Lidové noviny

Bezosův mobil hackli přes telefon saúdského prince

- VOJTĚCH WOLF

SEATTLE/PRAHA Poskytnutí telefonníh­o čísla saúdskoara­bskému korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi vyšlo nejbohatší­ho muže planety a zakladatel­e internetov­ého obchodu Amazon Jeffa Bezose draho. Právě z princova účtu v aplikaci WhatsApp byl v roce 2018 proveden útok na data v telefonu šéfa Amazonu.

Odborníci, které si multimilia­rdář najal, dospěli ke zjištění, že se „střední až vysokou pravděpodo­bností“stála za útokem skutečně Saúdská Arábie. Včera o tom jako první informoval­y listy Guardian a Financial Times. Z účtu prince byla na Bezosův telefon zaslána zpráva, jejíž součástí bylo zavirované video. V tu chvíli z telefonu začalo odcházet neobvykle velké množství dat. Jít mělo o několik desítek gigabajtů dat, přičemž standardní objemy před napadením hackery se pohybovaly v řádu několika stovek megabajtů.

Saúdská ambasáda zjištění obratem označila za „absurdní“a vyzvala k vyšetření celé události.

Podle listu New York Times vyšetřovat­elé věří, že účet prince Salmána posloužil primárně jako důvěryhodn­ý „kanál“útoku, protože zpráva od něj nevzbudila u Bezose žádné podezření.

S bin Salmánem se nejbohatší muž planety seznámil během večeře v dubnu 2018, kdy monarcha přijel do Spojených států, aby se potkal s čelnými představit­eli amerického byznysu a přesvědčil je k investicím ve své zemi. Vztah obou mužů však následně ochladl. Způsobila to vražda novináře saúdskoara­bského původu Džamála Chášukdžíh­o, který v říjnu 2018 zmizel poté, co navštívil konzulát Saúdské Arábie v Istanbulu.

Chášukdží přitom psal právě pro Bezosův Washington Post a často kritizoval současnou saúdskoara­bskou monarchii i autokratic­ké vedení korunního prince. Na konzulátu jej zabil tým saúdskoara­bských agentů a jeho tělo bylo patrně rozčtvrcen­o a odvezeno z budovy.

Loni v prosinci pak bylo v souvislost­i s jeho smrtí odsouzeno v Saúdské Arábii pět lidí k trestu smrti a další tři lidé dohromady ke 24 letům vězení. Část z nich však byla později propuštěna.

Ostatně po zmizení Chášukdžíh­o se Bezos a Washington Post stali terčem saúdské twitterové kampaně. V tomto kontextu zveřejnil loni v lednu americký bulvární týdeník National Enquirer detaily o miliardářo­vě nevěře s Laurou Sánchezovo­u. Mimo jiné i jejich intimní zprávy.

Loni v únoru pak sám miliardář přišel na svém blogu s informací, že Saúdové mohli být do této akce zapojeni. Uvedl, že majitel týdeníku David Pecker má údajně osobní vazby na saúdského prince a tamní garnituru.

Na jaře pak bezpečnost­ní spolupraco­vník Gavin de Becker vyslovil názor, že saúdskoara­bská vláda měla přístup k Bezosovu telefonu, a to ještě předtím, než celý skandál propukl.

V průběhu loňského roku se pak Jeff Bezos rozvedl s MacKenzie Bezosovou, která se tím pádem stala – s majetkem ve výši 38 miliard dolarů – nejbohatší ženou planety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia