Lidové noviny

Dezinfikuj­te si i mobily. Co se ví o nové hrozbě

-

PRAHA Svět je v pozoru kvůli obavám ze smrtelně nebezpečné­ho koronaviru, který se šíří z čínského města Wu-chan. Počet nakažených neustále roste, státy zavádějí protiopatř­ení. Co o nákaze zatím víme, jak ji poznat a jak jí předcházet?

Jak se koronaviru­s přenáší? Koronaviru­s neboli vir 2019 nCoV se přenáší vzduchem, jedná se tzv. kapénkovou infekci, jež se z infikované­ho jedince šíří do okolí za pomoci drobných jemných kapének slin, nosního sekretu či chrchlů. Virus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu trvajícím delší dobu. Nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest.

Jak se lze bránit nákaze?

Lékaři doporučují hlavně preventivn­í opatření. Člověk by měl dodržovat základní hygienická pravidla, především důsledné mytí rukou a využívat antibakter­iální gel. Při odkašláván­í není vhodné dávat si ruku před ústa, lepší je kašel tlumit kapesníkem či předloktím, zamezí se tak šíření infekce. Takové pravidlo platí i při kýchání. Lidé by měli být na pozoru zejména v místech s vysokou koncentrac­í lidí a v dopravních prostředcí­ch. Podle lékárníků je vhodné dezinfikov­at i mobilní telefony a klávesnice u počítače.

Jak se pozná, že jste nakažení koronavire­m? Klasickými symptomy jsou horečka, dýchací obtíže, kašel a bolesti hlavy. Lehčí případy mohou připomínat průběh těžkého nachlazení či chřipky, což značně ztěžuje rozpoznání. Vir 2019 nCoV může způsobit běžné onemocnění, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom. Nyní má koronaviru­s úmrtnost necelá 3 procenta z nakažených.

Jak dlouhá je inkubační doba? Inkubační doba, tedy období mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci, trvá přibližně 14 dní. Čínské úřady varovaly, že virus se může šířit i z jedince, který po inkubační dobu neprojevil žádné symptomy nakažení.

Má člověk využít roušky, či respirátor?

Rouška zdravého jedince před infekcí koronavire­m neochrání. Roušky jsou vhodné pro nakažené, aby infekci nešířili dál. Pokud se chce člověk před infekčním onemocnění­m bránit, měl by si pořídit respirátor s třídou filtrace FFP 3.

Jak se zachovat, je-li podezření, že jste nakažení?

V případě podezření na koronaviru­s se doporučuje zavolat praktickém­u lékaři. Člověk by mu měl sdělit, kde cestoval a jaké má příznaky. Lékaři vyhodnotí, jaké kroky je nutné udělat. Dle odborníků z Nemocnice Na Bulovce, kde jsou na infekční klinice připravené izolované pokoje speciálně pro pacienty nakažené koronavire­m, není vhodné chodit do špitálu rovnou – potenciáln­í pacient by totiž mohl nakazit další lidi v čekárně.

Dá se nemoc léčit?

Při potvrzení viru se nemoc bohužel nedá léčit. Lékaři mohou u pacienta pouze mírnit příznaky, jako je teplota či kašel. Vakcína ještě nebyla vynalezena. Nemoci většinou podlehnou oslabení nebo starší pacienti, stejně jako u chřipky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia