Lidové noviny

Den, kdy seriÁly předčily film

S nástupem seriálů z tzv. quality TV přestalo mít slovo televize hanlivý význam. Obrazovky toho nabízejí víc než plátna kin

- KAMIL FILA filmový kritik

Byly doby, kdy televize v našich životech znamenala úběžník šedivé pravidelno­sti. V tuto denní hodinu jdou hlavní zprávy, nyní večerní seriál, jiný seriál zase sledujeme po návratu z práce, před zprávami běží krátká televizní soutěž nebo sitcom.

Seriály byly nasazovány v určitý den a čekalo se celý týden na další epizodu. Existují případy, kdy se v různých částech Indie kvůli vysílání jedné telenovely přesouval konec pracovní doby, aby ženy po návratu z pole stihly nový díl. V Českoslove­nsku většinou neběželo několik nových seriálů proti sobě už jenom proto, že vysílací kanál byl pouze jeden a později dva, přičemž na druhém se hrály reprízy starších seriálů a pamětnický­ch filmů. Televize neměla ani přinášet mnoho vzrušení, ani být svátkem, nevyžadova­la soustředěn­é sledování. Byla kulisou a pohyblivou tapetou v bytech. Celým obsahem a existencí dávala televize najevo, že slouží každodenno­sti a poskytuje jakési bezpečí: že naše životy jsou stejné, mají kontinuitu, že něco bude pokračovat a že budou reprízy.

Nástup lepší televize

Když univerzáln­í učenec Umberto Eco psal o paleotelev­izi a neoteleviz­i, dokázal rozlišit, že dříve měla televize spíše propagandi­stický charakter, ale mluvila více o světě „venku“, zatímco neoteleviz­e, čímž myslel převážně italskou televizi od 80. let, spíše vypráví sama o sobě, odkazuje na své hvězdy a obsahem je to, co se děje přímo ve studiu, kde se zpívá nebo roztáčí kolo štěstí.

Vrcholem mohly být někdy na konci 90. let televizní reality show, kde byli lidé zavřeni v domech a sami se stali předmětem televizníh­o vysílání, zatímco se na ně dívali lidé ve svých domovech, také izolovaní v jistém konzumeris­tickém uzavřeném okruhu. Lidé v reality show spílali publiku, které se na ně dívalo, a nadávali jim do voyeurů, zatímco publikum u obrazovek posílalo aktérům sprosté zprávy pomocí esemesek, že jsou darmošlapo­vé a prostituti.

Ať se televize vyvíjela jakkoli, vždy byla její hraná produkce brána jako lacinější verze filmů do kin: s horší natáčecí technikou s menším rozlišením obrazu a menší zvukovou citlivostí, s méně promyšlený­m rámováním obrazu, jízdou kamery či střihem. Pracovat pro televizi nebylo prestižní, ale známka profesního úpadku. Zpracovat dobrou literární předlohu jako televizní seriál znamenalo knize spíš ublížit, zatímco filmová adaptace mohla usilovat o ocenění na Oscarech, zvýšit tím své tržby minimálně o třetinu a obrazit celý svět na velkých plátnech. To vše se ale radikálně změnilo.

Mezi mediálními teoretiky nepanuje jasná shoda, kdy začala éra tzv. quality TV ani jak přesně tuto vlnu definovat. Měla by lámat dosavadní pravidla, mít vyšší estetickou hodnotu, přitahovat kultivovan­ější publikum. Quality TV by měla bojovat proti překážkám v systému, ale nakonec by měla získávat ceny a pozitivní kritiky. Mívá komplexní vyprávěcí strukturu, velký herecký ansámbl, více dějových linií, projevuje se v ní větší „dějová paměť“s odkazy do předchozíc­h epizod a sezon. Popírá tradiční žánrové klasifikac­e a mísí různé typy žánrů. Scénáře dosahují literární kvality a působí jako román Dickensova nebo Balzakova typu. Obsahují ostrou sociální a kulturní kritiku s aluzemi k populární kultuře. Snaží se být v mnoha ohledech realistick­é a zároveň kontroverz­ní. Alespoň tak to popisuje například profesor syrakuské univerzity Robert J. Thompson. Vší ostatní produkci se pak může říkat „béčková televize“nebo „televize pro modré límečky / pracující třídu“.

Od Simpsonový­ch na Divoký západ Někdy se k prvotním dílům počítá už seriál Simpsonovi z 80. let, ale většinou se jedná o díla z 90. let jako sci-fi-hororově-romanticko-akční fantasy Buffy, přemožitel­ka upírů (1997–2003). Za radikálněj­šího raného průkopníka bývá považován seriál stanice ABC z roku 1990, společné dílo režiséra Davida Lynche a scenáristy Marka Frosta Twin Peaks. Postmodern­ě laděná detektivka, pracující s prvky mysteria i melodramat­u, dokázala uspokojit jak tradičně naladěné publikum prahnoucí po napětí a dojetí, tak publikum ironicky naladěné, které se směje absurditě překombino­vané zápletky i záměrné kýčovitost­i stylu podání.

O Twin Peaks se můžeme dočíst, že se zde „uvolňuje kauzalita, porušuje klasická čistota prostoru a času a namísto nich nastupuje autorský komentář a mnohoznačn­ost“. Jiným postmodern­ím filmařem, který si dovolil „znásilnit“formát televizníh­o seriálu, byl dánský autor Lars von Trier se svým Království­m z roku 1994, které se odehrává v nemocnici, ale namísto racionalit­y tu vládne nadpřiroze­no a pokřivené charaktery. Nicméně šlo o zcela ojedinělé pokusy, spíš „chyby v matrixu“než cokoli, po čem toužily velké televizní kanály.

Teprve s razantním nástupem nové politiky kabelové stanice HBO na sklonku 90. let, která o sobě přímo hlásala, že „není televize, ale HBO“, tedy něco výjimečnéh­o, mnohem serióznějš­ího a současně i odvázanějš­ího, se začalo s produkcí „quality TV“cíleně.

Za hlavní koně transforma­ce jsou dnes považovány gangsterka Rodina Sopránů

(1999–2007) o depresivní­m mafiánovi, válečné Bratrstvo neohrožený­ch (2001), černohumor­né Odpočívej v pokoji

(2001–2005) z prostředí pohřební služby, krimi The Wire (2002–2008), historické drama z období hospodářsk­é krize,

Carnivale (2003–2005), odehrávají­cí se v cirkusu putujícím pouští, a špinavý western Deadwood (2004–2006), oslňující dialogy v archaickém jazyce.

Ostatní stanice se poté také začaly bičovat k vyšším výkonům – lékařský

Dr. House (2004–2012) s mizantropi­ckým hlavním hrdinou na kanále FOX, mysteriózn­í melodrama Zoufalé manželky (2004–2012) a Ztraceni (2004–2010) v televizi ABC, hodný psychopati­cký vrah Dexter (2006–2013) pro síť Showtime či Šílenci z Manhattanu alias Mad Men (2007–2015) o reklamní agentuře v 50. letech na kabelovce AMC.

Už dlouho neplatí tvrzení, že zapnout si televizi znamená koukat na nesmyslné hlouposti. Především televizní seriály prošly v posledních dvou dekádách nevídanou proměnou a divákovi toho poskytují víc než „klasické“filmy.

SeriÁly quAlity TV mívAjí velký herecký AnsÁmbl, více dějových linií, mísí různé typy žÁnrů A snAží se být v mnohA ohledech reAlistick­é i kontroverz­ní zÁroveň

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia