Lidové noviny

Volkswagen se bojí osudu Nokie

Šéf Volkswagen­u Herbert Diess vidí budoucnost německého koncernu v technologi­ích po vzoru Elona Muska a jeho Tesly.

- IVANA PEČINKOVÁ WOLFSBURG, Německo

Finové sice svého času vyráběli telefon s nejlepší baterií, ale neměli reálnou představu o tom, co všechno může umět mobilní telefon. To jim ukázal až šéf Applu Steve Jobs se svým prvním iPhonem, řekl před pár dny na jednání koncernový­ch špiček nejvyšší šéf automobilo­vého koncernu Volkswagen (VW) Herbert Diess. Dodal, že přesně to stejné platí i v dnešním automobilo­vém průmyslu.

Německý deník Die Welt z jasné narážky na osud výrobce mobilních telefonů Nokia, jehož zářivá hvězda zhasla kvůli podceňován­í nástupu chytrých telefonů, vyčetl, že se šéf VW obává stejného osudu. Za metu, k níž je nutné směřovat, označil Diess americký koncern Tesla. „My jako VW chceme přesně tam,“prohlásil s tím, že auto budoucnost­i je ve skutečnost­i komplexním internetov­ým zařízením a že budoucnost VW spočívá v tom, že se stane digitálním technologi­ckým koncernem.

Diess se svým obdivem k Elonu Muskovi netají už od roku 2017, kdy – ještě coby šéf koncernový­ch značek VW – prohlásil, že Tesla je nejrelevan­tnějším konkurente­m Volkswagen­u.

Die Welt informuje v jiném článku o tom, že spekulanti, kteří vsadili na krach projektu Elona Muska a těšili se na tučné zisky, místo toho sčítají ohromné ztráty.

Spekulanti ostrouhali

Ty podle studie společnost­i S3 Partners, na niž se deník odvolává, dosáhly v posledních sedmi měsících 8,4 miliardy dolarů (přes 190 miliard korun). Velmi zjednoduše­ně jde o to, že si od fondů a jiných investorů vypůjčili 43,7 milionu akcií Tesly, následně je v květnu 2019 prodali za 185 dolarů za kus s vírou, že až budou akcie vracet zpátky majitelům, a tedy nakupovat na akciovém trhu, bude jejich kurz výrazně níže. A že jim rozdíl zůstane v kapse. Místo toho akcie technologi­cké firmy už v létě stoupla na hodnotu 200 dolarů a v polovině ledna se dostala na 500 dolarů.

Die Welt se zamýšlí nad tím, jak je možné, že se trh tak fatálně zmýlil. A připomíná některé akrobatick­é kousky Elona Muska. Americký vizionář, kterého deník nazývá mistrem improvizac­e nebo přímo mistrem přežití, například – když byl zahnán do kouta, že výroba aut vázne – postavil vedle výrobní haly ještě výrobní stan. Druhým důvodem je podle německých novinářů skutečnost, že Muskovi odpůrci podcenili, že se podnik, původně založený jako automobilk­a, přeměnil na technologi­cký koncern. Experti po léta předpoklád­ali, že etablované automobilk­y jako Daimler, VW či Toyota budou mít při výrobě elektroaut výhodu. Podle Die Welt se ale ukazuje, že „důležitějš­í je dobrý software“.

Dobíjení zdražuje

Do světa elektromob­ility – včetně té české – ovšem zasáhla nemalá rána. Dobíjení elektromob­ilů, které od samého začátku mělo být jednou z konkurenčn­ích výhod ve srovnání s konvenčním­i auty, zdražuje. Minulý čtvrtek oznámila zvýšení ceny společnost Ionity, patřící automobilk­ám BMW, Volkswagen, Ford, Daimler a Hyundai-Kia, která provozuje jednu z největších nabíjecích sítí. Elektromob­ilisté u ní nově zaplatí 0,79 eura, tedy asi 21 korun, za každou odebranou kilowattho­dinu.

Od začátku ledna zdražila i společnost EON, jeden ze tří největších dodavatelů elektrické energie v Česku. Ceny závisejí na rychlosti dobíjení a dalších parametrec­h a pohybují se v rozmezí od tří do 13 korun za kWh.

Ke zdražení přistoupil­a i energetick­á firma ČEZ. Od března ruší dosavadní systém paušálních plateb a majitelům elektroaut nabízí několik tarifů. Zákazníci bez vybraného tarifu, tedy bez registrace, by podle tiskového sdělení ČEZ měli platit 9,50 koruny za jednu kilowattho­dinu, zatímco zákazníci v tarifu Taxi zaplatí jen 3,50 koruny.

 ?? FOTO VW ?? Volkswagen přežije, když se dokáže z automobilo­vého koncernu změnit na technologi­cký, věří šéf německé společnost­i Herbert Diess
FOTO VW Volkswagen přežije, když se dokáže z automobilo­vého koncernu změnit na technologi­cký, věří šéf německé společnost­i Herbert Diess

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia