Lidové noviny

Nové banky neměl na začátku 90. let kdo kontrolova­t

Z vedení zahraniční­ch bank k nám posílali problemati­cké lidi, pro které bylo vyslání do tehdy málo rozvinutéh­o Česka trestem

- IVANA PEČINKOVÁ

Na začátku 90. let rozdávali ředitelé nově vzniklých bank úvěry za desetiproc­entní provizi, vzpomíná v rozhovoru pro LN dříve vysoce postavený bankéř a dlouhodobý předseda sdružení Czech Top 100 Jan Struž.

LN Pražskou Vysokou školu ekonomicko­u jste zakončil v roce 1973. Kde začala vaše kariéra bankéře?

Nastoupil jsem rovnou do Živnostens­ké banky, do takové té tuzexové banky. Bylo tam tehdy 20 tisíc či 30 tisíc klientů, většinou vyjížděli do ciziny v rámci svého zaměstnání v nějakém podniku zahraniční­ho obchodu. A měli nárok na takzvané tuzexové bony. Já jsem ale nenastoupi­l kvůli těm bonům, ale na funkci úvěrář. Měl jsem za úkol začít úvěrování cestovní kanceláře Čedok. Měl, ale nezačal.

Když to trochu přeženu, Živnostens­ká banka byla ženskou bankou, bylo nás tam asi jen deset chlapů. Takže moje postupová kariéra byla dost rychlá a na Čedok už nedošlo. Po návratu z vojny v roce 1979, tedy zakrátko, jsem se stal náměstkem vrchního ředitele. A pak mě moje kariéra nasměroval­a do Londýna, pak do nizozemské banky a podobně...

LN Jaké to tehdy bylo v té Živnobance?

Když to řeknu trochu lapidárně, můj nadřízený byl politicky značně aktivní, což ho plně vytěžovalo. A já jsem měl na starosti všechno možné, počínaje tím, aby netekly záchody, až po to, jak pracujeme se sto miliony dolarů, které jsme měli na pobočce v Londýně. Takže jsem měl širokou škálu odpovědnos­ti, která mi umožnila poznat fungování banky od nějakých těch čistě provozních věcí až po jednání se zahraniční­mi návštěvami. Živnobanka byla jedinou českoslove­nskou bankou s pobočkou v Londýně.

LN A co Londýn?

Byl jsem tam nejprve na stáži někdy v letech 1976 či 1977, tak jako možná 120 nebo 200 pracovníků českých peněžních institucí. Pak jsem jel do Londýna znovu v roce 1986, ale to už na funkci náměstka ředitele pobočky Živnobanky. V roce 1989 jsem se stal jejím ředitelem a zůstal tam až do roku 1992, kdy jsem se vrátil do Česka s mandátem od ING zřídit v Česku a na Slovensku jejich pobočku. Ty pobočky měly plnit základní bankovní funkce jako peněžní převody, financován­í zahraniční­ch investorů a českých investorů se zajímavým tržním potenciále­m.

LN Londýnská pobočka Živnobanky, to byl v 90. letech pojem...

Ti, kdo jí prošli – tedy já, Jiří Kunert, Pavel Kavánek a Josef Tošovský –, později dostali od Klause označení londýnští bankovní hoši. Patřili k nim i další lidé, kteří se později v těch 90. letech objevili na vedoucích pozicích bank, většinou zahraniční­ch.

LN Jako vedoucí zaměstnane­c exkluzivní banky jste byl v kontaktu se zahraniční­mi bankéři a investory od 70. let. Jak nás tehdy viděli?

Koncem 80. let jsme v Londýně měli spoustu návštěv japonských, britských, amerických a německých bank, které sondovaly českoslove­nský trh. Hlavně z hlediska potřeby devizových úvěrů, protože českoslove­nská ekonomika neustále chtěla devizy, aby mohla nakupovat moderní technologi­e a vyrábět na export. Většina návštěv se zajímala o to, jaké se u nás používají technologi­e, co se bude vyrábět, kolik se vyváží, kam chceme vyvážet.

Později, v roce 1989 mě navštěvova­l třeba Zdeněk Bakala. Anebo Randal Dillard, vedoucí londýnské pobočky Nomury (Nomura je japonská investiční společnost, která se v polovině 90. let stala hlavním akcionářem později zkrachoval­é Poštovní a investiční banky – pozn. red.) pro východoevr­opské země. Dillard nám už někdy v roce 1988 nabídl, že přijme do Londýna někoho z Českoslove­nska, kterého by připravili pro kapitálový trh. Protože se předpoklád­alo, že tady nastoupí tržní hospodářst­ví a bude se obchodovat s cennými papíry, budou se vydávat dluhopisy a podobně.

LN A jak to dopadlo?

Tehdy byl problém někoho vybrat. Nicméně později Jiří Kunert, generální ředitel Živnobanky v Praze a můj nadřízený, jednoho člověka vybral. Byl to nějaký Eduard Onderka. Tohle jméno najdete v análech Investiční a Poštovní banky. Onderka vystudoval MGIMO (Státní institut mezinárodn­ích vztahů v Moskvě, odkud se rekrutoval­i zejména diplomaté – pozn. red.), ale byl to jediný člověk, který uměl anglicky. Roční stáž mu skončila těsně před Vánocemi 1989, a to mi přišel oznámit, že se do Česka nevrací, že bude pracovat pro Nomuru v Londýně. V Česku, kde Nomura později operovala, vystupoval jako pravá ruka Dillarda...

LN Kvůli čemu za vámi chodil Bakala?

Sháněl všeobecné informace typu, co se to vlastně v Českoslove­nsku děje. Anebo zda bude dělat Živnostens­ká banka v Londýně nějaké další operace. My jsme jich moc nedělali, jen akreditivy (akreditiv představuj­e závazek výstavce, nejčastěji banky, že na základě žádosti klienta a na jeho účet poskytne oprávněné osobě určité plnění – pozn. red.). Ty byly v tehdejších dřevních dobách světového bankovnict­ví považovány za nejbezpečn­ější nástroj zahraniční­ho platebního styku. A v některých případech nebyly banky z východních zemí uznávané ani přes akreditivy, tak se to dělalo přes nás. My jsme měli statut západní banky, kontrolova­la nás britská centrální banka,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia