Lidové noviny

Stravenkov­é dobro

Odbory jsou proti hotovosti pro zaměstnanc­e

- Marek Hudema

Blíží se apokalypsa, zaměstnanc­i budou hladovět nebo si zničí zdraví nekvalitní­m jídlem, firmy jim sníží platy a státní rozpočet zchudne. Tak vypadá v podání odborů plánované zavedení možnosti vyplácet zaměstnanc­ům místo stravenek hotovost. Odbory samozřejmě mají dbát o blaho zaměstnanc­ů, ale tady jsou trochu mimo.

Většina jejich varování je totiž lichá anebo nepravdivá. Jde jen o to, že místo současných nezdaněnýc­h peněz na stravenky by od příštího roku mohly tyto peníze jít lidem také přímo do výplat. Což ale neznamená, že si za ně lidé nebudou kupovat jídlo. Nebo že k obědu místo guláše přejdou na housku s vlašákem. Znamená to jen to, že si budou moci koupit, co budou chtít, a nikdo jim nebude určovat kde.

Odbory také varují před tím, že firmy sníží lidem plat a místo toho jim dají stejnou sumu z nezdaněnýc­h peněz ze „stravovací­ho paušálu“. Je to trochu absurdní představa. Jak říkají ekonomové, mzdy jsou „nepružné směrem dolů“, je tedy dost těžké je snížit. A i pokud by u lidí bez stravenek došlo k nahrazení části mzdy odpovídají­cí částkou z nezdaněnéh­o „stravného“, je to jedno. Výplata by byla stále stejná a peníze nemají visačku. A že rozpočet přijde o peníze? Pokud to znamená přilepšení pro některé zaměstnanc­e, odbory by měly tleskat. A jestli postavení zaměstnanc­ů zůstane stejné, není propad státních příjmů tak úplně jejich starost.

Proč ale odbory stravenky urputně hájí? Vynechme spekulace o jejich snaze řídit hospodářsk­ou politiku či o sponzoring­u stravenkov­ými firmami. Odbory se spíš snaží zalíbit lidem, kteří vidí raději konkrétní stravenky na stole než pár stovek na účtu. Protože nic jiného neznají. Navíc mají někteří šéfové odborů dojem, že prostý lid je třeba vychovávat, aby byl zdravý a dobře živený. Dát mu stravenky na jídlo, protože s hotovostí by zvlčel. Smutná pravda ovšem je, že současný systém není zrovna zadarmo. Vydělávají na něm jen stravenkov­é firmy, kterých se odboráři fakticky zastávají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia