Lidové noviny

V Berlíně proběhne klíčová konference o míru v Libyi

-

BERLÍN V německé metropoli má být zítra podniknut další pokus o ukončení mnoho let trvající občanské války v Libyi. Kancléřka Angela Merkelová zde bude pořádat velkou mezinárodn­í konferenci. Její země je od září loňského roku hostitelem konzultačn­ího procesu, který odstartova­la OSN s cílem ukončit devět let trvající konflikt v Libyi.

Do Berlína by měli zítra přijet nejvyšší zástupci obou znesvářený­ch stran, premiér mezinárodn­ě uznávané vlády v Tripolisu Fáiz al-Sarrádž a generál Chalífa Haftar, jehož vojska kontrolují velkou část území. Před týdnem se podařilo Rusku a Turecku dojednat s oběma tábory klid zbraní.

Následný summit v Moskvě, jehož se zúčastnili jak al-Sarrádž, tak Haftar, ovšem nevedl k podpisu příměří. Na rozdíl od al-Sarrádže odmítl Haftar dokument podepsat a odletěl do Libye s tím, že potřebuje čas na rozmyšleno­u.

Chybí Řecko schválně?

Do Berlína byli kromě toho pozvání zástupci Spojených států, Ruska, Francie, Spojeného království, Číny, Spojených arabských emirátů, Turecka, Konžské republiky, Itálie, Egypta a Alžírska. Otazník visel nad neúčastí Řecka, které je v rámci Evropské unie libyjským břehům zeměpisně nejblíže, přesto ale nebyli jeho zástupci do Berlína pozváni.

„Je to chyba. Máme námořní hranici s Libyí a měli jsme v Berlíně být,“prohlásil k tomu včera řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. K tomu uveřejnil německý deník Bild s odvoláním na vládní zdroje informaci, že Berlín se měl prý takto rozhodnout na základě tlaku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Ankaru a Athény rozdělují již několik desítek let politické i teritoriál­ní spory. V posledních týdnech k jejich prohlouben­í přispělo to, že Turecko uzavřelo s vládou premiéra al-Sarrádže dohodu o námořní hranici. Turci začali také hovořit o možnosti těžit zemní plyn ve východním Středomoří – v blízkosti Kréty, tedy v místech, na něž si dělá nároky i Řecko.

Premiér Mitsotakis proto včera pohrozil, že v EU zablokuje jakékoli dohody o Libyi, pokud ostatní členské státy nebudou trvat na zrušení turecko-libyjské hraniční dohody. Zřejmě proto, aby podtrhl své stanovisko, přijal včera v Athénách k rozhovorům libyjského generála Haftara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia