Lidové noviny

Prohlašuji vás ženou a ženou

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Chýlil se konec jednacího dne, a tak poslanci 26. března 2019 odhlasoval­i, že se k tématu zrovnopráv­nění homosexuál­ních svazků s manželství­m vrátí, až se sejdou příště. To se stalo na schůzi s pořadovým číslem 27. Předevčíre­m začala schůze s pořadovým číslem 40 – a téma manželů stejného pohlaví pořád čeká, až na ně přijde řada.

Tajemství prodlevy je jednoduché. Většina členů dolní komory se k bodu dostat nechce, protože je kontroverz­ní. Jakmile budou hlasovat, ať už tak, nebo tak, začnou je bombardova­t někteří voliči, že už je nikdy volit nebudou. A většina členů dolní komory má k manželství­m gayů a leseb v podstatě indiferent­ní postoj. Čili ne dost výrazný, aby jim to za podobné voličské ataky stálo.

Debatu na dané téma nakousli zákonodárc­i dvakrát, nikdy ji nedokončil­i. Není to náhoda, bod bývá zařazen tak, aby bylo víceméně jasné, že se nestihne. Buď proto, že vyprší zákonná hodina, dokdy sněmovna může jednat, nebo protože na řadu přijde nějaký pevně zařazený bod.

Když to bylo poprvé, předloni v říjnu, dorazili ke sněmovně členové uskupení Jsme fér s hromadami „svatebních, nikoli registrova­ných“koláčků. Když může žaludkem procházet láska, doufali, že jím projde i liberální přístup. Neprošel.

Skupina poslanců předložila svůj návrh 12. června 2018, vzápětí přibyl kontramate­riál od konzervati­vního proudu ztělesněné­ho především lidovci, kteří naopak chtějí do ústavy vtělit, že manželství je svazkem výhradně muže a ženy. Aby to bylo ještě komplikova­nější, posléze připojil kompromisn­í návrh poslanec ANO Patrik Nacher, podle něhož by homosexuál­ní páry nabyly všech práv, která mají manželé, ale bez nároku na použití tohoto slova.

Přesvědčen­í zastánci a odpůrci změny, jichž je mezi poslanci méně, ale jsou logicky nejvíc slyšet, na prvním místě argumentuj­í tím samým: právy dítěte a ohledy na jeho zdravý vývoj. Zastánci změny míní, že je lepší mít dva milující rodiče stejného pohlaví než být v ústavní péči.

Odpůrci sází na potřebu rozličných životních příkladů. „Nechme dětem mámu a tátu, nechme jim mužský i ženský vzor, který potřebují,“apelovala loni v březnu na ústavní ochranu institutu manželství lidovecká poslankyně Pavla Golasowská.

Letos je to 13 let, co se v českém právním řádu objevil termín registrova­né partnerstv­í. Vyplývá z něj mimo jiné horší právní postavení, třeba v nároku na vdovský či vdovecký důchod, po rozchodu nevzniká automatick­y alimentačn­í povinnost na děti. Z pohledu zákona je rodičem jen jeden z partnerů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia