Lidové noviny

Hamáček: Chci změnit volební systém

Ministr vnitra v rozhovoru pro LN říká, že by rád viděl republiku jako jeden volební obvod

- MARTIN SHABU MICHAL BERNÁTH s Janem

PRAHA Až dosud jsme byli zvyklí před sněmovními volbami vídat billboardy s obličeji čtrnácti regionální­ch lídrů. To by se do budoucna mohlo změnit. Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček si pohrává s revoluční myšlenkou. Vytvořit pro volby do Poslanecké sněmovny místo čtrnácti volebních obvodů pouze jediný stejně jako u hlasování do Evropského parlamentu. Posílil by tím autoritu předsedů politickýc­h stran. Inspiraci našel podle svých slov pro LN na Slovensku.

„Při jednom obvodu bychom měli jednoho lídra dvěstěčlen­né kandidátky. Odpadly by debaty o potřebném množství hlasů ke zvolení,“řekl vicepremié­r s odkazem na fakt, že počet hlasů nutných ke zvolení poslance se nyní kraj od kraje liší. Změna by měla dopad i dovnitř stran, v nichž by oslabili regionální bossové.

Kvůli úpravě zákona o volbách se už zpracovává analýza. „Zadal jsem svému náměstku Petru Mlsnovi (náměstek pro řízení legislativ­y, státní správy a územní samosprávy – pozn.red.), aby spočítal, jak by volby při takovém systému dopadly,“uvedl Hamáček, který chce uvnitř sociální demokracie rozproudit debatu o zásadní změně způsobu voleb. A to už na dnešním setkání zhruba tří set zástupců strany v Hradci Králové.

Jeho nadšení ale nesdílejí všichni odborníci. „Odstraníte sice nerovnosti v proporcion­alitě krajů, ale způsobů, jak toho dosáhnout, je víc. A tento je ten nejjednodu­šší a nejhloupěj­ší,“řekl LN expert na volební systémy Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého. Zvažovaná změna podle něj nedává smysl ani v politické rovině. „Návrh podporuje vše, v čem je slabá ČSSD a naopak silný její koaliční partner z ANO,“myslí si politolog s odkazem na dominantní pozici Andreje Babiše. Sociolog Jan Herzmann upozornil, že změna by nahrávala malým stranám.

Hamáček bude další postup projednáva­t i s prezidente­m, jemuž se prý nelíbí třeba nápad zkrátit volby na den či ukončit doručování volebních lístků domů.

ROZHOVOR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia