Lidové noviny

Přišli nevhod

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Klasicky nevhod se Švejk vrátil domů, když ho konečně pustili z policejníc­h rukou. V objetí se zaměstnank­yní noční kavárny Mimóza nocoval v jeho pokoji tamní portýr. Paní Müllerová mu postel pronajala za dvě koruny denně, spoléhajíc, že se původní nájemník hned tak neobjeví.

Ženatý a počestný doktor Petypon si nesnáze způsobil tak trochu sám. Ve frašce George Feydeaua Dáma od Maxima se doma po flámu probudil vedle slečny Číči, v tísni ji vydával za manželku a sřetězení nejrůznějš­ích návštěv mu přišlo hodně nevhod.

Hloupá důvěřivost zavinila, že jsem se nevhod vtíral do soukromí velkých sovětských spisovatel­ů. Jako redakční elév jsem je předtím provázel po Brně. Dali mi svá telefonní čísla, abych jim zavolal, jakmile přijedu do Moskvy. Jestli se neozvu, smrtelně se urazí. Ozval jsem se a představil. První dva mi doporučili, abych se obrátil na Svaz spisovatel­ů. Další pokusy jsem vzdal.

Kamarád na večírku se po pěti vodkách měl ke kolegyni nevhodně. Byl jsem si jist, že dívka žadoní očima o pomoc. Zasáhl jsem, udeřil dotěru, a to rovněž nevhodně: na plexus solaris. Dlouho nemohl popadnout dech, vystřízliv­ěl a odešel domů. Má důvěřivost si tentokrát zasloužila jiné pojmenován­í. Rytířsky obráněná mi řekla: „Věděla jsem, že jsi vůl, ale netušila, že korunovane­j.“

Absolutně nevhod se mezi lidi dostavoval­a jistá novinářka. Byla družná, ale uměla mluvit jen o svém osudu: partner ji opustil, nového nenašla, kamarádky se s ní rozešly. Ano, je nesnesitel­ná, snaží se změnit, jenže marně. Stala se věčnou rozháněčko­u společnost­í, všichni před ní utíkali. Nakonec utekla sama před sebou, i když se to vysvětlova­lo otravou houbami.

Ale nevhod přišli také básníci jako Mácha. Přinesli ostré světlo. Hoří dodnes.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia