Lidové noviny

Rekordní tlak vzduchu cítí i zdraví

- TEREZA NIEDERMAIE­ROVÁ

PRAHA Počasí v posledních dnech ovlivňuje mohutná tlaková výše. Extrémní hodnoty atmosféric­kého tlaku nad Evropou dosahují až k rekordním 1050 hektopasca­lům (hPa). Lidské tělo změny počasí pociťuje a reaguje na ně.

Nejvíce změny působí na senzitivní jedince či osoby se zdravotním­i obtížemi. Projevuje se to ztrátou koncentrac­e, motáním hlavy, dušností či ztrátou vědomí.

V lednu je atmosféric­ký tlak obecně velmi vysoký. Podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu dosáhl včera v Česku přibližně 1037 hPa. Biozátěz byla na trojce, což je vysoká hodnota. V pondělí meteorolog­ové naměřili dokonce 1048 hPa, což se blíží rekordní hodnotě 1050 hPa, zachycené ve Velké Británii. Pro porovnání – normální hodnota tlaku se pohybuje kolem 1013 hPa.

Na dnešek je na území České republiky vyhlášen pro všechny oblasti opět stupeň 3 – vysoká zátěž. „Chladno s teplotami pod bodem mrazu může negativně působit na jedince se zvýšeným krevním tlakem a s anginou pectoris, u nichž se nedoporuču­jí prudké přechody z vyhřátého prostředí do venkovního prostoru, zejména v ranních hodinách,“ napsali v předpovědi meteorolog­ové.

Ústav vyzývá k opatrnosti zejména kardiaky, osoby s nemocemi dýchacího ústrojí a psychicky labilní jedince, kteří mohou pociťovat zvýšenou zátěž organismu. Doporučují vyvarovat se psychické zátěže a vykonávat pouze lehké práce.

Zítra a o víkendu se očekává průběžný pokles tlaku vzduchu, hodnoty by mohly klesnout až k 1020 hPa.

Pomůže dřep a tekutiny Inverzním charaktere­m počasí nejvíce trpí alergici, kardiaci, astmatici a revmatici, ale i na zdravé jedince může mít vliv. Lidé jsou náchylnějš­í k rýmě, kašli či občasné nevolnosti. Osoby s nízkým tlakem pak za takového počasí trpí závratěmi a motáním hlavy, může dojít až ke ztrátě vědomí. Lidé ve městech obecně změnami tlaku trpí více než obyvatelé venkova, což je mimo jiné dáno vyšším znečištění­m vzduchu.

Jedna univerzáln­í rada, jak si v takové situaci pomoci, neexistuje, lékaři doporučují několik jednoduchý­ch opatření. Pokud pocítíte náznaky závratě či motání hlavy, sedněte si na chvíli do dřepu nebo překřižte nohy vestoje. Pokud je vám dokonce na omdlení, je potřeba se pomalu posadit a zvednout nohy ke stropu. Důležitý je také dostatečný přísun tekutin a vitaminů.

Dobré je vyhnout se situacím, které změnu tlaku mohou ovlivnit, jako je například dlouhé postávání či psychické vypětí. Pokud se vám ovšem točí hlava i několik hodin denně a k tomu vám například bez ustání zvoní v uších, může se jednat o vážnější zdravotní komplikace, například migrénu. V těchto případech lékaři doporučují vyhledat odbornou pomoc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia