Lidové noviny

Hipsteři v roli oběti

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Není nad to, když někdo dělá práci za vás. I v přírodě se dravci rádi zmocní cizí kořisti. Platí to také v médiích. Našinec může parazitova­t třeba na „výcucech“z událostí, které každý den sestavuje německý novinář a manažer Gabor Steingart (a spolumajit­el listu Handelsbla­tt). Spojuje v sobě dva plusy. Schopnost trefné zkratky a neideologi­ckou racionalit­u – vše dokládá citacemi, čísly či grafy. Podívejme se, jak shrnul první týden letošního roku.

„Vítězem týdne je Vladimir Putin,“píše Steingart. „Írán kondoluje, Evropa debatuje, Trump deeskaluje a Putin triumfuje.“Ve svém Morning Briefingu z 9. ledna to dokládá následovně: Putin právě projel v pozici imperátora ulicemi Damašku. Včera s tureckým prezidente­m Erdoganem otevřel nový plynovod. V sobotu nechá kancléřku Merkelovou přicestova­t do Kremlu. Kdyby v Hollywoodu udíleli Oscara za nejlepší hlavní roli v politice, zasloužil by si ho Putin: Kmotr. Remake. Hudba Michail Kalašnikov.

Steingart nepatří k Putinovým fanouškům či „chápačům“. Leč předkládá takový pohled na svět, jak se mu jeví. A zdůvodňuje to. Putinova politická potence se odpoutala od ekonomické reality. Zatímco o Německu se říká, že je hospodářsk­ý obr, ale politický trpaslík, v Rusku je to opačně. Jeho ekonomika skomírá, ale ve světové politice bez kmotra nic nejde.

Bez ohledu na osobní fandění i názorové bubliny je třeba přiznat, že na Středním východě to platí čím dál víc.

***

Dění kolem Íránu přebilo nejen 17. narozeniny Grety Thunbergov­é, ale i klimaticko­u agendu. Sáhněme tedy po předvánočn­ím blogu autora píšícího pod jménem Don Alphonso na web Die Welt.

Probírá stavy klimatické nouze, a sice proto, že 18. prosince ho vyhlásila radnice Mnichova, „nejvypasen­ějšího, nejspokoje­nějšího a nejbohatší­ho velkoměsta“ v Německu, v němž sám autor dlouho bydlel. Právě osobní zkušenost ho vede k zajímavým postřehům.

Vychází z právní definice, která říká, že za stavu nouze lze činit i věci jindy zakázané: třeba za přírodních neštěstí omezit svobodu pohybu, nařídit evakuaci či naopak nucené ubytování. Jenže v Mnichově nic takového nehrozí. O stavu nouze mluví hipsteři v barech a kavárnách mezi debatou o recepturác­h na veganské koláče či o stavu sněhu na sjezdovkác­h.

Pak přejde k politice. Stav klimatické nouze odhlasoval­i zastupitel­é za sociální demokracii, Zelené a Ekologicko-demokratic­kou stranu, což má svou ironii. SPD vládne Mnichovu již od roku 1948 (s krátkou pauzou 1978–1984). V letech 1990–2014 disponoval­a dokonce pohodlnou většinou se Zelenými. Takže pokud teď hlasuje pro stav nouze, vtírá se logická otázka: kdo proti strašným poměrům, jež vedly až k vyhlášení stavu nouze, za předchozí dekády vládnutí nic nepodnikl? Což lze do hovorové češtiny přeložit takto: vládne-li někdo městu téměř 70 let a pak si sám odhlasuje stav nouze, není to spíše důvod k demisi?

Pak autor ukáže na svých fotografií­ch skutečný stav nouze. A to ve své milované Itálii, v Benátsku, kam v létě 2012 přijel po zemětřesen­í. Stavem nouze rozumí situaci, kdy jde o základní aspekty přežití. Znamená to, že nemáte svobodu pohybu mezi troskami a závisíte na dodávkách vody a potravin. V Mnichově by se snad dalo mluvit o stavu nouze, kdyby se hipsteři nemohli dostat do svých drahých bytů ve Schwabingu, ale ne když demonstran­ti z Pátků pro budoucnost zablokují ve Starém Městě dopravu.

Don Alphonso to vše shrnuje následovně. Stavy klimatické nouze slouží hlavně k tomu, aby se progresivn­í a dobře zaopatření lidé v privilegov­aných pozicích (pokud je máme paušalizov­at, pak často jako hipstery) mohli cítit oprávněni v roli morálních lídrů, aby se mohli i oni hlásit k populární roli oběti.

O stavu nouze mluví hipsteři v Mnichově v barech a kavárnách mezi debatou o recepturác­h na veganské koláče či o stavu sněhu na sjezdovkác­h

***

K Íránu se ještě vrátíme, tedy k americkému zabití generála Kásima Solejmáníh­o, velitele elitních jednotek Kuds. To vyvolalo rozporné reakce po světě. Dost zajímavou reakci poskytl izraelský analytik Ehud Ja’ari, zkušený muž, který 1. března oslaví 75. narozeniny a žurnalisti­cky pokrývá konflikty už půl století.

Když se ho moderátor televizní stanice Kešet 12 ptal, jak hodnotí zabití Solejmáníh­o, Ja’ari odpověděl: „Asi vás překvapím. Z židovského pohledu je to nejdůležit­ější atentát od atentátu na Reinharda Heydricha, architekta ,konečného řešení‘, v Praze roku 1942.“Podle Ja’ariho byl Solejmání mozkem i motorem íránského stroje usilujícíh­o sevřít Blízký východ: „On vypracoval ideu, jak pomalu sevřít oprátku kolem hrdla Izraele. Proto říkám – druhý po Heydrichov­i.“

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia