Lidové noviny

Státníci uctí oběti holokaustu

-

„Přeživších holokaustu je stále méně. I proto je důležité si neustále připomínat dějiny. Zvláště v době, kdy jsou projevy antisemiti­smu ve světě na vzestupu,“řekl Babiš.

Organizáto­ry světového fóra jsou Evropský židovský kongres a památník Jad Vašem. Akci zaštítil izraelský prezident. Je to „největší událost od vzniku státu“, prohlásil izraelský ministr zahraničí Jisra'el Kac.

Pozvánku dostali představit­elé zemí, které buď byly pod nacisticko­u okupací, nebo proti nacistům bojovaly, a také německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ten na fóru promluví dnes, po projevech zástupců čtyř velmocí, jež se zasloužily o porážku nacistické­ho Německa: Ruska, USA, Spojeného království a Francie. Za přeživší vystoupí bývalý vrchní izraelský rabín Jisra'el Me'ir Lau. Patřil mezi skupinu židovských dětí, které v koncentrač­ním táboře v Buchenwald­u ke konci války zachránil Antonín Kalina. Ten za to dostal titul Spravedliv­ý mezi národy.

Předchozí fórum bylo v Praze Předchozí čtvrté Světové fórum o holokaustu se konalo v roce 2015 na Pražském hradě pod záštitou prezidenta Miloše Zemana. Iniciátore­m obří akce tehdy byl a i nyní je předseda Evropského židovského kongresu, ruský miliardář Vjačeslav Moše Kantor, který se netají svými dobrými vztahy s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Putin do Prahy před pěti lety nepřicesto­val, i když se o tom spekuloval­o. Nyní do Jeruzaléma přiletí.

V Česku světové fórum rezonovalo hlavně kvůli ostrému projevu Miloše Zemana, v němž mluvil o hrozícím „superholok­austu“z rukou takzvaného Islámského státu a zmínil údajný článek Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman, který se následně nepodařilo najít.

Moše Kantor si klade za cíl přesvědčit evropské státy, aby přijaly speciální legislativ­u namířenou proti projevům antisemiti­smu, jež jsou v posledních letech na vzestupu.

Polský bojkot kvůli sporu o dějiny

Putinova účast je zdrojem největší kontroverz­e, která světové fórum v Jeruzalémě doprovází. Polský prezident Andrzej Duda totiž odmítl účast, neboť zde nebude mít projev, zatímco státníci Francie, Spojeného království, Německa, USA a především Ruska ano.

„Představuj­i si, že jako polský prezident bych měl mít možnost promluvit vedle prezidenta Putina či prezidenta Steinmeier­a o utrpení polských občanů, včetně polských Židů, v důsledku druhé světové války,“řekl Duda.

Skutečným důvodem je polsko-ruská rozepře o začátku druhé světové války. Spor vypukl poté, co loni v září Evropský parlament přijal na podnět polských europoslan­ců usnesení, podle něhož byla druhá světová „zahájena v bezprostře­dním důsledku neblaze proslulé smlouvy známé jako pakt Molotov-Ribbentrop“.

Proti tomu se ostře ohradil ruský prezident. Označil za cynismus, že „Evropský parlament staví nacistické agresory a Sovětský svaz na stejnou úroveň“a obvinil politiky předválečn­ého Polska, že sympatizov­ali s plány nacistické­ho lídra Adolfa Hitlera na likvidaci Židů. Polský premiér Mateusz Morawiecki v reakci označil Putina za lháře. Podle Dudova mluvčího je proto „nepřijatel­né, aby polský prezident seděl a poslouchal falešná slova prezidenta Putina, aniž by měl možnost reagovat“.

Polsko má v posledních letech napjaté vztahy kvůli dějinám i s Izraelem. Loni polský premiér zrušil na poslední chvíli svou účast na summitu premiérů V4 a Izraele v Jeruzalémě. Byla to reakce na slova izraelskéh­o ministra zahraničí, že „Poláci sají antisemiti­smus s mateřským mlékem“.

Česká republika má naopak s Izraelem velmi dobré vztahy. Premiér Babiš je dokonce označil za „naprosto nadstandar­dní“. Vlády obou zemí měly loni v plánu společné zasedání, jež se však nemohlo uskutečnit kvůli vleklé politické krizi v Izraeli. Česká poslanecká sněmovna loni v listopadu přijala usnesení, které odsuzuje antisemiti­smus, a odmítla zpochybňov­ání práva Izraele na existenci a obranu. V dokumentu se také postavila proti výzvám k bojkotu Izraele.

Putin obvinil politiky předválečn­ého Polska, že sympatizov­ali s plány nacistické­ho lídra Adolfa Hitlera na likvidaci Židů

 ?? FOTO ÚŘAD VLÁDY ČR ?? Vrcholné setkání.
Premiéra Babiše přivítal v Tel Avivu izraelský prezident Re'uven Rivlin. Připomněli si historický podíl Českoslove­nska na vzniku Izraele i nynější úzkou spolupráci.
FOTO ÚŘAD VLÁDY ČR Vrcholné setkání. Premiéra Babiše přivítal v Tel Avivu izraelský prezident Re'uven Rivlin. Připomněli si historický podíl Českoslove­nska na vzniku Izraele i nynější úzkou spolupráci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia