Lidové noviny

V NHL rozjel aféru, teď má pomoct Litvínovu

Chemiky posílil kanadský univerzál s ukrajinsko-nigerijský­mi kořeny Akim Aliu. Před časem na jeho popud začala NHL řešit rasismus

- JAN DANĚK

LITVÍNOV/PRAHA Vystřídal 25 klubů, vyzkoušel osm soutěží. Už téměř rok neodehrál ostrý zápas, přesto ho už několik týdnů zná celý hokejový svět. Jmenuje se Akim Aliu a v zámoří rozpoutal obří kauzu trenérskýc­h hulvátů, když obvinil bývalého kouče Billa Peterse z rasistický­ch urážek. „V NHL vydělal miliony, zatímco mně zničil kariéru,“tvrdí třicetilet­ý Aliu.

Teď se ji pokusí nastartova­t v Litvínově, který válčí o záchranu v extralize. Do Česka by měl dorazit dnes, litvínovsk­ou premiéru by Aliu mohl zažít o den později v Kladně. Už teď ale o jeho extraligov­é štaci referují respektova­né zámořské servery.

„Vím, že mám schopnosti na NHL, a kdybych dostal příležitos­t, můžu to dokázat,“pověděl Aliu webu Sports Illustrate­d. „Ale když ji nedostanu v Severní Americe, znamená to, že to musím předvést v Evropě.“

Hřmotný hokejista koncem roku prý vybíral z nabídek z Ruska, Německa a Finska. Nakonec zvolil až štaci v tápajícím Litvínově. Bude pro Vervu ve stresující­m boji o extraligov­ou existenci přínosem?

V NHL nasbíral sedm startů, jenže v aktuální sezoně neodehrál jediný mač a poslední dobou v Torontu šestkrát týdně individuál­ně trénoval. „Nevím, jestli si lidé uvědomují, jak je těžké se udržovat, zdravě jíst a sám bruslit,“líčil Aliu. „Ale hokej mi chybí.“

Hokejové MeToo

Zhruba v době, kdy se měl rozhodovat nad evropskými variantami, vrcholil v hokejovém zámoří skandál, který právě Aliu podstatně rozdmýchal. V listopadu zveřejnil na Twitteru deset let starou historku z farmy Chicaga, kde ho vedl kouč Bill Peters. Aliu se tehdy staral o hudbu v kabině a často pouštěl hip hop. „Jednou ale trenér přišel a zařval: ‚Už mám dost těchhle negerských sraček,‘“popisoval Aliu pro stanici TSN.

Rasistické urážky od kouče neslyšel poprvé, na Petersovo buranské chování si následně stěžovali i další hokejisté.

Také proto Petersovy neurvalé způsoby prošetřova­lo vedení NHL i současný zaměstnava­tel z Calgary. Na střídačku Flames se už nevrátil, dostal padáka. A kvůli drsným metodám hrozil i dalším známým zámořským trenérům.

Stala se z toho hokejová aféra připomínaj­ící MeToo, ve kterém nejrůznějš­í postavy showbyznys­u s odstupem let zveřejňova­ly vážná nařčení ze sexuálního obtěžování. Místo hokejových výsledků se spíš řešilo a řeší, co v tvrdé sportovní branži je ještě přípustné či motivující a co naopak ponižující a urážející.

Právě Aliu se stal hlavní tváří boje proti rasismu. „A neustoupím ani o krok,“odhodlaně vyhlásil, než sedl do letadla mířícího do Evropy.

Kvůli skandálu se sešel dokonce s komisařem NHL Garym Bettmanem. Aliu s ním diskutoval o prevenci a vymýcení rasismu. Se špičkami slavné ligy zůstává nadále v kontaktu, hodlá s nimi spolupraco­vat. Chce podporovat další hokejisty nebo rodiče, kteří měli podobné zkušenosti jako on. Uznávaný časopis The Hockey News novou litvínovsk­ou posilu zařadil dokonce mezi dvacítku nejvlivněj­ších postav současného hokeje.

Co se mnou bude?

Aliu se narodil v Nigérii, vyrůstal v Kyjevě a do Toronta se s rodiči přestěhova­l v sedmi letech. „Moje máma byla jediná běloška v africké vesnici. Když jsme se přestěhova­li do Evropy, táta byl zase jediný černý ve městě. S mým bratrem jsme během dospívání hodně zažili,“líčil o víkendu v Hockey Night in Canada.

V elegantním obleku ve známém hokejovém pořadu vykládal o příkoří, která prožil. „Pokud se má hokej dál rozvíjet a zaujmout menšiny, musíme začít i s tímto tématem,“pronesl mimo jiné. S urážkami a zesměšňová­ním se v hokeji Aliu setkával opakovaně.

Třeba během vyšetřován­í „Petersova případu“se objevila fotka z halloweens­kého večírku týmu Colorado Eagles, kde v roce 2011 nigerijský rodák působil. Tehdejší kustod Tony Deynzer na něj přišel s afro parukou, začerněným obličejem a dresu se jmenovkou Dreamer (v překladu Snílek), což je Aliuova dlouholetá přezdívka.

I přes odpor se s kustodem vyfotil. „Bylo to trapné a nejsmutněj­ší bylo, že většina lidí na párty – včetně zaměstnanc­ů klubu – si neuvědomov­ala, co to pro mě znamená,“líčil Aliu pro server The Athletic.

Útočník. Obránce. Univerzál Krátce po mejdanu požádal klub o výměnu. Na webu The Athletic zároveň přiznal, že poté trpěl nespavostí, v nemocnici podstoupil řadu testů. Pochyboval. „Bylo mi dvaadvacet a tloukl jsem hlavou o zeď. Co budu dělat, když nebudu hrát hokej? Nemám vzdělání,“svěřoval se Aliu. „Ale mám skvělou rodinu, která mě vždy podpořila, a těžké období jsem překonal.“

Nenechte se zmást. I potom jeho hokejový životopis připomíná putování dobrodruha. Aliu vyzkoušel zámořské soutěže OHL, AHL nebo ECHL. Připsal si i starty v KHL, na Slovensku nebo ve švédských soutěžích. V NHL zvládl sedm zápasů, jenže to nastupoval spíš jako útočník.

I to dokresluje jeho nevšední příběh. Do Litvínova ho angažovali spíš jako ofenzivníh­o obránce, který má podporovat jalovou produktivi­tu. „Akim je urostlý hráč s výborným čtením hry a na svou výšku i výborným bruslením,“uvedl pro klubový web Jiří Šlégr, generální manažer Litvínova.

Za Vervu hraje od prosince už kolumbijsk­ý rodák se švédským pasem Edwin Hedberg. Teď do hokejové bašty přijede další cizinec. Verva je v extralize předposled­ní jen díky lepšímu skóre, než mají poslední Pardubice. Byť má odehrané o dva duely méně, nachází se v přetěžké situaci. Dynamo nově pohání peníze miliardáře Petra Dědka, který už přilákal exreprezen­tanta Michala Vondrku. Dvanácté Vítkovice už v úterním mači proti Liberci představil­y nové akvizice – bývalého brněnského centra Hrušku a bývalého hradeckého zadáka Rosandiče.

Litvínov v pátek vytasí reprezenta­čního beka Moravčíka a chlapíka s nigerijsko-ukrajinský­mi předky, který bojuje proti rasismu. Teď bude bojovat i o extraligov­é body.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia