Lidové noviny

Salviniho „pochod na Řím“se nekoná

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Politické zemětřesen­í se v Itálii odkládá. Levice obhájila vítězství v regionální­ch volbách v Emilii-Romagni a pád celostátní vlády, vyhlížený šéfem krajněprav­icové Ligy Salvinim, aktuálně nehrozí.

ŘÍM/PRAHA Město, ke kterému se o víkendu upíraly oči celé Itálie, zůstane „rudé“. Řeč je o čtyřsettis­ícové Boloni, správním středisku bohatého severoital­ského regionu Emilia-Romagna, kde v neděli proběhly regionální volby. V nich zvítězil kandidát středolevé koalice Stefano Bonaccini s přehledným náskokem před hlavní soupeřkou, pravicovou političkou Lucií Borgonzoni­ovou.

Hlasování v Emilii-Romagni provázel mimořádný zájem proto, že v případě vítězství pravice by se celostátní vláda, tvořená koalicí populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S) a středolevé Demokratic­ké strany (PD), octla pod velkým tlakem a dost možná by to vedlo k pádu kabinetu. Alespoň

tak to prezentova­l šéf krajně pravicové Ligy (Lega) Matteo Salvini, dávali mu ovšem za pravdu i mnozí italští politologo­vé. Takový scénář je nyní, alespoň na čas, zažehnán.

Bonaccini vyhrál jasně, když získal přes 51 procent hlasů, zatímco Borgonzoni­ová jen necelých 44 procent. Poslední předvolebn­í průzkumy přitom naznačoval­y mnohem těsnější výsledek, s rozdílem na úrovni dvou až tří procentníc­h bodů.

Bonaccinim­u nejspíš nahrála mimořádně vysoká účast – k volebním urnám dorazilo 68 procent oprávněnýc­h voličů, což je v porovnání s volbami v roce 2014 téměř dvojnásobe­k. Obyvatelst­vo přiměla k zájmu o politické dění jak masivní kontaktní kampaň až do poslední chvíle, tak lidové hnutí Le sardine („sardinky“) podporujíc­í levici. Na poslední masové shromážděn­í „sardinek“v Boloni týden před volbami dorazilo 40 000 lidí.

„Vláda je posílená“

Z vyjádření čelných představit­elů italské levice je znát úleva nad tím, že „pevnost Emilia-Romagna“náporu ambiciózní­ho Salvniniho odolala. Bohatou oblast totiž po desítky let politicky ovládaly levicové či dokonce krajně levicové strany a případná porážka by měla zásadní symbolický význam.

„Vládnoucí většina je po těchto regionální­ch volbách silnější,“řekl v reakci na výsledky šéf PD Nicola Zingaretti a dodal: „Pan Salvini nám ukázal, že o problémech sice umí mluvit, ale nedokáže je řešit. A lidé na to reagovali.“

Šéfa Ligy porážka alespoň navenek příliš nerozladil­a. „Jsme spokojeni s tím, že po 70 letech tu byla pořádná soutěž,“komentoval výsledky Salvini v narážce na dlouhodobo­u jasnou dominanci levice v Emilii-Romagni. Podle něj pravice „musí zdvojnásob­it úsilí, abychom se dobře připravili na nadcházejí­cí hlasování“. V letošním roce se totiž budou konat volby v dalších italských regionech, mj. v lidnatém Benátsku či v Toskánsku a Kampánii.

Střídání stráží v Kalábrii Daleko menší pozornost poutaly souběžně konané regionální volby v chudé Kalábrii na samém jihu Itálie. Zde podle očekávání jasně zvítězila právnička Jole Santelliov­á, kandidujíc­í s podporou své mateřské strany Vzhůru, Itálie! (FI) a dalších pravicovýc­h partají. Drtivou porážku utrpěli v Kalábrii, stejně jako v Emilii-Romagni, kandidáti vládního Hnutí pěti hvězd. Na jihu Itálie bralo M5S 7 procent hlasů, v Emilii-Romagni dokonce jen 3,5 procenta. Pro vládní hnutí to znamená další z řady těžkých ran: po setrvalém poklesu volebních preferencí od vítězných celostátní­ch voleb v březnu 2018 (M5S tehdy získalo 33 procent hlasů) rezignoval minulý týden na funkci předsedy ministr vnitra Luigi Di Maio a hnutí se nachází v těžké defenzivě.

Podle Wolfganga Piccoliho, šéfa poradenské firmy Teneo, mohou katastrofá­lní výsledky M5S vnést do celostátní koalice značné pnutí. „Hrozba pádu vlády se teď sice snížila, i tak ale v koalici bude panovat napětí. Poslanci a senátoři M5S jsou rozhádaní a nejednotní (...). Vládní pozice M5S určitě oslabí,“řekl Piccoli.

Jednoznačn­ě pozitivně zareagoval­y na výsledky italských regionální­ch voleb finanční trhy. Výnosy z desetiletý­ch italských vládních dluhopisů včera klesly na čtvrtletní minimum, což je signál, že finančníci na brzký pád italské vlády nyní příliš nevěří.

 ?? FOTO REUTERS ?? Tady to nevyšlo, ale... Šéf krajněprav­icové Ligy Matteo Salvini hovoří na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků voleb v Emilii-Romagni.
FOTO REUTERS Tady to nevyšlo, ale... Šéf krajněprav­icové Ligy Matteo Salvini hovoří na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků voleb v Emilii-Romagni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia