Lidové noviny

Obří zakázka končí, prověří ji policie

Stát se dohodl na zrušení smlouvy na e-známky. Babiš se kvůli zakázce obrátí na policii

- MICHAL PAVEC VESELIN VAČKOV

PRAHA Vývoj kolem problemati­cké zakázky na „mozek“nových dálničních známek nabral včera rychlý spád. Dodavatel IT systému se začne vybírat úplně od začátku. Zástupci státu se domluvili s vítěznou firmou Asseco Central Europe na rozvázání už podepsané smlouvy.

„Bude to dohodou. Dodavatel projevil vůli, že nebude bránit rozvázání smluvního vztahu,“řekl

LN vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla s tím, že bude vypsána otevřená soutěž. Firma Asseco získala zakázku v uzavřeném výběrovém řízení s nabídkou 401 milionů bez DPH za dodávku systému, e-shopu a čtyřletý servis.

Společnost Asseco nebude za odstoupení od smlouvy požadovat ani žádné odstupné, na něž by nejspíše měla nárok. Nejasnosti kolem zakázky se logicky dotýkají i její reputace.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se včera rozhodl předat věc do rukou policie. „Můžu potvrdit, že podám trestní oznámení, protože dostávám informace o propojení osob a je zapotřebí, aby to vyšetřila policie,“vysvětlil. Už dříve kritizoval cenu zakázky či skutečnost, že ji jeho ministři nedostali k projednání. V pondělí kvůli ní odvolal ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) s tím, že podle něj manažersky selhal.

Zakázku na IT systém a e-shop elektronic­kých dálničních známek, které mají začít fungovat od ledna 2021, provází celá řada pochybnost­í. Například v tom, proč se vítěz vybíral v utajeném režimu nebo proč Státní fond dopravní infrastruk­tury, který inkasuje peníze z dálničních poplatků a výběrové řízení organizova­l, s ním bez dalších konzultací rovnou podepsal smlouvu.

Zrušením zakázky a vyhlášením nové soutěže se podle některých odborníků stát může dostat do skluzu. Elektronic­ké známky má podle zákona začít nabízet řidičům od prosince a otevřené výběrové řízení bývá často problemati­cké z časových důvodů. „Věřím, že start prodeje i tak stihneme,“řekl LN vládní zmocněnec Dzurilla.

bez DPH je hodnota zrušené podezřelé zakázky

Nová podoba dálničních známek, které už řidiči nebudou vylepovat na čelní skla aut, je ostře sledovaná od samého začátku. Mimo jiné právě proto, že se týká řady lidí.

Velká zakázka na IT systém a e-shop byla první, u níž stát, konkrétně Státní fond dopravní infrastruk­tury (SFDI), podepsal smlouvu. Na řadě je pak dalších šest soutěží: například na zajištění distribučn­ích míst či kamer, kterými budou policisté snímat poznávací značky aut a kontrolova­t, zda má ten či onen šofér zaplaceno.

Stihne se to?

Nyní je ale jasné, že i u těchto zakázek bude řada věcí proti původním plánům jinak. „V současné době se mění podmínky, navazující zakázky se ještě budou řešit,“vysvětlil LN vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

U každé z nich pak bude stát vybírat dodavatele prostředni­ctvím otevřené soutěže a politici spolu s úředníky budou trnout, zda se to celé stihne. Start nového systému je sice 1. ledna 2021, ale už letos v prosinci – jak je zvykem každý rok – musí stát začít elektronic­ké kupony nabízet přes e-shop, v mobilní aplikaci či v kamenných prodejnách. To znamená, že fakticky musí být hotovo nejpozději v listopadu tohoto roku.

Kvůli nevydařené zakázce na IT systém a e-shop bude navíc ještě pořádně horko. Premiér Andrej Babiš má nejvíce spadeno na šéfa SFDI Zbyňka Hořelicu a prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka. Podle Babiše nesou zodpovědno­st za projekt především právě oni dva a v pondělí je vyzval k rezignaci. Včera je zkritizova­l znovu.

„Není možné, aby si úředníci zrealizova­li takovou zakázku a nikoho se nezeptali. Ani to, jak reagují první náměstek ministra dopravy a šéf SFDI, že odmítají převzít osobní zodpovědno­st a rezignovat – ve firmě by už byli na ulici. V tom je služební zákon nenormální (nelze je snadno odvolat – pozn. red.). I proto to musí vyšetřit policie,“zlobil se Babiš.

Raporty pro Kremlíka

Zakázku včera odpoledne důkladně probírala dozorčí rada SFDI, složená z politiků ANO, ČSSD, KSČM, ODS a SPD. Vyslechli si vysvětlová­ní šéfa fondu Zbyňka Hořelici. Na setkání zevrubně popsal mimo jiné přípravu výběrového řízení, požadavky tajných služeb či pravidelné informován­í ministra dopravy Kremlíka. Ten měl dostávat zprávy od Hořelici každý měsíc.

„Bez ohledu na to, jak se teď premiér tváří a co říká, je po jednání dozorčí rady jasné, že minimálně jeho ministr Kremlík o všem celou dobu věděl,“řekl LN místopředs­eda dozorčí rady SFDI a někdejší ministr dopravy

Zbyněk Stanjura (ODS). Na jednání rady zazněly také informace o tom, že se loni v květnu do přípravy projektu vložili zástupci tajných služeb. Mimo jiné proto, aby kontrola systému dokázala pracovat s jejich vozidly vyžadující­mi „zvláštní“zacházení. To byl také podle SFDI jeden z důvodů zvýšení ceny zakázky.

Kvůli požadavkům tajných služeb fond údajně vybíral dodavatele bez uveřejnění, tendr tedy nevyhlásil veřejně, ale oslovoval vhodné firmy přímo. V Česku je totiž podle všeho pouze sedm společnost­í, které smějí vytvářet databáze s utajovaným­i skutečnost­mi a pracovat s nimi. Pět z nich vyhovovalo nárokům SFDI a ty také jeho zástupci oslovili.

Dvě firmy následně podaly nabídku. Vítězná společnost Asseco spočítala své nároky na 401 milionů bez DPH, druhá firma byla ještě o 80 milionů dražší.

Bez ohledu na to, jak se teď premiér tváří a co říká... je jasné, že minimálně jeho ministr Kremlík o všem celou dobu věděl

ZBYNĚK STANJURA místopředs­eda dozorčí rady SFDI a exministr dopravy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia