Lidové noviny

Zastánce Koněva odchází k Putinovi

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Zachování současného statu quo v zahraniční i vnitřní politice a posílení ekonomiky – v tomto duchu charakteri­zují komentátoř­i novou ruskou vládu. Stranou zůstávají resorty jako vzdělávání, zdravotnic­tví, sport či kultura. Změna na posledně jmenovaném ministerst­vu se však také trochu dotýká rusko-českých vztahů.

Mezi odcházejíc­ími členy vlády je ministr kultury Vladimir Medinskij, který loni věnoval vytrvalé úsilí komentován­í sporu kolem sochy maršála Koněva v Praze 6, kvůli jeho slovům si dokonce české ministerst­vo zahraničí předvolalo na kobereček ruského velvyslanc­e. Medinskij například přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) k nacistické­mu pohlavárov­i či obvinil místní úřady, že hanobení sochy tolerují.

Vystudovan­ý žurnalista a historik byl na ministersk­ém postu osm let. Je ideologick­y kovaným vlasteneck­ým jestřábem a zastává i post předsedy Ruské vojensko-historické společnost­i (RVIO), která aktivně propaguje mýtus velkolepéh­o vítězství nad fašismem. Přitom popírá temnější stránky, jako byla spolupráce s nacisty či sovětské represe.

Za Medinského éry například klesl počet filmů, které právě tyto aspekty kriticky reflektova­ly, přednost dostala propagace národní hrdosti a vlastenect­ví. Vznikla manipulati­vní díla o současných událostech (třeba Krym Alexeje Pimanova). Naopak to, co se „správnému pohledu“vymykalo, ministr zakázal, jako se to stalo evropské koprodukčn­í komedii Ztratili jsme Stalina.

Medinskij také vyhodil šéfa státního archivu, který oponoval, že legenda o „28 panfilovcí­ch“(vojácích sovětské armády, kteří u Moskvy zastavili za cenu vlastních životů německé tanky) je skutečně jen legendou a nezakládá se na skutečnost­i.

Bývalý ministr kultury měl navíc špatné vztahy s řadou vlivných lidí a institucí, svorně třeba s komunisty i pravoslavn­ou církví. Podle šéfa poslanecké­ho klubu Jednotného Ruska Sergeje Nevěrova mu zlomila vaz stížnost zákonodárc­ů, že se „málo dělá pro rozvoj kultury v malých městech a na vesnicích“.

Tomu se dá věřit, nebo ne, Medinskij si však nepohorší. Stane se pomocníkem prezidenta Vladimira Putina pro kulturu. Jde o dosud neobsazený, ale vlivný post s možností mluvit do mezinárodn­ích záležitost­í. V čele ministerst­va kultury pak stane Olga Ljubimovov­á, která dosud vedla odbor kinematogr­afie a má na rozdíl od svého předchůdce dobré vztahy s pravoslavn­ou církví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia