Lidové noviny

... a bude hůř

-

Vítejte v Chlívku! Začneme nevesele. Od roku 1999 dvacet let klesal počet trestných činů. Až na dva malé zoubky šlo o setrvalý a takřka neuvěřitel­ný pokles: ze 430 tisíc na pouhých 192 tisíc. Loni se opět objevil nárůst – a policajti si s vysvětlení­m nevědí moc rady. Nezaregist­rovali nic, co by mělo nárůst vysvětlova­t, nedejbože aby to vypadalo, že málo pomáhají a chrání, a tak změnu převážně bagatelizu­jí. Chlívek nabízí vysvětlení jiné – demografic­ké.

Za prvé: Česko populačně roste. Dnes je nás o 300 000 víc než v roce 1999 a s růstem populace přibývá rakovinový­ch nádorů, aut i trestných činů.

Za druhé: v Česku podle statistiků oficiálně pracuje 700 000 zahraniční­ch pracovníků. Aniž bychom chtěli jakkoli házet kriminalit­u na gastarbeit­ry, je logické, že nějakou trestnou činnost si přinášejí – ale nejsou evidováni mezi českými občany.

Za třetí a zejména: křivka trestné činnosti (age-crime curve) má takřka ve všech společnost­ech stejný tvar. U dětí je nizoučká, okolo 16. roku prudce roste, vrcholí kolem dvacátého roku a pak opět klesá. Pro nás je důležité, že právě před osmnácti lety dosáhla porodnost minima (89 tisíc dětí) a před šestnácti lety začala pomalu, leč soustavně růst. Je-li tato hypotéza pravdivá, tak loňský nárůst zločinu nebude žádným výkyvem, ale zcela logickou demografic­kou změnou. V „kriminální­ch letech“je více mladých lidí než dřív.

Chlívek by se rád mýlil. Leč pokud se neplete, tak vyšší počet policajtů či tvrdší represe nic na věci nezmění. Demografii nepřeperet­e.

Křivka trestné činnosti má takřka ve všech společnost­ech stejný tvar. Okolo 16. roku prudce roste, vrcholí kolem dvaceti a pak opět klesá. U nás po letech nizoučké porodnosti teď přicházejí do „kriminální­ho věku“silné ročníky.

Kolega Marek Hudema si podal zdejší sociální demokracii a její veletoče okolo rušení a hájení superhrubé mzdy. Nic proti, Chlívek nepotřebuj­e polemizova­t, ale jen dodá širší kontext: úplně stejně zmatečné a pokrytecké jsou v této otázce i další partaje, zejména ANO a ODS.

ODS je již dlouhé roky největším bojovníkem za zrušení superhrubé mzdy, přitom to byla právě ona, ze jejíž vlády se v roce 2008 zavedla. Občanští demokraté tehdy zabili dvě mouchy jednou ranou: jednak se podařilo zavést jejich volební hit jménem rovná daň, jednak se zaměstnanc­i konečně dozvěděli, jaké jsou skutečné náklady na jejich pracovní místo. A tedy že neplatí jen nějakých 19 procent daň z příjmu, ale že si celkově stát vezme na daních a pojištění v podstatě půlku toho, co musejí svému zaměstnava­teli vydělat.

Ještě zábavnější je obrat Babišova hnutí: celé minulé volební období mluvil o zrušení superhrubé mzdy socialisti­cký premiér Bohuslav Sobotka, a naopak ministr financí Andrej Babiš vysvětlova­l, že to nejde – tedy nejde tak, aby někdo neprodělal kalhoty nebo se nesesypal rozpočet.

Bůh ví, o co vlastně politikům jde. Chlívek ale čuchá lotrovinu, a tak lehce pozmění skeptická slova trojského věštce Láokoóna: „Ať je to cokoli, bojím se politiků, i když přinášejí dary.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia