Lidové noviny

Trump „stanul“před soudem

-

Demokraté a republikán­i se v první den impeachmen­tu pustili do vyhrocené debaty ohledně předvolání nových svědků a odtajnění materiálů, jež mají prezidenta podle liberálů ještě více kompromito­vat.

agentury nadále drží v tajnosti. Patová situace ukázala na obrovský rozkol, který v současnost­i panuje mezi Demokratic­kou a Republikán­skou stranou. Všechna hlasování o těchto novelách totiž dopadla stejně: proti se vyjádřilo 53 republikán­ských a pro 47 demokratic­kých senátorů.

Demokraté především touží po svědectví Johna Boltona, někdejšího Trumpova bezpečnost­ního poradce. Bolton se nedávno vyjádřil, že by byl ochoten vypovídat, pokud bude předvolán. Demokraté si od něj slibují výbušné svědectví. John Bolton měl totiž Giulianiho počínání na Ukrajině označit za „drogový obchod“, jehož nechtěl být součástí. Bolton již týdny „škádlí“demokraty na svém Twitteru prohlášení­mi o tom, že byl u mnoha důležitých a pro impeachmen­t (řízení o sesazení prezidenta) relevantní­ch mítinků. Bílý dům ale jeho svědectví nadále blokuje.

Bolton a výhrůžky smrtí

To vše se však může změnit. Zraky se upírají na umírněné republikán­ské senátory jako Susan Collinsovo­u z Maine či Mitta Romneyho z Utahu. Prvně jmenovaná zastupuje agrární stát u hranic s Kanadou, který je považován za demokratic­ký. Collinsová je podle svých slov zavalena telefonáty a dopisy od voličů, kteří od ní požadují, aby se svým konzervati­vním kolegům postavila a podpořila odvolání Trumpa z funkce. Senátorka nicméně čelí i Američanům, kteří ji naopak nutí, aby Trumpa bránila. Dokonce již prý obdržela výhrůžky smrtí, pokud se přikloní na tu či onu stranu.

Collinsová každopádně dala najevo, že v pozdější fázi impeachmen­tu „pravděpodo­bně“podpoří rezoluce, které by požadovaly předvolání nových svědků včetně kýženého Johna Boltona.

Podle listu The Washington Post jsou prý demokraté ochotní k jakési „výměně“svědků a mohou „vydat“ke svědectví Huntera Bidena, jenž zasedal v dozorčí radě kontroverz­ní ukrajinské firmy Burisma. Trump měl právě na roli Huntera postavit svou kampaň proti rodině Bidenů a snažit se tak někdejšího viceprezid­enta zkompromit­ovat. Dosud se ale nenašel žádný důkaz o korupci Huntera či Joea Bidena.

Republikán­i by požadovali rovněž svědectví takzvaného whistleblo­wera (stěžovatel­e), který celou aféru odstartova­l, když 12. srpna loňského roku upozornil na „znepokojuj­ící“počínání Trumpa. Prezident se podle něj mimo jiné snažil měsíce ovlivnit nadcházejí­cí prezidents­ké volby ve svůj prospěch s pomocí zahraniční země.

Donald Trump whistleblo­wera neúnavně napadá a dokonce požaduje jeho odsouzení. V jedné chvíli ho dokonce přirovnal k nepřátelsk­ému špionovi, který by měl být potrestán tak „jako za starých časů“, což si Trumpovi kritici vysvětlili jako hrozbu smrtí.

„Tuhle písničku jsem slyšel mnohokrát. Pokud se vám stěžovatel nehodí, nazýváte ho špionem, udavačem a zrádcem. Prostě se ho snažíte očernit a zahanbit, jak se dá. Trump je názorným příkladem toho, jak se stěžovatel­i mstít. Jak mu vrátit úder,“řekl v rozhovoru pro LN Tom Mueller, který o whistleblo­werech napsal knihu Crisis of Conscience (Krize svědomí), jež vyšla jen těsně před propuknutí­m ukrajinské­ho skandálu.

Spisovatel dodal, že by lidé měli věnovat pozornost pouze a jen obsahu stížnosti. Podle Muellera je Trumpova snaha stěžovatel­e označit za politickou hru demokratů „kouřovou clonou“. „Stížnost je napsaná přímočaře a jasně. Neměl by nás zajímat motiv tohoto stěžovatel­e, ale to, co napsal,“řekl dále Mueller.

Stejně jako mnoho dalších expertů i on má ale za to, že Trump bude nakonec v Senátu zproštěn viny. Demokraté jednoduše nemají dost hlasů na to, aby 45. prezidenta USA sesadili.

 ?? FOTO REUTERS ?? Je to nesmysl. Americký prezident Donald Trump považuje celý proces impeachmen­tu za vykonstruo­vaný. Nic špatného prý neprovedl.
FOTO REUTERS Je to nesmysl. Americký prezident Donald Trump považuje celý proces impeachmen­tu za vykonstruo­vaný. Nic špatného prý neprovedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia