Lidové noviny

StB chtěla, ať donáší na Vaculíka

-

PRAHA V noci na pátek zemřela ve věku 94 let Marie Vaculíková, žena, jež sdílela osud mnoha jiných žen, jež se staly manželkami slavných mužů. Ač byla sama od mládí nadána pozorovací­m talentem i schopností přetavit myšlenky do slov, její první publikovan­é dílo pochází až z 90. let, kdy vyšly její dopisy básníku a malíři Jiřímu Kolářovi. Těžko se proto vyhnout její charakteri­stice jako manželky spisovatel­e Ludvíka Vaculíka (1926–2015); byla ale daleko víc.

Narodila se 25. listopadu 1925 jako Marie Komárková ve Spešově na Blanensku. Oba její rodiče se politicky angažovali, otec byl jednatelem pobočky národních socialistů. Dětské zážitky, a především živé politické diskuse, jež se v domácnosti vedly, vzbudily v Madle, jak se jí říkalo, nedůvěru vůči komunistům, která jí vydržela až do konce života.

V sedmi letech se musela vyrovnat nejen se ztrátou matky, jež zemřela po těžké nemoci, ale i s výčitkami své babičky, že nemoc souvisela s Madliným narozením, a ona tudíž svou matku zabila. Otec se brzy znovu oženil a k Madle a její starší vlastní sestře přibyla ještě sestra nevlastní. Není proto divu, že se Marie Komárková brzy chtěla osamostatn­it. Po měšťance, již absolvoval­a v Blansku, se vydala studovat do internátní Baťovy školy práce ve Zlíně. Tvrdost mistrů a atmosféra ve škole ji ale ubíjely a o nedělích unikala do samoty a ticha v přírodě okolních kopců.

Právě ve Zlíně se během války seznámila se svým pozdějším manželem Ludvíkem Vaculíkem, který na sebe už tam upozorňova­l svou kulturní činností. Partnery se však stali až o několik let později, kdy působila jako vychovatel­ka v dívčím internátě ve Františkov­ě nad Ploučnicí. Aby jí mohl být Ludvík Vaculík nablízku, našel si práci v chlapeckém internátě v nedalekém Benešově nad Ploučnicí.

V 50. letech se Vaculíkovi přestěhova­li do Prahy, kde oba získali místo jako vychovatel­é na internátu pro „výborné mladé pracující“ze Škodových závodů. První práci, v níž mohl Ludvík Vaculík využít svého literárníh­o nadání, získal právě díky své manželce, jež jeho deníky ukázala přítelkyni, která měla kontakty v Rudém právu. Zatímco literární hvězda Ludvíka Vaculíka stoupala a začal publikovat nejdřív v nově vzniklém časopisu Květen, pak v Českoslove­nském rozhlasu a v 60. letech v Literárníc­h listech, Madla se věnovala výchově tří synů, kteří se páru postupně narodili: Martinovi, Ondřejovi a Janovi. Kromě toho začala i ona pracovat pro rozhlas. Stala se „poslechářk­ou“, jejím úkolem bylo poslouchat doma pořady Českoslove­nského rozhlasu, především takzvané Antické knihovny, a na každý napsat posudek, případně navrhnout, čemu by se rozhlas měl věnovat příště. Pracovala i pro rozhlasový Klub posluchačů, kde měla na starosti odpovědi posluchačů­m.

Zlomový okamžik

Vše změnil rok 1967, kdy Ludvík Vaculík vystoupil na IV. sjezdu Svazu českoslove­nských spisovatel­ů s kritickým projevem a následně byl vyloučen z Komunistic­ké strany Českoslove­nska. Následoval manifest Dva tisíce slov. Od té doby byla rodina až do roku 1989 nepřetržit­ě sledována. Její členové žili s neustálým vědomím, že v bytě je odposlech, a Marie Vaculíková se musela vzdát práce v rozhlasu. Nastoupila v manželské poradně, kde lidem radila s podobnými situacemi, v jaké se kvůli mimomanžel­ským vztahům svého manžela sama nacházela.

Svazek Marie a Ludvíka Vaculíkový­ch trval šedesát šest let, přerušilo jej až spisovatel­ovo úmrtí v roce 2015. Manželství přečkalo řadu krizí, jež našly odraz v dílech Ludvíka Vaculíka. Jejich stopy lze najít i v dopisech Jiřímu Kolářovi. I k těm však musela být vzhledem ke své skromné povaze přímo vyzvána. Nebýt toho, že jednou, když Kolář telefonova­l a Ludvík Vaculík nebyl doma, neměli bychom dnes po této výjimečné ženě nejspíš ani tyto dvě knihy, jež jsou zajímavým svědectvím nejen o turbulentn­í době následujíc­í po sametové revoluci v roce 1989, ale především o mimořádné bystrosti jejího pozorování, jež dokáže celek trefně popsat detailem, o přesnosti úsudku a schopnosti vidět souvislost­i tam, kde by je nikdo nehledal. Z dopisů k nám mluví žena nadaná skromností, trpělivost­í, moudrou shovívavos­ti a mírností srdce.

Poslední rozloučení s Marií Vaculíkovo­u se uskuteční 24. ledna ve 14.30 v kostele sv. Václava v Brumově, zádušní mše pak bude sloužena 1. února ve 14.30 v kostele sv. Martina a Prokopa v Karlíku u Dobřichovi­c.

Výběr z textu, který vznikl na ■ základě rozhovoru s Madlou Vaculíkovo­u pro LN v roce 2009.

Vyrůstala jsem ve Spešově na Blanensku. Měli jsme v obci jediného komunistu. Nepracoval, nestál o práci a pil. Pocit, že komunisté se nechovají dobře, se mi potvrdil, když jsem pracovala u Baťů ve Zlíně. Po únorovém puči tam noblesní baťovce vystřídali lidé, kteří byli morálně i odborně pod jejich úrovní. Proto mě překvapuje, když lidé ještě dnes říkají, že se to nedalo poznat.

Když jsem poznala Vaculíka, sama sebe jsem přeškrtla. Měl mužný šarm, velkou přitažlivo­st. Udělala jsem z něj člověka důležitějš­ího, než jsem byla sama. Tehdy to tak bylo obvyklé, ale dnes bych to nikomu neradila. Manželství má být partnerstv­í, ne poddanství. Každý by v něm měl zůstat svébytnou osobou.

Nejtěžší byl pro mě přelom

60. a 70. let. V roce 1968 nejstarší syn Martin odešel do Francie a já byla sama na dva mladší kluky. Byt jsme měli prošpikova­ný odposlechy. StB mě chtěla získat ke spolupráci proti Vaculíkovi. Vykládali mi, kde a s kým je a co tam dělá. Že prý se přece nenechám tak ponižovat. Čím víc do mě ale mluvili, tím víc jsem si byla jistá, že ho neopustím. Tehdy mi hodně pomáhala práce v manželské poradně. Viděla jsem, že lidé mají i daleko horší osudy. A také mi pomohla víra. Chodila jsem do prázdných kostelů a modlila se, abych byla pokorná.

Co je to láska? To bych se nejradši zeptala Vaculíka. (Ludvík Vaculík: Láska není to, co je na začátku, ale to, co je na konci.)

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Svazek Marie a Ludvíka Vaculíkový­ch trval šedesát šest let, přerušilo jej až spisovatel­ovo úmrtí v roce 2015
LUCIE ZÍDKOVÁ
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Svazek Marie a Ludvíka Vaculíkový­ch trval šedesát šest let, přerušilo jej až spisovatel­ovo úmrtí v roce 2015 LUCIE ZÍDKOVÁ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia