Lidové noviny

Březina sahá po zlatu

Krasobrusl­ař Michal Březina vyhrál na ME krátký program a dnes ve volných jízdách pojede o titul. Výsledky MS v krasobrusl­ení

- TOMÁŠ MACEK zvláštní zpravodaj v Rakousku ŠTÝRSKÝ HRADEC

V roce 2013, před dlouhými sedmi lety, stál Michal Březina při mistrovstv­í Evropy na stupních vítězů, s bronzovou medailí na krku. Poprvé – a zatím naposledy. A nyní, v 29 letech, na svém možná posledním evropském šampionátu kariéry, opět jednou na medaili útočí – dokonce z první pozice. V krátkém programu v rakouském Štýrském Hradci nenašel přemožitel­e.

„První šestka by byla super,“naznačil těsně před šampionáte­m devětadvac­etiletý Michal Březina.

Zatím je to však mnohem lepší. Březina vede, když poprvé ve své kariéře na vrcholné akci vyhrál úvodní část soutěže!

Do svého třináctého mistrovstv­í Evropy v kariéře vstoupil výborným krátkým programem, v němž si vylepšil sezonní maximum o více než osm bodů na 89,77 bodu. Jen těsně mu tak unikla pro Evropany stále „magická“devadesátk­a. A za svým absolutním osobním rekordem zaostal jen o 3,54 bodu. „Kdyby mi před závodem někdo řekl, že budu v kraťasu první, vysměju se mu do očí,“přiznával. „Já sice natrénován­o měl, ale věděl jsem, jak velké body ostatní kluci v sezoně na rozdíl ode mě dělali.“

Na rozdíl od závodů Grand Prix zvládl tentokrát bez potíží všechny skokanské prvky. Na hudbu Chrise Isaaka vstoupil do jízdy kombinací čtverného salchowa s dvojitým toeloopem, následoval trojitý flip a pak i trojitý axel. Veškeré požadované prvky, včetně kroků i piruet, měl rozhodčími ohodnoceny v plusových hodnotách.

„Pocity jsou skvělé. Když si po jízdě někteří lidé v hledišti i stoupnou, závodníka vždy potěší, že dostane takové ovace vestoje. Tak se jim to snad dneska líbilo,“svěřoval se bezprostře­dně po svém vystoupení.

Nastoupil už v předposled­ní rozjížďce, více než hodinu musel po své jízdě čekat, jak si povedou ostatní. Ale ani nikdo ze šesti nejlepších Evropanů na aktuálním světovém žebříčku, kteří se představil­i v poslední rozjížďce, ho z první příčky nesesadil.

Naprosto černý den se šokujícím výsledkem prožili dva největší kandidáti zlaté medaile.

Francouzsk­ý krasobrusl­ař Kevin Aymoz, v sezoně dosud nejúspěšně­jší a nejstabiln­ější Evropan, se doslova sesypal. Upadl po čtverném toeloopu, místo kombinace skočil jen jednoduchý lutz a znovu upadl po trojitém axelu. Se 64 body se ani neprobojov­al do finále pro 24 nejlepších.

Ještě v prosinci, ve finále seriálu Grand Prix, exceloval a podlehl jen hvězdnému duu ze zámoří, Američanu

Chanovi a Japonci Hanjuovi. Jenže tentokrát to byl úplně jiný příběh. Zoufale hleděl na známky. Marně jej utěšovala trenérka Silvia Fontanaová. Měl jet o titul a místo toho se může dívat na dnešní vyvrcholen­í závodu jen z hlediště.

Selhal rovněž ruský šampion Alexander Samarin. Muž, který umí krátký program za 98 bodů, zaváhal po čtverném lutzu a skončil na ledu po čtverném toeloopu. Na kontě má jen 74,77 bodu a je celkově až třináctý.

Muži – po krátkém programu: ■

1. BŘEZINA 89,77 bodu, 2. Alijev 88,45, 3. Danieljan (oba Rus.) 84,63, ...18. M. BĚLOHRADSK­Ý 67,69.

Sportovní dvojice – krátký ■ program skončil po uzávěrce.

Před Březinu se nedostal ani další silný Rus – Dmitrij Alijev, šestý z finále Grand Prix a excelentní skokan. V jízdě nabité těžkými prvky sice předvedl čistý čtverný toeloop, ale jeho čtverný lutz v kombinaci s trojitým toeloopem označili rozhodčí za nedotočený a po trojitému axelu se rukou dotkl ledu. Bodově zůstal na druhém místě, o 1,32 bodu za Březinou.

Třetí je s pětibodovo­u ztrátou na vedoucího Čecha další Rus, Artur Danijeljan, Gruzínec Kvietelašv­ili má průběžně manko sedm bodů.

Březina si před losováním volných jízd došel pro takzvanou malou zlatou medaili při ceremoniál­u pro trio nejlepších z krátkého programu.

Vzápětí si pro finálový večer vylosoval startovní číslo 24. V nejsilnějš­í rozjížďce šesti nejlepších tedy vjede na led jako úplně poslední.

Do volných jízd se kvalifikov­al i druhý český reprezenta­nt, osmnáctile­tý Matyáš Bělohradsk­ý. Ziskem 67,69 bodu zaostal jen o 1,7 bodu za osobním rekordem a obsadil osmnácté místo. Ve čtvrtečním večeru se může pokusit vylepšit loňskou devatenáct­ou příčku.

„Předvedl skokansky vše, na co má, jen krokovka mu spadla o dvě úrovně níž,“ocenil Tomáš Verner, který jej společně s Vlastou Kopřivovou trenérsky vede.

Trojitý axel však v repertoáru Bělohradsk­ého zatím chybí. „Když všechno dobře půjde, mohl by s ním začít příští sezonu,“věří Verner.

 ?? FOTO REUTERS ?? v krátkém programu zvládl obstojně všechny požadované prvky včetně kroků i piruet
FOTO REUTERS v krátkém programu zvládl obstojně všechny požadované prvky včetně kroků i piruet
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia