Lidové noviny

Přerov nabízí posezení v teple i zápůjčku iglú

- PŘEROV (Olomoucký kraj)

Přerovští bezdomovci budou moci mrazivé noci přečkat na židlích v místnosti nového nízkopraho­vého centra Lorenc, které provozuje místní charita. Takzvaná sedárna by měla sloužit při mrazech až do dubna, a to celý týden od 20 do šesti ráno. Pod dohledem noční služby zde může najednou pobývat až 15 lidí. Podobnou službu nabízí lidem bez domova během zimy například také olomoucká charita. „Nachystány jsou židle a dostanou i čaj. Očekává se od nich, že tu v poklidu přečkají největší mrazy, pokud možno ve střízlivém stavu a bez náznaků jakýchkoli­v potyček,“uvedl náměstek přerovskéh­o primátora Petr Kouba (ODS). Nezisková církevní organizace první službu zajistila na své náklady, radní města už ale uzavřeli s charitou smlouvu o spolupráci. Na službu tak organizace získá peníze z dotačního programu, který je mimo jiné zaměřen i na sociální oblast. V centru Lorenc se bezdomovci mohou i vykoupat, vyprat si oblečení, nebo dostat čisté.

Na stejném místě fungovala sedárna už dříve, provozoval ji oblastní spolek Českého červeného kříže. Ten ve městě zajišťoval přes 20 let také ubytovnu pro lidi bez přístřeší na výstavišti. Město však tamní pozemky prodalo novému investorov­i, který zde chce vybudovat zahradní centrum, a z ubytovny se tak museli lidé loni v červnu vystěhovat.

Bezdomovci v Přerově mohou mrazivé noci od této zimní sezony přečkat i díky dvěma desítkám přístřešků ve tvaru iglú, které loni nakoupila radnice. Obydlí se vyhřívá lidským teplem a teplota uvnitř je až o 18 stupňů Celsia vyšší oproti venkovní. V zápůjčce jej mají zájemci do jara.

V Přerově žije 26 bezdomovců, z toho 22 mužů a čtyři ženy. Většina z nich je bez přístřeší déle než pět let. čtk

 ??  ?? V iglú je až o 18 stupňů tepleji než venku ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA
V iglú je až o 18 stupňů tepleji než venku ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia