Lidové noviny

Čínská smrt

Na epidemie platí hlavně pravdomluv­nost

- Marek Hudema

Snovým rokem přišla i nová světová hrozba. Potenciáln­ě smrtelný virus, který se objevil v čínském městě Wu-chan, teď míří do dalších zemí. K jeho rozšíření přitom přispěli čínští soudruzi, kteří udělali chybu. Chybu, kterou si nemůžeme dovolit příliš často opakovat.

Neoznámili totiž okamžitě, když zjistili, že může jít o novou nákazu koronavire­m, ani to, že se rozšiřuje a je nebezpečná. Na čínském internetu úřady zcenzurova­ly zmínky o nemoci a úředníci i státní odborníci svorně tvrdili, že vlastně o nic nejde. Že se dá nakazit jen od zvířat, speciálně mořských potvor na místním trhu, a že nemoc není moc nebezpečná.

Jenže pak vyšli s pravdou ven. Oznámili, že virus přeskakuje z člověka na člověka, několik lidí zemřelo a nakazilo se i několik zdravotník­ů ošetřující­ch nakažené. Expert Wang Kuang-fa, který tvrdil, že virus je pod kontrolou, oznámil, že jím onemocněl. Zdravotníc­i v ochranných oblecích hledají nemocné v letadlech, aby se virus nerozšířil, a snaží se nákazu izolovat. Už je ale pozdě. Virus se rozšířil po Číně, do Japonska, Jižní Koreje a USA a je asi jen otázkou dní, kdy se objeví v Evropě. Připomíná to trochu knihu Mor od existencia­listy Alberta Camuse, kdy prefekt nemocí zasaženého města také nejprve odmítá uznat vážnost situace, aby ji přiznal, až když už se vymkla kontrole.

Přitom i v Číně věděli, že rychlé přiznání výskytu nemoci, její závažnosti, varování ostatních a vyslání lékařského personálu s patřičnými ochrannými prostředky na místo výskytu infekce dnes rozhoduje o tom, kolik lidí nakonec zemře. Ukázalo se to například na epidemii eboly nebo třeba u nemoci SARS.

Omezit rozšiřován­í nemoci, když už se rozjíždí epidemie, je totiž téměř nemožné. Po planetě se totiž neustále přesouvají možné zdroje nákazy, ať již jde o lidi, zvířata, či zboží. A neprodyšné uzavření hranic by totiž v současném ekonomicky provázaném světě způsobilo jednotlivý­m zemím podstatné hospodářsk­é škody, a tak s tím vlády váhají. Naštěstí ale není třeba hned propadat panice. S velkou pravděpodo­bností koronaviru­s z Wu-chanu není onou odborníky dlouho očekávanou nákazou podobnou španělské chřipce, která po první světové válce skolila desítky milionů lidí. Je to jen varování, že příště je třeba přiznat barvu hned. Jinak může být pozdě a i to nynější zaváhání bude stát pár mrtvých.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia