionů korun. Jak ale později informoval server dopravy.cz, do soutěže přišla jediná nabídka sdružení firem Metrostav, Hochtief a AŽD Praha, která činila asi 1,5 miliardy korun. „Původní tendr musel být zrušen pro výrazné překročení nabídkové ceny všech uchazečů soutěže. Nyní probíhá nové výběrové řízení, jeho ukončení očekáváme koncem tohoto měsíce,“řekl LN Marek Illiaš, mluvčí SŽDC.

Očekávaný termín realizace projektu je pak mezi březnem letošního roku až červnem roku 2021. „Předpoklád­aná hodnota zakázky je 975 milionů korun,“doplnil mluvčí.

Uvidíme, jak dlouho se na podchod bude nakonec čekat. Ostatně Žižkovu přímé spojení na nádraží chybí už více než 140 let. Dalších i několik desítek měsíců se tak jaksi hravě ztratí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia