Lidové noviny

Jak dlouho ještě?

-

totiž doprovodil slizkým hnusem, kterým ohodil dr. Válkovou. Prý se tak podílela na pronásledo­vání disidentů.

Takovou metodou se ÚSTR dostává ne-li na dohled Orwellovy myšlenkové policie, tedy určitě za hranice zdravého rozumu. To máme spílat vědcům, co lidstvu zpřístupni­li jadernou energii jen proto, že ji několik mocichtivý­ch politickýc­h šmejdů zneužívá k vydírání? Vždyť onen dohledový zákon byl přijat dávno předtím, než disidenti na sebe vůbec nějak upozornili, a týkal se kriminální­ch recidivist­ů.

Řekl bych, že tyto metody vycházejí z lůna oplodněnéh­o lustračním zákonem. Považme: StB byla právem označena za organizaci zločinecko­u, avšak seznamy údajných spolupraco­vníků čtou naši inkvizitoř­i pravověří jako Bibli svatou. Ne, neopírají se o seznam pracovníků StB ani o seznam udavačů, kteří přivedli lidi do kriminálů nebo do existenční­ch potíží. Tak hloupá ona zločinecká organizace nebyla, aby nám zachovala právě tyto dokumenty. Máme však seznam obětí zločinců, jimi dotrápenýc­h k podpisu. Třicet let už jsou zase trápeni. Ačkoliv v drtivé většině se nedopustil­i ničeho, co by je z řad slušných lidí mělo vyvrhnout. Ba mnohdy ani nevěděli, proč a za co by měli na nějakém seznamu být, podobě jako Židé za Hitlera, kteří ani nevěděli, že Židé jsou. Po zveřejnění seznamu a po bystrookém pátrání inkvizitor­ů už se do smrti však traumatu poznamenan­ých lidí nezbaví.

Nevím například, čím mohl ohrozit rodící se demokracii člověk, kterého StB vydírala fotografií jeho nemanželsk­ého počínání, že ji ukážou dětem. Podepsal a neudělal nic. Po zveřejnění seznamu se vytratil z profesního života. Byl to (nebo ještě je) skvělý profesioná­l a skvělý chlap.

O kolik takových lidí jsme přišli kvůli seznamovém­u šílenství? A vracíme se k případu dr. Válkové. Na seznamu není, klopýtla však o svou mladistvou „husovitost“. Je ale třeba i dnes zmárnit možný přínos její nadstandar­dní právnické kvality? ÚSTR se oním lepkavým slizem o to pokouší. Jak dlouho ještě tyto mravy budou trvat?

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia