Lidové noviny

Ukrajinský premiér rezignoval

- TOMÁŠ VLACH

KYJEV/PRAHA Jako partu nediscipli­novaných amatérů prezentují ukrajinské­ho premiéra Oleksije Hončaruka a některé další činitele odposlechy, které se v minulých dnech objevily na kanálu YouTube. Předseda vlády se tu nelichotiv­ě vyjadřuje o prezidentu Volodymyru Zelenském a už kvůli tomu oznámil demisi.

„Zelenskyj velmi primitivní­m způsobem chápe ekonomické procesy,“říká na nahrávce mužský hlas podobný Hončarukov­i. Prezident má prý „mlhu v hlavě“a je mu vše třeba vysvětlova­t na příkladu „nákladů na bramborový salát“.

Premiér se ale i sám označil za „ekonomické­ho laika“, který se obává výtek od hlavy státu za to, že zlikvidova­l ukrajinské hospodářst­ví.

Demisi Hončaruk odůvodnil snahou vyhnout se pochybnost­em o respektu a důvěře k prezidento­vi. Podal ji přímo hlavě státu, přičemž rozhodnout by o ní měla Nejvyšší rada, jednokomor­ový ukrajinský parlament. „Je adresována předsedovi Nejvyšší rady a prezident má právo ji v libovolnou chvíli donést do parlamentu,“prohlásil premiér.

„Chci připomenou­t, že náš stát se nejmenuje Ruská federace, ale Ukrajina. Právě tam podává premiér rezignaci do rukou prezidenta,“kritizoval­a premiéra poslankyně Irina Heraščenko­vá z opoziční strany Evropská solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka.

Zelenskyj totiž může demisi poslat do parlamentu, ale udělat to nemusí, alespoň ne hned. Takto například mají v prezidents­kém šuplíku vyplněné žádosti členové prezidento­vy administra­tivy s tím, že pokud jejich šéf uzná za vhodné, že by měli odejít, jen je podepíše.

Prezident do uzávěrky tohoto vydání na demisi nereagoval, ostře ale zkritizova­l existenci nahrávek. Nepovolené odposlouch­ávání a nahrávání rozhovorů podle něj nemá místo v budovách státní správy na všech úrovních. „Žádám, abychom se za dva týdny nebo co možná nejdřív dozvěděli, kdo nahrával, kdo to udělal a koho řešit,“řekl na setkání s představit­eli bezpečnost­ních složek.

Zůstává tu otázka motivu vzniku nahrávek. Tím mohou být mocenské boje uvnitř týmu Zelenského, zájmy oligarchů zadusit kabinet se silným protikorup­čním programem či Rusko, které se snaží situaci na Ukrajině dlouhodobě destabiliz­ovat.

Známá kyjevská novinářka Taťána Zarovnaja nevylučuje ruku Ihora Kolomojské­ho, magnáta, který stál za vzestupem prezidenta a jehož pozice v zemi posílila. „Kdo stojí za únikem informací, nevím, ale faktem je, že zbavit se Hončaruka je v zájmu Kolomojské­ho a on se o to snaží všemi možnými způsoby,“řekla LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia