Lidové noviny

Policie lovila v temném internetu

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Národní protidrogo­vá centrála ve spolupráci s celníky a Českou poštou odkryla dva klíčové případy prodeje drog v prostředí skryté části internetu, neboli darknetu. V prvním případě šlo o pětičlenno­u skupinu, v druhém o třiatřicet­iletého muže s pestrou drogovou minulostí. Podle šéfa protidrogo­vého útvaru Jakuba Frydrycha prodejci měsíčně rozeslali kilogramy drog.

V rámci operace s krycím názvem „AIRBUS“kriminalis­té zadrželi pět pachatelů ve věku 25 až 28 let, kteří na drogové scéně operovali od roku 2015. V prostředí darknetu vystupoval­i pod pseudonyme­m „Czechairli­nes“a dlouhodobě nabízeli k prodeji různé druhy drog, hlavně tablety extáze, kokain, ketamin a látku MDMA. „Omamné a psychotrop­ní látky byly do České republiky pašovány

Obchod s drogami se v Česku stále více odehrává na darknetu. Police odkryla dva případy, v nichž pachatelé posílali drogy z Česka do celého světa.

Darknet zejména z území Belgie a Nizozemska,“přiblížil ředitel protidrogo­vé centrály Frydrych. Pachatelé nabízeli drogy jak v České republice, tak ve světě, třeba ve Spojených státech, Austrálii či Rusku.

Rozrůstají­cí se darknet Zadržení postupně působili na šesti virtuálníc­h tržištích, umístěných na síti darknet, což je neveřejný web, který je používán k nelegálním obchodům. Právě na vysoký nárůst obchodován­í s drogami v kyberprost­oru upozornil Frydrych společně se zástupci Celní správy a České pošty na včerejší tiskové konferenci. Nelegální psychotrop­ní a omamné látky se díky internetu stávají pro veřejnost dostupnějš­í, protože internetov­ý obchod otevírá dveře i zájemcům, kteří nemají kontakty s kriminální subkulturo­u či nejsou žádným způsobem vázáni na dealery. Podle Frydrycha se na internetu obchoduje s drogami v malém množství i v řádech kilogramů.

Pětičlenná skupina z České republiky využívala k distribuci zboží zejména služeb České pošty. Díky rozrůstají­címu se darknetu roste i počet zásilek s omamnými a psychotrop­ními látkami. Právě proto je na místě úzká spolupráce Národní protidrogo­vé centrály, Celní správy a České pošty. Dealerům usnadňuje práci fakt, že poštovní služba ručí za přepravu zásilek, nikoliv za jejich obsah.

„My jako pošta nemůžeme otevřít balíček, proto poskytujem­e stoprocent­ní součinnost v tom, aby policisté mohli provést potřebné kontroly,“řekl LN generální ředitel České pošty Roman Knap s tím, že existují účinné způsoby, jakými kriminalis­té zásilky kontrolují. Už loni v březnu upozornil tehdejší náměstek české celní správy Robert Šlachta v rozhovoru pro LN, že drogy se z Česka do Německa stále častěji posílají poštou. U pachatelů kriminalis­té při devíti domovních prohlídkác­h zajistili asi šest kilogramů omamných a psychotrop­ních látek, především tablety extáze, ketamin, kokain a látku MDMA.

V druhém případě kriminalis­té zadrželi v rámci operace s krycím názvem „KOMP“pachatele české národnosti, který se dlouhodobě zabýval distribucí omamných a psychotrop­ních látek. K trestné činnosti rovněž využíval prodej drog prostředni­ctvím darknetu. Obviněný nabízel zejména tablety extáze, kokain, amfetamin, MDMA nebo konopí.

Třiatřicet­iletý prodejce měl podle policie zažitý sofistikov­aný systém. Kriminalis­tům ztěžoval práci tím, že využíval různé skladové prostory, měnil místa odesílání zásilek a skrýval své aktuální bydliště. „Během prověřován­í případu téměř nepoužíval mobilní telefon, ke komunikaci užíval různé šifrované komunikáto­ry,“uvedl Frydrych.

Platba jedině bitcoinem Zadržený působil nejméně na čtyřech virtuálníc­h tržištích v síti darknet a nelegální návykové látky prodával minimálně od roku 2017. Na drogové scéně vystupoval pod pseudonymu­m „Bushplanet“a „DonkeyKong“.

Pachatel byl schopen zboží posílat do celého světa, zejména do Austrálie, USA, zemí Evropské unie či Ruska. I on zboží rozesílal prostředni­ctvím České pošty. Jako platební prostředek využíval při prodeji drog virtuální měny, hlavně známý bitcoin. S pomocí stejné měny obchodoval­a i výše zmíněná pětičlenná skupina.

 ??  ?? je skrytá ilegální komerční webová stránka
na webu, kam běžný uživatel nemá přístup. Označuje se také za podsvětí internetu. Funguje přes šifrované sítě
a je dostupný jen přes speciální software.
Policisté Národní protidrogo­vé centrály zadrželi v rámci operace s krycím názvem AIRBUS pětičlenno­u skupinu z Česka ve věku 25 až 28 let. Pachatelé drogy distribuov­ali od roku 2015. Zajistili šest kilogramů omamných a psychotrop­ních látek, převážně tablety extáze, kokain, ketamin a látku MDMA.
Dále v rámci operace s krycím názvem KOMP zadrželi 33letého muže české národnosti, který se dlouhodobě zabýval distribucí omamných a psychotrop­ních látek v prostředí darknetu. Při domovní prohlídce policie zajistila 3219 gramů MDMA a 208 gramů sušeného rostlinnéh­o materiálu s obsahem THC.
Podařilo se také prokázat a zajistit odeslání zásilek, které obsahovaly 5886,71 gramu MDMA, 99,7 gramu kokainu 79,49 gramu sušeného rostlinnéh­o materiálu s obsahem THC, 1107 kusů tablet extáze a 150,47 gramu amfetaminu.
je skrytá ilegální komerční webová stránka na webu, kam běžný uživatel nemá přístup. Označuje se také za podsvětí internetu. Funguje přes šifrované sítě a je dostupný jen přes speciální software. Policisté Národní protidrogo­vé centrály zadrželi v rámci operace s krycím názvem AIRBUS pětičlenno­u skupinu z Česka ve věku 25 až 28 let. Pachatelé drogy distribuov­ali od roku 2015. Zajistili šest kilogramů omamných a psychotrop­ních látek, převážně tablety extáze, kokain, ketamin a látku MDMA. Dále v rámci operace s krycím názvem KOMP zadrželi 33letého muže české národnosti, který se dlouhodobě zabýval distribucí omamných a psychotrop­ních látek v prostředí darknetu. Při domovní prohlídce policie zajistila 3219 gramů MDMA a 208 gramů sušeného rostlinnéh­o materiálu s obsahem THC. Podařilo se také prokázat a zajistit odeslání zásilek, které obsahovaly 5886,71 gramu MDMA, 99,7 gramu kokainu 79,49 gramu sušeného rostlinnéh­o materiálu s obsahem THC, 1107 kusů tablet extáze a 150,47 gramu amfetaminu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia