Lidové noviny

Konec prznění státních symbolů?

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Minulý týden avizovala Celní správa ČR vyhlášení soutěže o novou grafickou identitu. Zakázka se měla vejít do jednoho milionu korun, soutěž grafiků měla mít dvě kola. Už však neběží. Pozastavil ji resort financí, který hodlá navázat na iniciativu sjednocová­ní log státních institucí, o které již dříve informoval­y LN a s níž přišel na základě popudu vlády národní marketingo­vý tým.

„Soutěž jsme stopli a v nejbližší době absolvujem­e se zástupci Celní správy ČR i marketingo­vého týmu schůzku,“řekl LN mluvčí resortu financí Michal Žurovec.

Vytváření nových webů, log a vůbec grafické podoby identity úřadů je ze strany české státní správy poměrně frekventov­aná činnost. Jen v poslední době přehodnoti­li svůj původní záměr nechat si udělat nová loga i v České obchodní inspekci či Národní sportovní agentuře. Právě proti neustálým změnám log tuzemských úřadů odborníci protestují.

„Současný stav je zkrátka špatný,“komentoval­a způsob, jakým se graficky prezentují Česko a jeho úřady, studie z dílny Unie grafického designu (UGD). „Českou republiku a její instituce reprezentu­jí desítky až stovky log, zpravidla značně nekvalitně provedenýc­h. Běžný občan se v tom chaosu nevyzná, image je roztříštěn­á a stojí to zbytečné miliony,“shrnují současnou praxi tuzemských úřadů autoři studie, kterou mají LN k dispozici. Zatím není veřejná a na stole ji má několik státních institucí. Pomohla však urychlit proces iniciovaný vládou, na jehož konci by mohla být sjednocená podoba log určená pro všechna ministerst­va a další podřízené úřady. Jako o dominantní­m motivu se zatím hovoří o českém lvovi.

Loga v číslech

Co grafikům tolik vadí, vystihuje analýza několika čísly. Ministerst­va i se všemi podřízeným­i úřady zaměstnáva­jí podle údajů z loňského roku přes 469 tisíc lidí, kteří působí v několika stovkách úřadů. „Pokud si každý úřad zadá tvorbu loga a grafického manuálu, při průměrné ceně 400 tisíc za jeden dojdeme k závěru, že za tento vizuální chaos utratil náš stát v posledních letech desítky milionů korun,“stojí v analýze. Zmíněný případ Celní správy je trochu komplikova­nější, jelikož zahrnuje také uniformy, polepy služebních aut a další formality, přesto dle odborníků dobře ilustruje, že tu bývalo praxí pravidelně utrácet peníze za nové nápady grafiků.

I proto vznikla zmíněná analýza. „Podívali jsme se na to, jak to vypadá kupříkladu v Německu, a potvrdili si, že to jde udělat jednoduše a čistě,“řekl LN jeden z hlavních autorů studie grafik Ondřej Kafka. Na grafický chaos prý upozorňova­li politiky dlouhodobě, doufá proto, že jeho studie – nyní kolující po úřadech – dodá v této záležitost­i kýžený impulz.

Opakujícím se terčem stížností nejen grafiků, ale i heraldiků je práce se státními symboly. Právě ty by mohly podle prvních návrhů nahradit chaotickou soustavu log na českých úřadech.

„Celé mi to přijde nepochopit­elně absurdní, zbytečné i velmi nehospodár­né. Nevím, proč se cestou ‚vyhození státního znaku‘ musí každý vymezovat, individuál­ně odlišovat a za každou cenu nahrazovat něco, co existuje, funguje a je známé po staletí,“řekl LN heraldik a vexilolog Zdeněk Kubík. „Někdy mám pocit, že už snad ani nejsme Česká republika, ale stát log,“dodal.

Český stát a jeho úřady se podle mínění grafiků neumí jednotně prezentova­t. Odborníci kritizují vysoké výdaje jdoucí na stále se měnící loga státních institucí.

Obcházení zákona

Zmíněná studie dokonce hovoří o „prznění státních symbolů“, jejich používání je vymezeno zákonem. Ten je podle grafiků často obcházen. „V současnost­i je bohužel užívání státních symbolů v ČR nejasné a nedůsledné, zákon se nedodržuje,“říkají autoři analýzy.

Jaký bude další postup v procesu sjednocová­ní státní identity, má být jasné nejpozději v březnu. Do té doby by národní marketingo­vý tým měl mít jasno, jakým způsobem se má identita sjednotit. Za vzor slouží příklady, jak svou grafickou identitu řeší v Německu či na Slovensku. Podle Kafky by se celý proces neměl uspěchat a být především v gesci profesioná­lů. „Úřady státní správy si musejí uvědomit, že byly zřízeny proto, aby sloužily občanům naší země, a potlačit své ambice se navzájem od sebe odlišovat,“tvrdí studie z jeho pera.

 ??  ?? Logo Úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva (vlevo) označil heraldik Zdeněk Kubík za karikaturu českého lva. V logu Senátu ČR už lev chybí úplně - nahrazují ho dvě naturalist­ická zvířata.
Logo Úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva (vlevo) označil heraldik Zdeněk Kubík za karikaturu českého lva. V logu Senátu ČR už lev chybí úplně - nahrazují ho dvě naturalist­ická zvířata.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia