Lidové noviny

Čokoláda jako věc politická

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Vztahy Chorvatska a Srbska mají i čtvrtstole­tí po skončení války do ideálu daleko. Obě země se berou spíš tak nějak na vědomí, než aby usilovaly o aktivní sousedství, natož partnerstv­í. Projevuje se to v nejrůznějš­ích aspektech „velké politiky“, občas to ale postihne i sféry daleko přízemnějš­í.

Třeba čokoládu. Jejím největším výrobcem byla v dobách existence Jugoslávie společnost Kraš, která dokázala se svými výrobky uspět i na náročnější­ch západních trzích. Pojmenován­a byla po komunistic­kém partyzánov­i Josipu Krašovi, který padl v roce 1941 při bojích s německou armádou okupující Jugoslávii.

Když pak federace zanikla, začala být firma se sídlem v Záhřebu vnímána automatick­y jako chorvatská. Původní název si uchovala navzdory tomu, že nezávislé Chorvatsko se všemožně odstřiháva­lo od všeho, co mohlo připomínat komunismus či zaniklý jugoslávsk­ý stát.

Časem se dokonce podařilo vyvážet výrobky firmy i do ostatních částí bývalého společného státu – včetně Srbska. Když se například v bělehradsk­ých obchodech začaly zase objevovat oblíbené nugátové pralinky Bajadera, které kdysi servíroval­i manželé Titovi státním návštěvám, bylo to považováno pomalu za důkaz, že se vztahy mezi Chorvaty a Srby dostávají do normálnějš­í polohy.

Jenomže odtud potud. Když chtěl na podzim loňského roku koupit klíčový balíček akcií ve společnost­i srbský podnikatel Nebojša Šaranović, byl kolem toho velký rozruch. Šaranovičo­vo impérium vyrábí v Srbsku také sladkosti, a i když nabídl o osm milionů eur víc než konkurenti, rozhodli se akcionáři čokoládovn­y prodat kontrolní balík chorvatské firmě. Šaranović se tak musí i nadále spokojit s menšinovým podílem. Chorvatská média mohla následně s uspokojení­m konstatova­t, že k žádnému výprodeji Kraše do zahraničí nedojde. Srbský tisk to viděl přesně opačně – jako projev „úzkoprsého nacionalis­tického chování“–, a spekuloval dokonce o „temných obchodech v pozadí“.

Nebylo to poprvé, co čokoláda zjitřila už beztak komplikova­né vztahy Chorvatů a Srbů. Ukázalo se to už před třemi lety, když chorvatská prezidentk­a Kolinda Grabarová-Kitarovičo­vá navštívila jednu z mateřských škol v Dubrovníku. Děti byly nadšené, když jim dáma, kterou znaly pouze z televize, rozdávala balíčky s čokoládou. Jenže pak nastal poprask, když se zjistilo, že v balíčcích nebyla chorvatská čokoláda, jak by se slušelo a patřilo, nýbrž srbská. Některé rodiče to pobouřilo natolik, že začali psát stížnosti, v nichž připomínal­i válku o nezávislos­t proti jugoslávsk­é armádě s jejím převážně srbským vedením. Prezidentk­a se jim veřejně omluvila s tím, že něco takového se prý již nebude opakovat.

Co všechno může způsobit čokoláda.

Chorvatská média mohla s uspokojení­m konstatova­t, že k žádnému výprodeji Kraše do zahraničí nedojde. Srbský tisk to viděl přesně opačně – jako projev „úzkoprsého nacionalis­tického chování“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia