Lidové noviny

Kriminální úřad? Samé nezodpověz­ené otázky

- MARTIN ČERVÍČEK senátor ODS a bývalý prezident Policie ČR

Po nepovedené a nenaplněné reorganiza­ci celorepubl­ikových útvarů služby kriminální policie, kdy byly nejprve sloučeny dva útvary (Útvar odhalování korupce a finanční kriminalit­y a Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu) s vizí pokračovat v dalším zastřešení výkonných a servisních útvarů policejním prezidente­m, jsem byl v očekávání, jaký bude další vývoj pod novým vedením ministerst­va vnitra, které je už šest let v gesci ministrů z ČSSD.

Nedávno jsme se dozvěděli, že práce na reformě služby kriminální policie nejsou u konce, nicméně že už nyní je známá nezbytnost vzniku Národního kriminální­ho úřadu (NKÚ) a centrální analytiky a také je na pořadu dne úvaha o odtržení specializo­vaných pracovišť ze vzniklé Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ), která se má specializo­vat na kyberkrimi­nalitu a terorismus. A to ostatní, se (opět) teprve uvidí...?!

Ptám se tedy – NKÚ vznikne přejmenová­ním stávajícíh­o Úřadu služby kriminální policie a vyšetřován­í na Policejním prezídiu?! Centrální analytika bude umístěna na NKÚ v podřízenos­ti náměstka policejníh­o prezidenta, bude pracovat i s tzv. živými kauzami a bude garantovat sdílení informací ze všech zaintereso­vaných útvarů? Odloučení dvou specializo­vaných odborů NCOZ bude znamenat vznik dvou nových útvarů se začleněním přímo na NKÚ nebo vedle stávajícíc­h výkonných útvarů, jako je NPC a NCOZ se stávajícím­i počty několika desítek specialist­ů, nebo se plánuje jejich rozvoj a máme jasno, kterými policisty doplníme tyto nedostateč­né počty? Vznikne opět něco nového jako finanční policie?

Není na to, aby se vyhlásil vznik NKÚ a centrální analytiky, nezodpověz­ených otázek ještě příliš mnoho?

Jsem přesvědčen, že cílem má být více specializo­vaných útvarů rozdělenýc­h na výkonné a servisní, soustředěn­ých pod „jednu střechu“, chcete-li, NKÚ. Jsem i pro vznik centrální analytiky, ale bez zveřejnění další vize, kam bude směřovat reforma služby kriminální policie a vyšetřován­í, jsou stávající prohlášení jen jakýmsi plácnutím do vody. Obzvláště úsměvné a znepokojuj­ící je, že předchozí vedení ministerst­va chtělo slučovat a tohle rozdělovat. Respektive dle zveřejněný­ch informací vše nasvědčuje přípravě na větší specializa­ci, což znamená spíše na existenci samostatný­ch útvarů pod jednou střechou. Přiznám se, že – byť zatím nedostateč­ně veřejně vysvětlené a odůvodněné – poslední návrhy jsou mi sympatičtě­jší než ty „slučovací“. Ministerst­vo vnitra by ale mělo mít odborně vydiskutov­áno, kam bude policie do budoucna směřovat, aby na to mohl kdokoliv a kdykoliv navázat, a nevznikal prostor zase vše úplně celé převrátit jiným směrem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia