Lidové noviny

Sňatkem s vrahem za rudou revoluci

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Sever Evropy bohužel nezásobuje svět jen smyšlenými zločiny perverzníc­h zabijáků, které pak v teskně potemnělé atmosféře rozplétají podivínští vyšetřovat­elé. Někdy dojde i na skutečné případy. Dánský vynálezce Peter Madsen si před nějakým časem nejprve vlastnoruč­ně sestrojil ponorku a následně v ní znásilnil, zabil a naporcoval novinářku Kim Wallovou. To je celkem dobře známá skutečnost, novinka je, že na doživotí odsouzený vrah má od Vánoc novou manželku. Stala se jí ruská umělkyně Jenny Curpenová, která pobývá v exilu ve Finsku se svým partnerem Alexejem Devjatkine­m, s nímž má dvě děti. V Rusku byli v roce 2012 oba zatčeni kvůli účasti na akcích krajnělevi­cové Nacionálně bolševické strany Ruska.

Manželství s Madsenem, jak uvedla umělkyně pro BBC, prý není umělecký projekt, ale autentický čin: sám Madsen prý je obětí činu, který spáchal. „Můj manžel spáchal hrozný zločin a je za to potrestán. Nicméně, to že ho doopravdy znám, mi dává exkluzivní právo říci, že mám to štěstí být s tou naprosto nejkrásněj­ší, nejchytřej­ší, nejtalento­vanější, nejoddaněj­ší a nejempatič­tější osobou,“uvedla na sociálních sítích. Spíše než slepá zamilovano­st však dává klíč k činu oddané bolševičky její jiný příspěvek: „Podporou viníka, jeho prohlášení­m za přítele, rozbíjíme ,normalitu‘ na kousky (...), účastníme se kulturního terorismu, v zásadě jediné opravdu efektivní formy pokojného odporu.“

Na to lze říci asi jedině to, že levicoví revolucion­áři (stejně jako pravicoví radikálové) měli vždy dost zvláštní nápady. A pokud bude jejich výsledkem jen jeden čerstvě ženatý vrah, je to pořád dobré. Je spolehlivě za mřížemi, tak svou uvědomělou novomanžel­ku snad ani nezabije.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia