Lidové noviny

Na vraky nesahat

Technické kontroly podvádějí a stát přihlíží

- Martin Zvěřina

VNěmecku neprošlo v roce 2018 sítem tamějších stanic technické kontroly dvacet jedna procent vozů. U nás v tomtéž období jen osm procent. Co to může znamenat? Že pečujeme o svá auta lépe než sousední autonárod a že naše stařičké vozy jsou v lepším stavu než jejich novější? To asi nebude pravda. Průměrné stáří automobilu je u nás momentálně přes čtrnáct a půl roku, zatímco v Německu přesahuje devět let.

Je zcela zřejmé, že problém je u nás v tom, že stanice technické kontroly podvádějí. Sice můžete říci, že ve zmíněné statistice se ještě nemohlo promítnout zpřísnění, které u nás platí od října 2018, ale podle zjištění Českého rozhlasu se při „technické“podvádělo i v loňském roce, tedy po zpřísnění. Hrozba pokutou nezafungov­ala.

Proč se ministerst­vo dopravy tváří bohorovně, když jsou k dispozici data, která nelze ignorovat? Ve zmiňovaném roce 2018 například jedna ze stanic na Praze 5 ze skoro deseti tisíc aut nechala projít 98,82 procenta. Že by zázrak? Ne, jen byznys. Naše stanice mají zájem, aby kontrolova­né auto prošlo, aby řidič neodešel ke konkurenci, zkrátka podvádět se jim vyplatí. A dokud se nezavře pár provozoven a nezkrachuj­e pár rádobypodn­ikatelů, nehneme se z místa.

Aby se cokoli změnilo, je potřeba zpřísnit dozor a k tomu je nutná politická vůle. Stanice technické kontroly podvádějí vytrvale již desítky let a cynicky lze říci, že k veliké spokojenos­ti řidičů. A je otázka, zda se politikům chce bořit „zavedený“šlendrián. Zůstaneme věrni téhle stupidní „tradici“, nebo se přestaneme ohrožovat vraky na kolech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia