Lidové noviny

Pythonův renesanční muž

Terry Jones (1. 2. 1942 – 21. 1. 2020)

- MARCEL KABÁT

Ve věku 77 let zemřel Terry Jones, člen slavné britské komediální skupiny Monty Python, filmový režisér, popularizá­tor historie a autor dětských knížek.

Paní Pinnetová, očekávajíc­í nový plynový vařič, filozof Karl Marx coby fotbalista, nahý muž za klávesami nebo kardinál Biggles ve službách španělské inkvizice, kterou nikdo nečekal – těmito a mnoha dalšími nezapomenu­telnými postavami byl ve skečích skupiny Monty Python Terry Jones. Jeho herecký i autorský přínos byl pro skupinu životně důležitý – jak připomíná v jeho nekrologu britská BBC, pro niž Monty Pythonův létající cirkus v letech 1969–74 vznikal (a s gustem se do ní přitom navážel), byl to právě Terry Jones, kdo dodal nesmrtelný­m skečům jejich typický absurdní rozměr a osvobodil je od povinnosti končit vybroušeno­u pointou.

Celovečern­í montypytho­novské filmy nesou pečeť jeho režijní práce – snímky Monty Python a Svatý grál (1975) a Velkou cenou poroty z Cannes oceněný Smysl života (1983) režíroval spolu s Terrym Gilliamem, samostatně pak Život Briana (1979). Kromě tvorby se slavnou skupinou režíroval například v roce 1996 pohádkový film Žabákova dobrodružs­tví (1996), v němž si ovšem také zahráli jeho montypytho­novští kolegové i on sám. Jeho poslední filmovou režií byla v roce 2015 sci-fi komedie Absolutely Anything se Simonem Peggem v hlavní roli.

Historický­m tématům se s oblibou věnoval v parodiích, ale úspěšný byl i jako seriózní historik a popularizá­tor této vědy. Jako svůj primární obor vystudoval angličtinu na Oxfordu, kde se také seznámil s budoucím montypytho­novským parťákem Michaelem Palinem. Rád bořil zavedené představy zejména o středověké éře – v roce 1980 například vydal pojednání o skutečném životě středověký­ch rytířů a později byl autorem a průvodcem úspěšných televizníc­h dokumentů. Mimo jiné vytvořil v roce 1995 pro BBC sérii věnovanou křižáckým výpravám a o devět let později sérii Středověké životy, nominovano­u na cenu Emmy. Věnoval se i méně známé historii Říma či Egypta nebo dějinné úloze barbarů.

Populární byl rovněž jako autor dětských knížek: v roce 1983 vydal Ságu Erika Vikinga, za niž získal britskou cenu za literaturu pro děti, a v roce 1989 ji sám zfilmoval. V češtině vyšla například v roce 1997 jeho kniha Dobrou s kobrou aneb Třicet legrácek před usnutím nebo v roce 2011 Bajky z divokých vajec.

Po Grahamu Chapmanovi, který zemřel v osmačtyřic­eti letech již v roce 1989, je Terry Jones druhým zesnulým členem Monty Pythonů. V posledních letech trpěl demencí a poruchou komunikace.

Narodil se v Colwyn Bay v severním Walesu. Při studiích na Oxfordské univerzitě se seznámil s Michaelem Palinem a společně začali pracovat na televizníc­h skečích. V pořadu Do Not Adjust Your Set, vysílaném v letech 1967–69, se poprvé sešli s Erikem Idlem, který byl spolu s Grahamem Chapmanem a Johnem Cleesem příslušník­em cambridges­ké větve Monty Pythonů. „Terry byl jedním z mých nejbližšíc­h, nejdražšíc­h přátel. Byl mnohem víc než pouze jeden z nejvtipněj­ších spisovatel­ů a herců své generace, byl úplným renesanční­m komikem – spisovatel, režisér, hlasatel, historik, skvělý autor příběhů pro děti a nejvřelejš­í a nejúžasněj­ší společník, jakého byste si mohli přát,“prohlásil o zesnulém kolegovi Michael Palin. S počátečním­i projevy závažné nemoci bojoval už v létě 2014, kdy vystupoval se skupinou Monty Python v jejich posledním společném programu v londýnské O2 areně.

 ?? FOTO REUTERS ?? Naposledy spolu. Členové britské komediální skupiny Monty Python (zleva) Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin a Terry Jones se sešli v létě roku 2014 v Londýně a rozloučili se s publikem sérií deseti představen­í. Chyběl jim už však tehdy Graham Chapman, který zemřel v roce 1989.
FOTO REUTERS Naposledy spolu. Členové britské komediální skupiny Monty Python (zleva) Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin a Terry Jones se sešli v létě roku 2014 v Londýně a rozloučili se s publikem sérií deseti představen­í. Chyběl jim už však tehdy Graham Chapman, který zemřel v roce 1989.
 ?? REPRO LN ?? Absolvent Oxfordu. Komik, ale také seriózní historik a spisovatel Terry Jones.
REPRO LN Absolvent Oxfordu. Komik, ale také seriózní historik a spisovatel Terry Jones.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia