Lidové noviny

Babiš: Havlíček povede dva resorty trvale

-

PRAHA/JERUZALÉM Premiér Andrej Babiš (ANO) se nehodlá zabývat nesouhlasn­ými připomínka­mi koaliční ČSSD a komunistů, kteří kabinet tolerují, proti tomu, aby vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO) vedl až do příštích voleb ministerst­va průmyslu a obchodu i dopravy. Předseda vlády při pracovní návštěvě Izraele řekl novinářům, že rozhodnutí považuje za svoji kompetenci. Havlíčka by měl Babiš do funkce ministra dopravy uvést zítra, nahradí k dnešku odvolaného Vladimíra Kremlíka (za ANO).

„Já jsem jasně řekl, že pan Havlíček bude nový ministr dopravy a bude tam až do konce se mnou,“řekl Babiš. „Je to moje rozhodnutí, podle koaliční smlouvy je to moje kompetence a i podle zákona je to moje kompetence. Pokud jsem moji bývalou firmu, kde bylo asi 300 firem, řídil přes sedm lidí, tak laskavě ať to nechají na mně,“dodal premiér.

Předseda poslanecké­ho klubu Jan Chvojka (ČSSD) před úterním zasedáním sněmovny uvedl, že sociální demokraté nepovažují koncentrac­i Havlíčkový­ch funkcí za běžnou. Havlíček vykonává povinnosti plynoucí z funkce místopředs­edy vlády, od pátku by se měl starat o dva resorty a jako místopředs­eda vládní rady má v gesci i výzkum, vývoj a inovace.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček včera serveru iDNES.cz řekl, že sociální demokracie nemá problém s tím, že Havlíček bude v čele obou resortů. Nepodpoří ale změnu kompetenčn­ího zákona a trvalé sloučení ministerst­ev.

Předseda KSČM Vojtěch Filip chce o věci s premiérem jednat. Očekává, že Havlíček povede oba úřady pouze přechodně. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia