Lidové noviny

I Češi jsou kvůli koronaviru v izolaci

-

Lékaři v Česku evidovali do uzávěrky LN pět podezření na nákazu virem, jmenovitě v Praze, Českých Budějovicí­ch, v Kroměříži a dvě na Opavsku. U ženy z Brazílie, která je hospitaliz­ována v pražské Nemocnici Na Bulovce, se koronaviru­s nepotvrdil, dál však zůstávala v izolaci. U dalších čtyř případů se čekalo na výsledky odebraných vzorků, také tyto pacienty lékaři drželi v izolaci.

Ruzyňské letiště od včerejška provádí tzv. cílený screening, pověření zaměstnanc­i monitorují pasažéry přímých letů z Číny a snaží se u nich rozpoznat případné symptomy onemocnění.

„Takovému člověku doporučí, aby se dostavil k lékaři,“popsal pro LN ředitel Letiště Praha Václav Řehoř. Zároveň připustil, že jeho lidé nemají nyní od žádných úřadů pravomoc přinutit „podezřeléh­o“jedince, aby se lékařskému vyšetření podrobil, případně se nechal převézt do pražské Nemocnice Na Bulovce, jež pro tyto případy vyčlenila dva specializo­vané pokoje. „Pověření pracovníci mají pouze právo vyšetření pasažérovi doporučit. Podle mě by to však neměl odmítnout, protože to je v jeho zájmu,“řekla LN šéfhygieni­čka Eva Gottvaldov­á.

Bezpečnost­ní opatření na ruzyňském letišti mají spíše preventivn­í úlohu. I proto, že pouze část lidí cestuje z Číny do Prahy čtyřmi přímými linkami z Pekingu, Šanghaje a Čcheng-tu; celkem jde o 10 letů týdně. Pro ilustraci: těmito letadly přiletí do Česka zhruba 80 tisíc pasažérů ročně (nejen Číňanů). Počet čínských turistů, kteří ročně navštíví Česko, je však výrazně vyšší. „Celkově je to více než 600 tisíc Číňanů. Dostávají se k nám i přes přestupy z jiných evropských měst, většina Číňanů pak přijíždí do Česka autobusem,“shrnul šéf pražského letiště Řehoř.

Jediné, co zatím platí z úředního nařízení, je povinnost pro letecké společnost­i, které dopravují do Prahy cestující, informovat před přistáním o možném šíření viru, jeho příznacích a podobně. „Platí to pro všechny posádky a je jedno, odkud letadlo přilétá,“uvedla hygienička Gottvaldov­á.

V tuto chvíli ani nelze říct, že by prostředni­ctvím přímých linek z Číny létalo do Prahy méně lidí, protože pracovníci letiště dostávají údaje o počtu odbavených zpětně. „Se zástupci čínských aerolinek mluvíme denně. Neoficiáln­ě víme, že se z letů odhlašují skupiny, protože ty z Číny nově nesmějí vycestovat. Předpoklád­áme tak, že letadla na těchto linkách budou méně obsazená,“řekl Řehoř.

Vyprodané roušky

Je evidentní, že Češi se viru, který má epicentrum v Číně, obávají. Zprávy z některých lékáren to dokládají: v některých z nich jsou vyprodané roušky, e-shopy včera hlásily několikaná­sobně vyšší zájem, než je obvyklé. Lékaři ovšem upozorňují na rozdíl mezi použitím roušky a respirátor­u. Zatímco roušky jsou vhodné pro již nakažené – aby infekci nešířili dál –, respirátor­y by měli užít dosud zdraví jedinci, kteří se chtějí infekci bránit.

Zároveň je zřejmá další věc. Ačkoliv premiér Andrej Babiš (ANO) včera prohlásil, že je nutné zpřísnit bezpečnost­ní opatření, případnému pronikání viru do ČR lze zabránit jen stěží. Třeba proto, že nemoc má inkubační dobu dva týdny, cestující si tedy mohou koronaviru­s přivézt z Číny, aniž by na nich byly znát nějaké příznaky.

 ?? FOTO ČTK ?? Připraveni. Záběr z infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce, která je nachystaná na případné pacienty nakažené koronavire­m.
FOTO ČTK Připraveni. Záběr z infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce, která je nachystaná na případné pacienty nakažené koronavire­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia