Lidové noviny

Kremlík zkusí zlevnit e-známky

Premiéra Babiše rozzuřilo, že ministerst­vo dopravy podepsalo smlouvu na mýtný systém za 400 milionů, aniž by o tom věděl Elektronic­ké viněty

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Ministerst­vo dopravy tento týden narazilo, když zadalo zakázku na správu elektronic­kých dálničních známek za 401 milionů korun na čtyři roky. Co je obsahem smlouvy čili za co má stát platit přes sto milionů ročně, je navíc z větší části tajné. Výběrové řízení proto nebylo veřejné, projekt neprošel vládou a ani o něm nevěděl úřad, který na IT zakázky dohlíží.

Resort ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (na snímku vpravo dole) se snaží zajistit, aby – jak požaduje inzerce zákon – mohly od příštího roku začít fungovat elektronic­ké dálniční viněty pro osobní auta. Cenu kontraktu na potřebný elektronic­ký systém se přitom úřad snažil hájit tím, že nejde jen o internetov­ý prodej dálničních známek, ale i o provoz informační linky. Jenže to kritiky neuklidnil­o.

Premiér se zlobí

Šéf vlády Andrej Babiš (ANO) se nad zakázkou pozastavil také, a včera dopoledne se dokonce nechal slyšet, že by se zpackaná zakázka měla zrušit.

„Celé od počátku je to špatně, mně se to hrubě nelíbí a bude se o tom jednat. Myslím, že to bylo tak zorganizov­ané a vypsané, že by to mělo být zrušeno,“prohlásil Babiš před schůzkou s ministrem dopravy Kremlíkem (za ANO).

Premiér dal jasně najevo, že se zlobí, po setkání ale svou rétoriku zmírnil. Zakázka se nakonec rušit nebude.

„Usilovat o další zlevnění“Kremlík přislíbil, že bude se Státním fondem dopravní infrastruk­tury (SFDI) hledat možnosti, jak kontrakt zlevnit. „SFDI dostalo za úkol systém co nejvíce otevřít a vyjmout z něj ty části, které nemusí být utajené, a tímto způsobem usilovat o jeho další zlevnění,“přislíbil včera ministr.

Kolik by se mohlo ušetřit, není jasné. Kremlík chce počkat na výsledky analýzy. O zakázce přitom nemůže hovořit ani žádná z firem, které se tendru účastnily, protože všichni podepsali mlčenlivos­t. Takže ani sám Kremlík nemůže některé části zakázky popsat a lépe obhájit celkovou cenu i utajovaný režim, v němž byla zadána. Kontrakt se setkal i s kritikou na sociálních sítích, což bylo způsobeno hlavně tím, že ministerst­vo dopravy samo akcentoval­o prodej vinět a call centrum coby hlavní části nového mýtného systému. O něm se proto začalo hovořit jako o e-shopu za 400 milionů a odborníci z IT upozorňova­li, že lze podobný systém vybudovat výrazně levněji. Ministerst­vo

proto na svém webu původní tiskovou zprávu rozšířilo o seznam údajných mýtů a snaží se je vyvracet. Problém ale je, že velká část systému je stále utajená. Úřad se odvolává i na nezveřejně­ný nezávislý posudek, který hodnotu zakázky označil za přiměřenou.

Cena se nezdá ani opozičním poslancům. Nejde navíc o jediný plánovaný náklad, SFDI nyní soutěží prodejní místa pro elektronic­ké viněty. Předpoklád­aná cena je 477 milionů korun za pět let – ty získá ten, kdo zajistí dostatečno­u distribučn­í síť. I tak by ale měly provozní náklady mýtného systému díky elektronic­kým vinětám klesnout o 120 milionů korun ročně.

Zbytečné tajnosti?

Kritizovan­ou zakázku získala za 401 milionů korun společnost Asseco Central Europe. Ministerst­vo kvůli utajovaným skutečnost­em oslovilo jen IT firmy s potřebnými prověrkami – a těch bylo jen pět. Jenže pouze tři z nich o zakázku projevily zájem, přičemž jedna podle informací LN neplnila požadavky, takže konečnou nabídku podaly jen dvě společnost­i. Ministerst­vo pak vybralo tu levnější.

Proč přesně bylo výběrové řízení utajené, není zcela jasné. Úřad zmínil, že provozovat­el systému bude pracovat se seznamem aut tajných služeb – ty totiž budou od dálničního poplatku osvobozeny. Nabízí se proto otázka, proč není jednodušší známky za tyto vozy používané například při sledování zaplatit, aby nemusel existovat žádný jejich seznam a systém by mohl být méně tajný. To by však vyžadovalo změnu již schválenéh­o zákona.

V roce 2007 se zavedlo elektronic­ké

mýtné pro nákladní vozidla a chystal se systém i pro osobní vozy. To se ale kvůli změnám ve vládě a problémům s mýtným pro nákladní vozy postupně odkládalo. Mezitím začaly elektronic­ké viněty používat Maďarsko, Slovensko i Rakousko.

V Česku by podle zákona měly osobní

vozy začít elektronic­ké dálniční známky používat od roku 2021. Koupit je bude možné buď přes internetov­ý obchod, nebo tam, kde se nyní prodávají dálniční nálepky.

Nově ale některé vozy platit nemusí.

Zdarma budou jezdit elektromob­ily a část hybridů, ale i vozy BIS či Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Stát ale zatím nemá systém, který by

elektronic­ké viněty zpracoval. V úterý resort dopravy oznámil podepsání zakázky na jeho vybudování.

Podle manažera seznámenéh­o se zakázkou ale tato část kontraktu takovou roli v ceně nehraje. Ke splnění stačí jen několik lidí s bezpečnost­ními prověrkami a úprava systému. Zabezpečen­í bude také muset být větší, protože teoreticky je možné získat nejen seznam policejníc­h vozů, ale i jejich konkrétní pohyb po zpoplatněn­ých silnicích.

Policejní vozy lze ovšem odhalit i jinak. Nejsou totiž v systému povinného ručení, a jak loni psal deník MF DNES, při zadání jejich registračn­í značky do databáze pojištěnýc­h aut se neukáže žádná pojišťovna. Kdo měl tak podezření, že jej sledují, mohl si snadno ověřit, zda je, nebo není paranoidní.

Podle informací LN hraje klíčovou roli v ceně systému požadavek na robustnost a na jednotlivé funkce. Nejde jen o párování během dne zaznamenan­ých registračn­ích značek se zakoupeným­i kupony. Provoz vozidel má být sledován více než 250 mýtnými branami v reálném čase a má být online dostupný hned několika bezpečnost­ním složkám, vedle policie celníkům nebo Generální inspekci bezpečnost­ních sborů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia