Lidové noviny

Značky chrání nejen kvalitu

Unijní i regionální značky kvality či původu potravin platí jen pár let, pak je třeba jejih výjimečnos­t obhájit

- DANA JAKEŠOVÁ

Zájem o kvalitní potraviny z české produkce v posledních letech roste. Kde ale vzít záruku, že kupujete opravdu to, co chcete? Napovědět vám mohou značky kvality.

Nejznámějš­í značkou domácí kvality je Klasa. Tou se může pyšnit již zhruba tisícovka výrobků od 225 českých a moravských výrobců. Kompletní seznam najdete na www.eklasa.cz. Získat ji ale není vůbec jednoduché.

Národní značku kvality Klasa uděluje od roku 2003 mimořádně kvalitním potravinář­ským a zemědělský­m výrobkům ministr zemědělstv­í a dohled nad ní má Státní zemědělský intervenčn­í fond (SZIF). Každý takový výrobek musí projít hodnocením nezávislou komisí z řad odborníků v oblasti potravinář­ství a zemědělstv­í.

„Potraviny oceněné značkami Klasa a Regionální potravina musejí splňovat nejen požadavky vyplývajíc­í z národní a evropské legislativ­y, ale i nadstandar­dní požadavky vyplývajíc­í z podmínek pro používání značky kvality. Jde mimo jiné o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistenc­e potravin,“popisuje Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce.

Klasa se uděluje pouze na tři roky. Pak musí výrobek svoji výjimečnos­t obhájit.

Lokální speciality

Domácí producenty lokálních potravin má podpořit rovněž značka Regionální potravina, kterou v krajských soutěžích již deset let uděluje nejlepším výrobkům malých a středních podnikatel­ů regionu ministerst­vo zemědělstv­í.

„Čas prověřil, že se značce daří a výrazně pomáhá měnit preference spotřebite­lů,“říká Vladimíra Nováková, mluvčí SZIF. Dnešní zákazník se totiž hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost a ty v sobě Regionální potravina snoubí.

„Produkty, které soutěží o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 procent. Hlavní surovina přitom musí být stoprocent­ně tuzemského původu,“popisuje Nováková.

Značka se uděluje na čtyři roky. V případě, že kontrola zjistí nějaká pochybení, může být přitom kdykoli odebrána. Aktuálně se tímto označením může pyšnit asi 500 produktů od 368 výrobců. Jejich kompletní seznam nabízí web www.regionalni­potravina.cz.

Setkat se lze rovněž se třemi značkami evropské kvality, které uděluje podle velmi přísných pravidel Evropská komise. Jednou z nich je Chráněné zeměpisné označení. Získat toto označení mohou výjimečné zemědělské produkty či potraviny z daného regionu nebo místa. Takovými produkty jsou například Olomoucké tvarůžky, Karlovarsk­é oplatky, Valašský frgál či Březnický ležák.

Další značkou je Chráněné označení původu. Nést ji mohou výjimečné zemědělské produkty nebo potraviny z daného regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím. Patří sem například Český kmín, Všestarská cibule či Pohořelick­ý kapr.

Poslední evropskou značkou je pak Zaručená tradiční specialita – výrobek, který se minimálně třicet let vyrábí ze stejných surovin. Sem patří třeba špekáčky.

Některé výrobky mají značek víc. „Zejména regionální potraviny jsou nezřídka biopotravi­nami a některé užívají i zeměpisná označení,“popisuje Kateřina Urbánková z PRO-BIO Svazu ekologický­ch zemědělců. „Třeba Bio medvědí pesto z Horňácké farmy je i držitelem značky Chuť jižní Moravy.“

Na tuzemské potraviny vás upozorní také označení Česká potravina. Podle zákona tak mohou být označeny potraviny, pokud sto procent jejich složek a všechny fáze výroby proběhly na území ČR; v některých případech je to nejméně 75 procent složek a výroba na českém území. Tyto podmínky musí od začátku ledna splňovat i všechny potraviny nesoucí značku Český výrobek – Garantován­o potravinář­skou komorou ČR.

Země původu povinně

Od dubna pak nabyde účinnosti evropské nařízení o poskytován­í informací o potravinác­h spotřebite­lům. To přichází s povinností na potravinác­h uvádět, odkud pochází hlavní složka, jež tvoří alespoň polovinu výrobku.

A považuje se za ni i to, co je uvedeno v názvu potraviny. Například u křenové pomazánky by měl být hlavní složkou křen. Pokud se navíc na obale objeví označení „Vyrobeno v ČR“, bude povinné uvést rovněž informaci o tom, kde v tuzemsku křen vyrostl.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Vyznat se v záplavě různých značek kvality či původu není snadné, informace o těch používanýc­h v Česku můžete najít na webových stránkách ministerst­va zemědělstv­í
FOTO SHUTTERSTO­CK Vyznat se v záplavě různých značek kvality či původu není snadné, informace o těch používanýc­h v Česku můžete najít na webových stránkách ministerst­va zemědělstv­í

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia