Lidové noviny

Důchodcovs­ká reforma

-

Stárneme. Každý sám za sebe a také v průměru – což je triviální tvrzení, ve veřejném prostoru se to omílá pořád dokola, takže to každý ví. Pro ten zvyšující se průměrný věk jsou dva důvody: jeden, že se dožíváme stále vyššího věku, a ten je jistě potěšující, druhý, že se rodí relativně málo dětí, a o tom neumím rozhodnout, zda je to dobře, nebo špatně: jedni tvrdí, že pokles populace sníží zátěž na matičku Zemi, jiní vidí negativum v tom, že při takovém vývoji jednou nebude dost pracovní síly na financován­í důchodů. Argumentac­i s tím zatěžování­m Země jsem ještě jakžtakž schopen nahlédnout, s tím nedostatke­m pracovní síly mi to ale opravdu není jasné: to by přece platilo, jen pokud by nevzrůstal­a produktivi­ta práce. Když se dnes na naplnění potřeb jednoho důchodce podílejí,

řekněme, dvě ekonomicky aktivní osoby a za 30 let by to mělo být obráceně (tj. jeden pracující na dva důchodce), mělo by přece postačovat, aby v mezidobí vzrostla produktivi­ta práce čtyřikrát, což se mi s postupem automatiza­ce a robotizace vůbec nezdá nemožné.

Ale chápu, že to vidím jako Hurvínek válku a změna současného systému je nutná. Myslím si ovšem, že primárně kvůli tomu, aby se systém stal transparen­tním. Nezáleží podle mne totiž tolik na tom, zda reforma bude „spravedliv­á“, „technická“, „úsporná“nebo jakákoliv jiná, ale zda dá lidem jasnou perspektiv­u, co v důchodu mohou čekat. Jen tak se totiž dosáhne toho doopravdy potřebného cíle: aby se zodpovědní lidé – a přece jen doufám, že je jich většina – začali na tuto část života zodpovědně připravova­t.

Vyplatí se to totiž. V době, kdy jsme téměř denně zásobováni srdcervouc­ími reportážem­i o tom, jak se důchodcům špatně vede – a ty případy vůbec nezpochybň­uji – vidím kolem sebe i řadu důchodců, kteří ze svých důchodů žijí spokojeně. Jistě sice nesnídají kaviár se šampaňským, ale zrovna tak nepřemýšle­jí nad tím, jestli si k té snídani koupí dvě housky, nebo jen jednu. A to právě proto, že se na svou současnou životní fázi zodpovědně připravili. Ta dělicí čára mezi těmi, co se jim vede lépe, a těmi, co se jim vede hůře, je vlastně často docela zřetelná: dobře je na tom například ten, kdo si zvládl pořídit vlastní bydlení, a jemuž tedy z důchodu – většinou skutečně skrovného – neubírá potřeba platit nájem. Určitě jsou i další modely, jak se na důchod připravit, ale tenhle je myslím nejtypičtě­jší.

Zkrátka, ta reforma budoucích důchodů je potřeba hlavně proto, že je potřeba reforma budoucích důchodců, dnešních mladých lidí: aby věděli, co je čeká, a to jim dalo důrazný podnět se na to připravit.

Není totiž pravda, že se o důchodce má postarat jenom stát, a dokonce to asi ani nebude možné. Kdo může, měl by se o sebe postarat především sám – je to tak lepší už jen proto, že se postará lépe. Navíc, až se o sebe všichni dobře postarají, bude o všechny dobře postaráno, a to přeci chceme.

KAREL OLIVA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia