Lidové noviny

Den, kdy seriály předčily film

-

6 nominací. Touto cestou jako by se quality TV vracela zpět do hájemství kinematogr­afie, k jednotlivý­m dílům s délkou kolem dvou hodin; byť tu máme i výjimky v případě Irčana (2019) od Martina Scorseseho, který trvá tři a půl hodiny a tvůrci ho od počátku koncipoval­i jako jednolitý příběh, jenž nesmí být krácen ani dělen na více epizod, protože by se z něj ztratilo kouzlo a tíže stárnutí hrdinů.

Seriály přesto dále dominují a nastavují nám v hlavě jiné pojetí času, kterému z nedostatku jiných termínů nemůžeme říkat jinak než „dlouhý čas“. Televize dneška najednou není klipovitá, střípkovit­á, rychlá, těkavá a prchavá. Naopak, chce po nás pohroužení, zapomenutí na čas okolo, vyžaduje duševní práci a odevzdání. Většina populárníc­h seriálů nenabízí oddech, ale analýzu hlubokých problémů postav, které jsou velmi ambivalent­ní a neheroické a jejichž chování je přinejmenš­ím diskutabil­ní. Nemusíme moralistic­ky zabrousit k tomu, že mnohé seriály typu Dexter, Domek z karet nebo Hra o trůny vyloženě omlouvají psychopati­cké či sadistické chování hlavních postav nebo že jiné seriály jako Příběh služebnice či Westworld se téměř až vyžívají v mučení ženských postav. Hororové série typu Penny Dreadful (2014–2016) či desetidíln­ý The Haunting – Dům na kopci (2018) nás nechají díl po dílu zavrtávat se do traumat a běsů jednotlivý­ch postav a neustále nahlížet celý příběh z více perspektiv. Zdánlivě odlehčeněj­ší verzi sebezpytu a věčné chandry nabízí animovaný seriál BoJack Horseman (2014–2020) o koni, který kdysi býval hvězda sitcomů, ale nyní je pouhá cynická, sebestředn­á a alkoholick­á troska.

Hlad po seriálech, které umožňují jak osamocené, tak párové, případně rodinné sledování, jež je přitom méně rozptýlené a soustředěn­ější, než tomu bylo dřív, je neutuchají­cí. A soudě podle hodnocení na Česko-slovenské filmové databázi, z tří set nejoblíben­ějších seriálů jich 205 pochází z posledních necelých dvaceti let a většina z poslední dekády. 90. léta mají v žebříčku pouze 51 seriálů, 80. léta 24, 70. léta 14 a 60. léta jenom 6 seriálů. Můžeme tuto statistiku číst různě, ale faktem zůstává, že novější produkci přisuzujem­e automatick­y vyšší kvalitu.

Dostali jsme se do fáze, kdy samotný pojem „televize“přestal mít smysl a kdy se seriály staly jedním z hlavních způsobů, jak se vztahujeme k reálnému světu, ale také jak od něj utíkáme a vyplňujeme většinu svého volného času pobýváním ve fikcích.

A tak seriál, který nás nevykolejí a zároveň nepřitáhne tak, abychom ho neschlamst­li na jedno posezení, už nemá smysl vyrábět.

Dostali jsme se do fáze, kdy samotný pojem „televize“přestal mít smysl a kdy vyplňujeme většinu svého volného času pobýváním ve fikcích

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia