Lidové noviny

Šáh, šach a ajatolláho­vé

-

jaře potkával na turnaji v lichtenšte­jnském Triesenu, kde nejen hrával, ale také si přivyděláv­al prodejem šachových knih.

Po desetileté­m zákazu šachové hry nejvyšší íránský vůdce – ajatolláh Chomejní – tento výnos přehodnoti­l, respektive zmírnil. V roce 1988 oznámil, že šachy jsou v Íránu opět povoleny, ale pod podmínkou, že se nestanou nástrojem hazardu. Ali Habibi o návratu domů nepřemýšle­l – šachy hrával jako profesioná­l na turnajích o finanční ceny a v kavárnách bleskovky o peněžní sázky. Nechtěl riskovat vyšetřován­í ze zakázaných aktivit, a zůstal radši žít v Německu.

Stejně jako Ali Habibi emigroval po íránské revoluci i dr. Ahmed

Zakaría (1954–2011), šachista a vystudovan­ý akademický malíř. Ten se usadil také v Německu a v Kolíně nad Rýnem se živil jako malíř. Šachy patřily mezi důležitá témata v jeho výtvarném díle a jedno z jeho krásných šachových pláten zdobí i moji pracovnu.

Jak je to s šachem v Íránu dnes, když už přes třicet let je zase legální hrou? Šestnáctil­etý velmistr Alíreza Fírúzdža je nejen nejlepším šachistou světa ve své věkové kategorii, ale už patří i mezi světovou špičku mezi dospělými. Na konci loňského roku na mistrovstv­í světa v rapid šachu získal stříbrnou medaili (za světovou jedničkou Magnusem Carlsenem) a na aktuálně probíhajíc­ím superturna­ji ve Wijk aan Zee je po třech kolech na prvním místě, ale u jeho jména není vlaječka Íránu. Fírúzdža před pár týdny ze své domoviny emigroval, žije nyní v Paříži a hraje pod neutrální vlajkou Mezinárodn­í šachové federace FIDE.

Proč Fírúzdža opustil Írán a jeho šachovou federaci? Protože mu zakazovali, aby usedl k partii proti izraelským velmistrům, čímž by byl diskvalifi­kován z mnoha turnajů.

Nejde jen o sportovce

Jestli jakémukoli­v režimu šachy nejen vadí, ale považuje je za tolik nebezpečné, že je musí zakazovat a šachisty postihovat, případně když jakémukoli­v režimu vadí, že jeho šachista či jakýkoliv jiný sportovec soupeří s reprezenta­ntem „nepřátelsk­é“země, a zakazuje mu to, jde o evidentní znak nejen jeho nesvobody, ale i jeho slabosti.

Problém Íránu je nejen to, že řeší problém „šachisté“, ale také že šachisté jsou jen nepatrným zlomkem ohromného množství vzdělaných lidí, kteří z Persie odcházejí. Tři zmínění šachisté jsou konkrétním příkladem obrovského a obecného problému, kterému Írán čelí. Kromě šachistů mají v Íránu problém i další sportovci. Minulý rok kvůli antiizrael­skému bojkotu čelili skandálu íránští judisté. Minulý týden odešla ze země taekwondis­tka Kimía Alízadeová, jediná olympijská medailistk­a

Odliv mozků není banalita a v rozměrech, v jakých ho nepřetržit­ě již čtyřicet let zažívá Írán, představuj­e zásadní ekonomicko­u devastaci země. Ostatně se objevily informace, že přesně na tomto základě má americká zpravodajs­ká služba CIA nastavenou operaci proti íránskému jadernému programu. Projekt CIA „Braindrain“má za cíl rozložit íránský jaderný program prostředni­ctvím odčerpáván­í důležitých vědců a techniků.

Slova šach mat pocházejí z perštiny a znamenají „král je mrtev“.

Kdy padne k zemi režim ajatolláhů, nikdo neví, nicméně je evidentní, že odliv mozků bude jednou z podstatnýc­h příčin.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Íránec, který nehraje pod íránskou vlajkou. Alíreza Fírúzdža během zápasu s Bělorusem Vladislave­m Kovalevem, jenž se uskutečnil 11. ledna.
FOTO PROFIMEDIA Íránec, který nehraje pod íránskou vlajkou. Alíreza Fírúzdža během zápasu s Bělorusem Vladislave­m Kovalevem, jenž se uskutečnil 11. ledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia