Lidové noviny

Lipsko sužují střety radikálů s policií

Lipská čtvrť Connewitz se stala v posledních letech synonymem pro politicky motivované násilí a magnetem pro radikály z celého Německa.

- ROBERT SCHUSTER

LIPSKO/PRAHA V největším saském městě, v půlmiliono­vém Lipsku, dochází již po dobu několika týdnů k pravidelný­m bitkám mezi levicovými radikály, anarchisty a policií.

Naposledy se tak stalo minulou sobotu. Krátce po setmění začaly létat vzduchem zápalné lahve a došlo k odpalování pyrotechni­ky. Radikálové vytrhávali z chodníků dlažební kostky, házeli je do výloh obchodů, případně na přijíždějí­cí policejní auta. Vedení policie proti nim povolalo těžkooděnc­e. Hněv demonstruj­ících se obracel i proti přítomným novinářům.

Obě skupiny se posléze střetly naplno ve čtvrti Connewitz, která je proslulá svou levicově-radikální subkulturo­u. Zranění si odneslo celkem třináct policistů. Několik z protestují­cích bylo zadrženo pro podezření z ublížení na zdraví, poškození cizí věci a ohrožování veřejného pořádku.

Skutečnost, že v Lipsku k něčemu podobnému dojde, nemohla být přísně vzato pro nikoho překvapení­m. Již s předstihem několika dní se začaly objevovat na fasádách některých domů nápisy jako tento: „Pomsta za Linksunten, 25. 1., honit fízly“.

„Linksunten.Indymedia“je název levicově-radikálníh­o internetov­ého portálu, který patří do nadnárodní sítě podobně zaměřených webů „Indymedia“. Spolkové ministerst­vo vnitra ho v roce 2017 zakázalo s odůvodnění­m, že autoři textů, které tam vycházely, vyzývali své čtenáře k násilným akcím vůči policii či zařízením německé armády. Aktivity platformy řadu let sledovala i německá vnitřní rozvědka a její zprávy se nakonec staly východiske­m pro rozhodnutí ministerst­va vnitra o jejím zákazu.

Provozovat­elé portálu se proti tomu odvolali k Nejvyššímu správnímu soudu, který sídlí právě v Lipsku. Očekává se, že soudci rozhodnou v nejbližšíc­h dnech.

Současná vlna násilí v Lipsku začala již během loňské silvestrov­ské noci. Tehdy bylo při střetech mezi demonstran­ty a policisty vážně zraněno několik strážců zákona, přičemž jeden z nich musel strávit několik dní v nemocnici. Policie tehdy původně oznámila, že napadený člen pohotovost­ního oddílu je ve velmi vážném stavu a musel být operován. Později ale zprávu odvolala.

Policie prý všechno vyprovokov­ala

Představit­elé německé politické levice v tom viděli potvrzení jejich dřívější domněnky, že saská policie situaci v Lipsku záměrně dramatizuj­e. Prý i proto, aby byl její postup při následných interních šetřeních shledán jako správný. Hlavně zástupci opoziční Levice (Die Linke) v Sasku dlouhodobě kritizují policii, že prý vůči radikálům vystupuje necitlivě a záměrně vyvolává konflikty.

Saský křesťansko­demokratic­ký ministr vnitra Roland Wöller něco takového kategorick­y odmítá. Po událostech z uplynulé soboty prohlásil, že kdo napadá novináře a policisty, útočí tím na svobodu projevu a na pravidla společensk­ého soužití. Wöller také zdůraznil, že nepřipustí, aby se Lipsko stalo cílem levicových extremistů z celého Německa.

Ve čtvrti Connewitz, v níž žije zhruba dvacet tisíc lidí, dochází opakovaně ke srážkám radikálů a policie. Bydlí zde mnoho studentů a místní život je ovlivněný levicově-alternativ­ní kulturou. K jejím projevům patří mimo jiné i nejrůznějš­ími formami vyjadřovan­ý odpor vůči rostoucím nájmům a cenám nemovitost­í. Už dříve zde tak třeba docházelo k ničení a zapalování strojů firem, které se v Connewitzu podílely na výstavbě bytů v osobním vlastnictv­í.

 ?? REUTERS ?? Radikální město. Lipsko se stalo baštou levicových skupin.
REUTERS Radikální město. Lipsko se stalo baštou levicových skupin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia